Guverener Ilinoisa potpisao zakone o zaštiti imigranata. Evo na šta se oni odnose

Guverener Ilinoisa potpisao zakone o zaštiti imigranata. Evo na šta se oni odnose

Lost Larson proglašena za najbolju pekaru u Ilinoisu
1,6 miliona korisnika Fejsbuka u Ilinoisu trebalo bi da uskoro dobije odštetu od $400
Zašto je samo 8% novih automobila na tržištu SAD dostupno po ceni manjoj od 30.000 dolara?

Guverner J.B. Pritzker potpisao je u ponedeljak četiri zakona koji imaju za cilj zaštitu imigrantske i izbegličke populacije u državi, rekavši da će oni pomoći da Illinois bude “država koja je najbolja u Americi” za imigrante.

Među njima su zahtev za lokalne vlade da prekinu partnerstvo sa američkom Imigracijom i Carinom, zakon kojim se državljanstvo ili imigracioni status neke osobe smatra potencijalnom motivacijom za zločin iz mržnje, i zaštita od diskriminacije na radnom mestu na osnovu statusa osobe koja ima autorizaciju za rad.

Zakon 667, nazvan Zakon o napretku države Ilinois, zabranjuje državnim i lokalnim vlastima potpisivanje ili obnavljanje ugovora sa saveznom vladom o zadržavanju imigranata. Takođe zabranjuje sprovođenje zakona da se raspituju ili istražuju imigracioni ili državljanski status osobe koja se nalazi u pritvoru. Pokrovitelji su bili senator Omar Akuino, demokrata iz Čikaga, i zastupnica Elizabeth Hernandez, demokrata iz Cicerona.

Zakon 1596 pojačava kazne za određene zločine klasifikujući ih kao zločine iz mržnje ako su, čak i delimično, motivisani imigrantskim ili državljanskim statusom žrtve. Druge kategorije zaštićene državnim zakonom o zločinu iz mržnje uključuju rasu, boju kože, veroispovest, veru, poreklo, pol, seksualnu orijentaciju, telesne ili mentalne invalidnosti i nacionalno poreklo.

Zakon 121, predstavnika čikaških demokrata Vill Guzzardija i senatora Rama Villivalama, ima za cilj zaštitu ljudi obuhvaćenih programom “Deferred Action for Childhood Arrival”. Zabranjuje diskriminaciju pri zapošljavanju na osnovu statusa osobe koja ima autorizaciju za rad, definisanu kao “status osobe rođene izvan Sjedinjenih Država, a ne državljanina SAD -a, koju je savezna vlada ovlastila za rad u Sjedinjenim Državama”.

I na kraju, Pritzker je potpisao senatski zakon 2665, senatorke Celine Villanueve i zastupnika Aarona Ortiza, obojice demokrata u Čikagu, koji je osnovao Radnu grupu za uticaj imigracije u Ilinoisu kako bi ispitala pitanja koja se tiču imigrantskih zajednica u državi i podnijela svoje nalaze i preporuke generalnom sekretaru. Skupština do 31. maja 2022.

Daily Herald

COMMENTS

WORDPRESS: 0