Google plaća100 miliona dolara građanima Ilinoisa – Evo koliko ćete novca dobiti

Google plaća100 miliona dolara građanima Ilinoisa – Evo koliko ćete novca dobiti

25 stvari koje sigurno niste znali o gradu Čikagu
10 romantičnih mesta u Americi za proslavu Dana zaljubljenih
Evo kada će se otvoriti barovi i čuveni Lakefront Trail u Čikagu

Stotine hiljada stanovnika Ilinoisa koji su podneli tužbe u grupnoj tužbi vrednoj više miliona dolara uskoro će dobiti isplatu, iako neće biti onoliko visoka koliko se prvobitno očekivalo. Prema podacima dostavljenim okružnom sudu okruga Cook, 687.484 stanovnika Ilinoisa koji su podneli valjane zahteve dobiće između 95 i 96 dolara.

Proces sudskog rešavanja ovog slučaja započeo je u septembru prošle godine, kada je sudija Cook okruga odobrila nagodbu u iznosu od 100 miliona dolara, nakon postizanja sporazuma između tužilaca i kompanije Google. Međutim, stanovnici koji su se pridružili tužbi imali su rok do kraja septembra 2022. godine da podnesu zahteve, ukoliko su se pojavili na fotografijama na Google fotografijama u periodu od 1. maja 2015. do 25. aprila 2022. godine, dok su bili stanovnici Ilinoisa.

U početku je bilo oko 420.000 podnetih tužbi, što bi značilo da bi svaka osoba mogla dobiti oko 150 dolara. Međutim, taj broj se povećao na 687.484, što je dovelo do smanjenja iznosa koji će biti isplaćen svakoj osobi. Advokati su prvobitno procenjivali da će iznos isplate biti negde između 200 i 400 dolara po osobi.

google chicago glasnik

Tužba koja je podneta protiv Google-a zasniva se na Zakonu o privatnosti biometrijskih podataka Ilinoisa (BIPA), a slična je tužbi koja je već rešena sa kompanijom Facebook i rezultirala isplatom čekova u vrednosti od skoro 400 dolara mnogim stanovnicima. Optužba je da je Google prekršio ovaj zakon prikupljanjem i čuvanjem biometrijskih podataka pojedinaca koji su se, dok su živeli u Ilinoisu, pojavili na fotografijama u servisu za deljenje i skladištenje fotografija poznatom kao Google Photos, bez adekvatnog obaveštenja i saglasnosti.

Ako se utvrdi da je Google zaista prekršio zakon Ilinoisa, građani mogu naplatiti građanske kazne do 5.000 dolara po kršenju, uzimajući u obzir broj pogođenih ljudi i trajanje kršenja. Važno je napomenuti da se BIPA zakon primenjuje samo na stanovnike Ilinoisa.

Sudija Okružnog Cook okruga, Anna Loftus, izjavila je na nedavnom ročištu da je proces verifikacije tužbi završen i da je cela grupa tužitelja identifikovana. Međutim, isplate neće biti distribuirane sve dok sud ne pregleda proces verifikacije. Nakon toga, biće određen datum kada će isplate biti sprovedene, ali trenutno taj datum nije poznat.

Stanovnici Ilinoisa koji su podneli tužbu protiv Google-a zbog kršenja zakona o biometrijskoj privatnosti očekuju isplatu od kompanije. Iako će iznos biti niži nego što se prvobitno očekivalo, nadaju se da će ovaj slučaj postaviti presedan za zaštitu privatnosti i podstaći kompanije da pažljivije rukuju biometrijskim podacima svojih korisnika.

 

 

Izvor: Nbccihcago.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0