Hram Svetog Save i paljenje badnjaka u božićnom specijalu Nacionalne geografije

Hram Svetog Save i paljenje badnjaka u božićnom specijalu Nacionalne geografije

Novo poresko pravilo za vlasnike malih kompanija u SAD. IRS će od sada proveravati Zelle, Venmo i Pay Pal transakcije
Danas je poslednja prilika da posetite Navy Pier u 2020. godini
MTEL velika nagradna igra i MTEL foosball turnir na SRBIJADI 2023.

Spektakularna emisija “Evropa odozgo: Božićni specijal” biće emitovana u nedelju, 11. decembra u 21 sat

Taman što su moćni dronovi snimatelja kanala National Geographic sleteli nakon još jednog uzbudljivog putovanja nad Evropom, vraćaju se ponovo na nebo. I to u spektakularnoj emisiji “Evropa odozgo: Božićni specijal” koji će se na omiljenoj TV destinaciji svih avanturista željnih istraživanja i otkrivanja lepota sveta, naći u nedelju, 11. decembra u 21 sat.

A šta će tako posebno i nesvakidašnje doneti ova specijalna jednočasovna emisija posvećena jednom od najvažnijih praznika u hrišćanstvu? Uz mnogobrojne kadrove najlepših lokacija Evrope snimanih iz ptičje perspektive, “Božićni special” još jednom će nas vratiti u Srbiju.

Gledaoci širom sveta će, osim prelepe engleske rivijere, izuzetnog logističkog poduhvata raznošenja pošte Deda Mraza, čudesne parade čudovišta, vatrometa u Alpima i praćenja krda irvasa u Finskoj, uživati i u ekskluzivnim kadrovima iz našeg Hrama Svetog Save tokom tradicionalnog srpskog običaja paljenja badnjaka.

Običaji i lepote naše zemlje ponovo će obići celu planetu

“Evropa odozgo: Božićni special” Srbiju će još jednom učiniti delom sveta, a naši običaji i lepote naše zemlje, zahvaljujući emisiji kanala National Geographic ponovo će obići celu planetu.

– U našoj božićnoj avanturi nad Evropom, put nas vodi na njen jugoistok, ka Srbiji. Pravoslavni vernici, za razliku od hrišćana u ostalim evropskim zemljama, ovaj praznik slave 7. januara, a Božić se dočekuje uz tradicionalan običaj paljenja badnjaka. Veče uoči Božića Beograd, ali i cela Srbija postaju dom sprektakularnog praznika – Badnje večeri.

– Na platou ispred Hrama Svetog Save, jednog od najvećih pravoslavnih hramova na svetu okupljaju se hiljade vernika. Oni donose grančice badnjaka kako bi na tradicionalnom paljenju badnjaka ispred hrama dočekali Božić i proslavili rođenje Isusa Hrista – objašnjava narator u emisiji “Evropa odozgo”, napominjući da je beogradski hram poznat po mozaicima i freskama koje oduzimaju dah, kao i impresivnoj kupoli koja se uzdiže visoko nad beogradskim krovovima i predstavlja jedno od glavnih obeležja srpske prestonice.

Promo/National Geogrphic
 

– Paljenje badnjaka asocira me na sve prelepe pravoslavne običaje povezane sa Božićem. Takođe, za mene ovaj praznik asocijacija je na mladost, na porodicu i tradiciju, jer se Božić dočekuje u krugu porodice i naših najbližih. On simbolizuje radost – poručuje u emisiji protođakon Mladen Kovačević kao predstavnik Hrama Svetog Save.

Freske nedostupne oku posetilaca

Kamere kanala National Geographic zabeležile su svaki detalj obeleževanja Božića u Beogradu, a gledoce će 11. decembra povesti u nesvakidašnji obilazak hrama. Dronovi će izbliza snimiti freske koje se nalaze desetinama metara visoko i inače su nedostupne oku posetilaca ove pravoslavne svetinje.

Promo/National Geogrphic
 

– Mi smo jedni od retkih koji su imali priliku da podignu dron u samom hramu i snime njegov veličanstven enterijer. Svaka sekunda snimanja unutar hrama me je preplavila pozitivnim emocijama, jer sam znao da pravimo nesvakidašnje kadrove koje će videti ceo svet. Najveći izazov je bio proći velikim filmskim dronom iznad ogromnog lustera, teškog 7 tona, koji se nalazi u središnjem delu hrama, kao i snimanje freski koje su od neprocenjive umetničke vrednosti – otkriva Dragan Glišović, dron operater koji je radio na emisiji snimanoj u Srbiji.

Foto: Privatna arhiva Dragana Glišovića
 

Podsetimo se, u emisiji “Evropa odozgo” prikazanoj u septembru, gledaoci širom sveta imali su priliku da uživaju u lepotama Srbije, od Subotice i rezervata Zasavica na severu, preko Beograda, Save, Dunava i tvrđave Golubac u centralnoj Srbiji do Zlatibora, rezervata prirode Uvac i prestonice paprike, sela Donja Lokošnica na jugu naše zemlje.

24/7.

COMMENTS

WORDPRESS: 0