HEALS Act: Evo šta je sve obuhvaćeno novim predlogom zakona o pomoći

HEALS Act: Evo šta je sve obuhvaćeno novim predlogom zakona o pomoći

Dollar Tree zatvara gotovo 1.000 prodavnica u Americi
Greškom prodavca čovek iz Ilinoisa osvojio 400.000 dolara
U februaru zabeležen rekordan dug Amerikanaca na kreditnim karticama

Vođa senatske većine Mitch McConnell predstavio je u ponedeljak uveče dugo očekivani paket pomoći pod nazivom Health, Economic Assistance, Liability Protection and Schools, ili HEALS, Akt. Pomoć u visini od jednog triliona dolara uključuje dodatnih 200 dolara nedeljno za nezaposlene, što je manje od 600 dolara iz prethodnog CARES akta ali izdvaja više novca za škole. Izdvajamo neke od najvažnijih delova HEALS akta.

Druga runda stimulusnih čekova

Predlog zakona takođe sadrži drugu rundu stimulusnih čekova u iznosu od 1.200 dolara. Druga runda čekova trebalo bi da sledi istu formulu kao i prva runda.  Kvalifikovaće se pojedinci koji su ostvarili bruto dohodak do 75.000 dolara u 2019. godini,  kao i parovi koji su zaradili 150.000 dolara. Nakon ove cifre čekovi će biti umanjeni za 5 dolara za svakih 100 dolara prihoda, a neće važiti za pojedince koji su zaradili 99.000, odnosno parove koji su zaradili 198.000 dolara. Pojedinci će takođe dobiti 500 dolara za svakog zavisnog člana, baš kao što je predviđeno i CARS-ovim zakonom. Za razliku od prvog puta, za ovaj stimulusni ček neće postojati starosna granica. CARES zakonom ograničena je pomoć za zavisnog člana domaćinistva starijeg od 17 godina, isključujući mnoge studente na fakultetima i ostale odrasle članove porodice.

Da biste dobili svoj novi ček, IRS-u su potrebne ili informacije o vašem bankovnom računu ili adresa.

Restrukturirana savezne nadoknada za nezaposlene (FPUC)

Savezna pandemijska naknadu za nezaposlene (The Federal Pandemic Unemployment Compensation ) prvobitno je iznosila 600 dolara na nedeljnom nivou sve do 25. jula. HEALS akt predlaže dodatnu naknadu u iznosu od 200 dolara nedeljno do septembra 2020. godine.

Počevši od oktobra, ovo bi bilo zamenjeno naknadom koja bi zamenila do 70 procenata izgubljenih zarada primaoca u kombinaciji sa državnom naknadom za nezaposlene (unemployment) u visini do 500 dolara nedeljno. To bi se utvrdilo pomoću formule ili alternativnog metoda koji su predložile države.

Proširenje Paycheck Protection Programa

Ovo bi sačuvalo novčani protok kompanija i pomoglo im u sprečavanju dodatnih otpuštanja. Fokus će biti na mala i srednja preduzeća i obezbedilo bi im 190 milijardi dolara za podršku drugom povlačenju zajmova, ograničeno na kompanije sa manje od 300 zaposlenih koje su imale najmanje 50 procenata smanjenja bruto prihoda. Te firme će moći da uzmu drugi zajam do 2 miliona dolara, a ti krediti će biti oprostivi ako se najmanje 60 procenata kredita koristi za pokrivanje plata zaposlenih.

Hitna sredstva

HEALS akt uključuje 306 milijardi američkih dolara hitnih sredstava, uključujući 105 milijardi dolara kako bi se učenicima pomoglo da se vrate u školu na jesen.

COMMENTS

WORDPRESS: 0