Gasi se “WORK & TRAVEL” program u Srbiji!?

Gasi se “WORK & TRAVEL” program u Srbiji!?

Amazon zapošljava 125 000 radnika širom Amerike. Najavljeni visoki bonusi i beneficije
Upoznajte život naše naučnice Mileve Marić kroz predstavu “Einstein’s Wife”
Čikago očekuje hladno vreme i novih 30 centimetara snega

Jedan od najpopularnijih međunarodnih programa za studente, Work & Travel, preti da se ugasi u Srbiji zbog sve učestalijih ilegalnih ostanaka naših učesnika u Americi, ekskluzivno saznaje Serbian Times od izvora iz jedne beogradske agencije

Kako tvrdi naš sagovornik, inače dobro upućen u zbivanja u američkoj ambasadi u Beogradu, kriterijumi za dobijanje studentskih viza, popularnih J-1 (džej van), su već pooštreni, ali očekuju se nove mere

U poslednje vreme veliki broj naših aplikanata je odbijen, nije im odobren petomesečni program u SAD. A iz ambasade su nam poručili da će ubuduće biti još strožiji, jer je sve veći procenat naše dece, studenata, koji ostaju u Americi i onda na razne načine pokušavaju da dođu do papira, tj. legalnog boravka, uglavnom preko brakova sa američkim državljanima.”

On dodaje da su u njegovoj agenciji rešili da, u skladu sa novim merama ambasade SAD, i sami pooštre kriterijume

Cilj nam je da smanjimo negativan trend nelegalnog ostanka studenata iz Srbije u Americi, kako ne bi došlo do gašenja programa kod nas, kaže naš izvor iz jedne od najvećih agencija uz čiju pomoć akademci odlaze na prekookeanski rad, uz mogućnost putovanja po SAD.

Inače, u proseku svake godine oko 2.500 studenata iz Srbije završi W&T program. Oni na ovaj način dolaze do dragocenog iskustva američkog načina života i kulture, usavršavanja engleskog jezika, bogatijeg CV-a angažovanjem u inostranim kompanijama, ali i jedinstvene prilike da putuju američkim kontinentom u trajanju od 30 dana.

Program se uglavnom sprovodi tokom leta, kada učesnici imaju pauzu između dve godine na fakultetu, a pravo da konkurišu imaju svi redovni studenti osnovnih i master studija koji su završili minimum jedan semestar.

Pored toga, potrebno je da imaju do 30 godina starosti, da poznaju engleski jezik na komunikativnom nivou (B2), da imaju važeći pasoš i vizu J1. Cene apliciranja za W&T variraju od toga da li student sam nalazi poslodavca ili to prepušta agenciji i uglavnom se kreću između 1.200 do 1.500 dolara.

Poslovi obuhvaćeni programom su oni u hotelima, restoranima, zabavnim i nacionalnim parkovima, marketima, na bazenima itd.

Redakcija Serbijan Times-a poslala je Ambasadi SAD u Beogradu pitanja vezana za pooštravanje mera za dobijanje studentskih J-1 viza, ali odgovore na njih još uvek nismo dobili.

Izvor: serbiantimes.info

COMMENTS

WORDPRESS: 0