Guverner Pritzker proglasio vanredno stanje zbog virusa majmunskih boginja u Ilinoisu

Guverner Pritzker proglasio vanredno stanje zbog virusa majmunskih boginja u Ilinoisu

Amerika danas slavi Dan Nezavisnosti – Independance Day
Ublažena ograničenja za rad barova, restorana,fitnes centara i salona lepote
Ministarstvo rada: Broj otvorenih radnih mesta u januaru premašio 11 miliona

Guverner Ilinoisa JB Pritzker je u ponedeljak proglasio je vanredno stanje za javno zdravlje zbog virusa majmunskih boginja i proglasio Ilinois područjem katastrofe u vezi sa bolešću.

Deklaracija se primenjuje na celu državi i omogućiće Odeljenju za javno zdravlje Ilinoisa da koordinira logistiku kako bi se pomoglo u distribuciji vakcina, kao i u naporima za lečenje i prevenciju. Deklaracija će takođe pomoći u koordinaciji odgovora države sa saveznom vladom.

MPV je retka, ali potencijalno ozbiljna bolest koja zahteva potpunu mobilizaciju svih raspoloživih resursa javnog zdravlja kako bi se sprečilo širenje“, rekao je guverner Pritzker u saopštenju za javnost. “Zato proglašavam vanredno stanje kako bih obezbedio nesmetanu koordinaciju između državnih agencija i svih nivoa vlasti, čime povećavamo našu sposobnost da brzo sprečimo i lečimo bolest. Videli smo da ovaj virus neproporcionalno utiče na LGBTK+ zajednicu u svom početnom širenju. Ovde u Ilinoisu obezbedićemo da naša LGBTK+ zajednica ima resurse koji su im potrebni da ostanu bezbedni, a da pritom obezbedimo da članovi ne budu stigmatizovani jer imaju pristup kritičnoj zdravstvenoj zaštiti.”

Proglašenje stupa na snagu odmah i ostaće na snazi 30 dana. Svetska zdravstvena organizacija je 23. jula proglasila majmunske boginje hitnim stanjem od međunarodnog značaja za javno zdravlje.

COMMENTS

WORDPRESS: 0