Guverner Ilinoisa naredio građanima da ostanu kod kuće. Evo šta to znači..

Guverner Ilinoisa naredio građanima da ostanu kod kuće. Evo šta to znači..

NASA otkrila planetu na kojoj godina traje 11 dana
Prvi put kupujete kuću? Ovo su 10 najgorih gradova u SAD za kupovinu prve nekretnine
Vrednost Tvitera pala je za 71% od kada ga je kupio Elon Musk i nazvao “X”

Guverner J.B. Pritzker izdao je u petak naredbu građanima da ostanu kod kuće. Ovo je najstroža mera koju je preduzeo do sada u nastojanju da spreči dalje širenje novog koronavirusa. Pritzkerova naredba sledi nakon zatvaranja državnih škola, ograničenja velikih okupljanja i zatvaranja barova i restorana.

Kada ovo pravilo stupa na snagu i koliko će trajati?

Pravilo stupa na snagu u subotu u 5 PM i biće  na snazi  do kraja dana u utorak, 7. aprila.

Da li mogu da napustim svoj dom?

Da, prema novoj uredbi ljudi mogu napustiti svoje domove da vežbaju napolju i da prošetaju svoje kućne ljubimce. Lokalni putevi, uključujući međudržavne autoputeve kao i javni prevoz, ostaće otvoreni i funkcionisaće. Pod uredbu, pored kuća i zgrada spadaju i hoteli i moteli, zajedničke jedinice za iznajmljivanje (AirBnb )i skloništa.

Iako su sve aktivnosti na otvorenom, poput šetnje, trčanja i biciklizma dozvoljene, treba poštovati distanciranje od drugih osoba. Dečja igrališta su zatvorena.

Da li postoje neki izuzeci od ove uredbe?

Ova direktiva ima za cilj da natera ljude da ostanu u svojim domovima, ali su izuzete brojne ključne i neophodne potrebe, uključujući odlazak do prodavnice, odlazak u apoteku ili na benzinsku pumpu. Restorani će moći da nastave sa “TO GO” i “Pick Up” narudžbinama.

Koja zanimanja i delatnosti su izuzete od ove naredbe?

Naredba daju mogućnost svim „neophodnim delatnostima i kompanijama“ da nastave sa radom, ali ih usmerava da sprovode socijalno distanciranje od šest stopa za zaposlene i kupce, uključujući i kada kupci stoje u redu.

Naredba izuzima širok spektar zanimanja, uključujući zdravstvene radnike i ljude koji se nalaze na prvim linijama borbe države sa COVID-19. Pored toga, oni koji obezbeđuju osnovne federalne i infrastrukturne potrebe – poput sakupljanja otpada, rada na aerodromima i policije izuzeti su od ovog naređenja.

Ostali poslovi izuzeti od naredbe uključuju prodavnice koje prodaju namirnice i lekove; proizvođače hrane, pića i kanabisa; prodajna mesta, poput novina, radija i televizije; benzinske pumpe; praonice; banke i druge finansijske institucije.
Zanatlije – kao što su vodoinstalateri i električari – takođe će moći da nastave sa radom izvan svojih domova.

Kako će ova naredba sprovoditi?

Državni i lokalni organi reda ovlašćeni su da nadgledaju sprovođenje naredbe i za svako kršenja zakona preduzimaće mere kada je to potrebno. Pritzker je priznao da ne postoji dovoljno resursa za „praćenje ponašanje svakog pojedinca“, ali da se uzda u odgovornost članova zajednice i dobre građane našeg grada.

COMMENTS

WORDPRESS: 0