Gradonačelnica objavila plan: Besplatne vakcine za sva punoletna lica u Čikagu

Gradonačelnica objavila plan: Besplatne vakcine za sva punoletna lica u Čikagu

Burgeri iz Čikaga među 10 najboljih u Americi, prema novoj rang listi Yelp-a
Više od 250 000 zaraženih u SAD, rekordan broj obolelih u Ilinoisu
10 najstarijih gradova u Americi

Gradonačelnica Lori Lightfoot iznela je u sredu planove za distribuciju besplatnih vakcina protiv koronavirusa sledeće godine za sva punoletna lica koja žive i rade u Čikagu, počevši sa zdravstvenim radnicima i zaposlenim u ustanovama za negu starih lica.

Ako odobrenje Savezne uprave za lekove bude kako je planirano – Fajzerova vakcina u četvrtak, Moderna sledeće nedelje – Odeljenje za javno zdravlje u Čikagu očekuje da će tokom ovog meseca primiti 23.000 doza, sa dodatnim dozama svake nedelje nakon toga.

„Predviđamo u decembru mesecu negde u opsegu od 100.000 do 150.000 vakcina. Spremni smo za dvostruko više od toga.“, rekla je novinarima komesarka za zdravstvo dr. Allison Arvadi.

Tokom prve nedelje vakcina će biti distribuirana u 34 bolnice u Čikagu kako bi započela vakcinaciju zdravstvenih radnika „najvišeg rizika“. To uključuje one koji leče pacijente sa COVID-om ili rade u odeljenjima intenzivne nege.

Tokom druge ili treće nedelje grad takođe predviđa uvođenje vakcina za osoblje i stanovnike svih 128 ustanova za za negu starih lica u Čikagu.

Krajem decembra ili početkom januara grad planira da otvori „mesta za masovnu vakcinaciju“, samo uz zakazivanje, za ostatak od 400 000 zdravstvenih radnika koji ne rade u bolnicama.

Nakon toga, Grad Čikago će započeti monumentalni zadatak vakcinacije najmanje 70% svoje populacije, što je potrebno za postizanje onoga što je poznato kao „imunitet stada“. Cilj grada je da se sledeće godine sve odrasle osobe vakcinišu besplatno.

Prema Gradskoj kući, „nekoliko hiljada“ objekata spremno je za primenu vakcine, uključujući lekarske ordinacije, maloprodajne apoteke, bolnice i federalne kvalifikovane domove zdravlja. Veliki poslodavci poput lanaca prehrambenih proizvoda mogli bi to učiniti.

Na kraju, grad takođe planira da otvori centralna mesta za vakcinaciju, uključujući gimnazije na koledžima u Čikagu, kao i mobilne lokacije u afro-američkim i hispanskim zajednicama koje su podnele najveći teret koronavirusa.

Lightfoot je rekla da grad planira „masovnu kampanju za komunikaciju i razmenu poruka“ – sa razmenom tekstualnih poruka, aplikacijama i specijalizovanim računarskim softverom – kako bi obavestio ljude „kada treba“ da se vakcinišu i podsetio ih da dobiju drugu dozu.

Izvor: Chicago Suntimes

COMMENTS

WORDPRESS: 0