Guverner Ilinoisa naredio građanima da ostanu kod kuće. Evo šta to znači..

Guverner Ilinoisa naredio građanima da ostanu kod kuće. Evo šta to znači..

Tramp obustavio pregovore o novom paketu pomoći do završetka izbora
U Americi započela isplata 1200$ pomoći zbog koronavirusa!
Živite na kruzeru Life at Sea i obiđite ceo svet za samo $83 dnevno

Guverner J.B. Pritzker izdao je u petak naredbu građanima da ostanu kod kuće. Ovo je najstroža mera koju je preduzeo do sada u nastojanju da spreči dalje širenje novog koronavirusa. Pritzkerova naredba sledi nakon zatvaranja državnih škola, ograničenja velikih okupljanja i zatvaranja barova i restorana.

Kada ovo pravilo stupa na snagu i koliko će trajati?

Pravilo stupa na snagu u subotu u 5 PM i biće  na snazi  do kraja dana u utorak, 7. aprila.

Da li mogu da napustim svoj dom?

Da, prema novoj uredbi ljudi mogu napustiti svoje domove da vežbaju napolju i da prošetaju svoje kućne ljubimce. Lokalni putevi, uključujući međudržavne autoputeve kao i javni prevoz, ostaće otvoreni i funkcionisaće. Pod uredbu, pored kuća i zgrada spadaju i hoteli i moteli, zajedničke jedinice za iznajmljivanje (AirBnb )i skloništa.

Iako su sve aktivnosti na otvorenom, poput šetnje, trčanja i biciklizma dozvoljene, treba poštovati distanciranje od drugih osoba. Dečja igrališta su zatvorena.

Da li postoje neki izuzeci od ove uredbe?

Ova direktiva ima za cilj da natera ljude da ostanu u svojim domovima, ali su izuzete brojne ključne i neophodne potrebe, uključujući odlazak do prodavnice, odlazak u apoteku ili na benzinsku pumpu. Restorani će moći da nastave sa “TO GO” i “Pick Up” narudžbinama.

Koja zanimanja i delatnosti su izuzete od ove naredbe?

Naredba daju mogućnost svim „neophodnim delatnostima i kompanijama“ da nastave sa radom, ali ih usmerava da sprovode socijalno distanciranje od šest stopa za zaposlene i kupce, uključujući i kada kupci stoje u redu.

Naredba izuzima širok spektar zanimanja, uključujući zdravstvene radnike i ljude koji se nalaze na prvim linijama borbe države sa COVID-19. Pored toga, oni koji obezbeđuju osnovne federalne i infrastrukturne potrebe – poput sakupljanja otpada, rada na aerodromima i policije izuzeti su od ovog naređenja.

Ostali poslovi izuzeti od naredbe uključuju prodavnice koje prodaju namirnice i lekove; proizvođače hrane, pića i kanabisa; prodajna mesta, poput novina, radija i televizije; benzinske pumpe; praonice; banke i druge finansijske institucije.
Zanatlije – kao što su vodoinstalateri i električari – takođe će moći da nastave sa radom izvan svojih domova.

Kako će ova naredba sprovoditi?

Državni i lokalni organi reda ovlašćeni su da nadgledaju sprovođenje naredbe i za svako kršenja zakona preduzimaće mere kada je to potrebno. Pritzker je priznao da ne postoji dovoljno resursa za „praćenje ponašanje svakog pojedinca“, ali da se uzda u odgovornost članova zajednice i dobre građane našeg grada.

COMMENTS

WORDPRESS: 0