Google će platiti $100 miliona zbog tužbe za biometrijsku privatnost u Illinois-u

Google će platiti $100 miliona zbog tužbe za biometrijsku privatnost u Illinois-u

Da li znate kako i ko je stvorio znak za dolar ($)?
TRAZE SE OWNER OPERATORI SA SVOJIM KAMIONIMA
Kada ćete dobiti 1200$? IRS pokreće servis za praćenje statusa paketa pomoći

Stanovnici Illinois-a koji su se pojavili na fotografiji u aplikaciji Google Photos u poslednjih sedam godina mogli bi da imaju pravo na deo od 100 miliona dolara nagodbe o privatnosti koju je postigao Google ovog meseca.

U tužbi se navodi da je Google-ovo podešavanje za grupisanje lica u aplikaciji Google Photos, koji lica sortira po sličnosti, u suprotnosti sa biometrijskim zakonom o privatnosti Illinois-a. Zakon zahteva od kompanija da dobiju saglasnost korisnika za korišćenje takvih tehnologija.

Nagodba je podneta Okružnom sudu okruga Cook 14.aprila, a sudija Anna M. Loftus je u ponedeljak izdala nalog kojim se daje preliminarno odobrenje sporazuma.

Google nije priznao kršenje zakona kao deo ove nagodbe, kojom se rešava grupa tužbi petorice imenovanih tužilaca. Prva tužba je podneta američkom Okružnom sudu za severni okrug Illinoisa u martu 2016.godine. Dva tužioca su podnela tužbu državnom sudu 2019.godine nakon što je sudija utvrdio da nemaju pravo da podnose svoje tužbe na saveznom sudu, a dodatni tužioci su kasnije podneli svoje sopstvene tužbe.

Ako konačna naredba bude odobrena u slučaju, stanovnici Illinois-a koji su se pojavili na fotografiji između 1.maja 2015.godine i datuma preliminarnog odobrenaj nagodbe mogli bi imati pravo da učestvuju u dogovoru. Dok će iznos isplata zavisiti od toga koliko ljudi podnese tužbe, advokati procenjuju da će svaki član dobiti između 200 i 400 dolara, prema sporazumu.

Zadovoljstvo nam je što smo rešili ovo pitanje u vezi sa specifičnim zakonima u Illinois-u i ostajemo posvećeni izgradnji jednostavnih kontrola za naše korisnike“, rekao je portparol Google-a Jose Castaneda u izjavi u utorak.

Castaneda je rekao da će od korisnika Google Photos aplikacije u Illinois-u biti zatraženo da daju saglasnost za grupisanje lica u narednim nedeljama. Te promene će se takođe postepeno uvoditi širom Sjedinjenih Država, rekao je on. Korisnici mogu da izaberu da uključe grupisanje lica, u kom slučaju će grupe lica biti izbrisane sa njihovih naloga.

Svaki od pet imenovanih tužilaca u predmetu ima pravo na isplatu od 5.000 dolara, a advokati će moći da podnesu zahtev za do 40 miliona dolara honorara plus nadoknadu troškova i izdataka, koji će biti isplaćeni iz fonda za poravnanje, prema sporazumu.

Advokati tužilaca nisu bili odmah dostupni za komentar u utorak uveče.

Zakon o privatnosti biometrijskih podataka Illinois-a, usvojen 2008.godine, jedan je od najstrožijih zakona u Sjedinjenim Državama. Prošle godine, Facebook je dobio odobrenje za nagodbu u vrednosti od 650 miliona dolara u slučaju biometrijske privatnosti u Illinois-u zbog svoje funkcije označavanja lica, ali isplate su odložene više od godinu dana nakon što su dva tužioca uložila žalbu na dodelu advokatskih troškova u ovom slučaju.

U martu je američki Apelacioni sud za 9.okrug potvrdio nagodbu o kolektivnoj tužbi i nagradu za advokatsku naknadu iz februara 2021.godine, oslobađajući plaćanja za 1,6 miliona korisnika iz Illinois-a koji su podneli tužbe. Oni koji su to uradili bi trebalo da očekuju svoje čekove od skoro 400 dolara poštom sledećeg meseca.

Završno ročište za odobrenje nagode za Google je zakazano za septembar.

 

Izvor: Chicagotribune.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0