Guverner Pritzker objavio detalje plana za distribuciju vakcina u Ilinoisu

Guverner Pritzker objavio detalje plana za distribuciju vakcina u Ilinoisu

Ova tri modela automobila se najčešće kradu u Americi
Ovo su američki gradovi sa najvećim gužvama u saobraćaju. Čikago je u samom vrhu neslavne liste
Fudbalska reprezentacija Srbije u januaru na turneji u Sjedinjenim Državama

Prve doze Fajzerove COVID-19 vakcine u Ilinoisu biće namenjene zdravstvenim radnicima u 50 okruga sa najvišom stopom smrtnosti, objavio je u petak guverner J.B. Pritzker.

Države širom Amerike prave planove za vakcinaciju dok  novi talas pandemije preplavljuje američke bolnice. Mnoge države prijavile su rekordne brojeve zaraženih, hospitalizacija i smrtnih slučajeva u petak.

U skladu sa preporukama zdravstvenih zvaničnika, Pritzker je rekao da će prvobitni fokus države Illinois biti na 655.000 državnih zdravstvenih radnika u prvoj liniji odbrane i 110.000 starih koji žive u zajednicama, poput ustanova za negu i staračkih domova.

Međutim, naglasio je, biće potrebno nekoliko nedelja da zdravstveni radnici dobiju prve dve doze vakcine.

Ovo neće biti brz proces,” rekao je Pritzker. „Nijedna osoba neće biti u potpunosti vakcinisana do Božića, a verovatno će proći nekoliko meseci pre nego što ljudi sa niskim faktorima rizika za COVID-19 vide svoju prvu dozu.“

Veliki gradovi, poput Čikaga, Los Anđelesa i Njujorka, rekao je guverner, dobiće odvojeno, direktno snabdevanje vakcinom.

Pored kontrole vakcine od strane američke administracije za hranu i lekove, države, uključujući Ilinois, Indijanu, Mičigen i Njujork , uspostavile su nezavisne komisije za proveru.

Pfizer još uvek traži odobrenje za hitnu upotrebu od američke Uprave za hranu i lekove. Farmaceutski gigant završio je ispitivanje faze tri i utvrdio da je vakcina 95% efikasna.

Ako vakcina Pfizer dobije odobrenje 10. decembra, rekao je Pritzker, Ilinois je predviđen da dobije 109.000 doza vakcine “negde tokom sledeće nedelje nakon odobravanja.” Od 109.000 doza, 23.000 bi se direktno dodelilo gradu Čikagu.

Doktor Ngozi Ezike, direktor Odeljenja za javno zdravlje države Ilinois, otkrio je da je liderima države Ilinois rečeno da će država u početku dobiti približno 400.000 doza vakcine, ali je taj broj smanjen na 109.000.

Prvu pošiljku vakcina, rekao je Ezike, primit će direktno IDPH, a zatim poslati u 50 okruga s najvišom stopom smrtnosti po stanovniku.

Doze će se transportovati u 10 regionalnih bolničkih koordinacionih centara države, koji će služiti kao mesta distribucije lokalnim zdravstvenim odeljenjima.

Kao deo saveznog partnerstva sa CVS i Valgreens-om, apoteke će direktno vakcinisati stanovnike u ustanovama za negu starih lica širom države.

Izvor: NBC Chicago

COMMENTS

WORDPRESS: 0