Forbes: Trampova administracija planira restrikcije H1B viza

Forbes: Trampova administracija planira restrikcije H1B viza

U ove zemlje Amerikanci trenutno mogu da putuju bez restrikcija i karantina
Avio kompanije uvode zabranu letenja za sve životinje osim servisnih pasa
Kamiondžije oprez: Operation Safe Driver Week od 9. do 15. jula

Administracija predsednika SAD planira privremeno ukidanje H1B viza za visoko kvalifikovane imigrante piše Forbes.

H1B je viza koju američka vlada daje stranim radnicima kako bi došli u SAD da rade za američke kompanije. Strani radnik mora raditi u oblasti koja zahteva visoko kvalifikovano i specijalizovano znanje za poslove za koje poslodavac u Americi nije uspeo da pronađe adekvatne radnike.
Prva dama Melanija Trump jedan je od primera osobe koja je došla u SAD putem H1B vize a kasnije postala američki državljanin.

Prema Forbesu nekoliko izvora je potvrdilo da će Trumpova administracija uskoro primeniti nova ograničenja za vlasnike viza H-1B i međunarodne studente, transfere unutar korporacija a verovatno i za supružnike visoko kvalifikovanih stručnjaka.

22. aprila 2020. Tramp je objavio zabranu ulaska za većinu novih imigranata. (Vlasnici viza H-1B nisu imigranti; oni imaju privremeni status).

Reč “ulazak” pojavljuje se više od desetak puta u saopštenju. Treba imati na umu da se predsednikova ovlašćenja u skladu sa članom 212 (f) Zakona o imigraciji i državljanstvu mogu koristiti samo protiv „ulaska“ ljudi, za razliku od akcija unutar zemlje. „Proglašenje izdato pod 212 (f) može samo ograničiti ulazak stranih državljana“, prema advokatskoj firmi Berri Appleman & Leiden. „Ne može se koristiti za odbijanje peticija za promenu ili produženje statusa ili za uskraćivanje aplikacije za prilagođavanje statusa.“

Zvaničnici administracije diskutovali su o sprečavanju ulaska vlasnika H-1B viza kojima se ne isplaćuje najviši nivo plata (Nivo 4) – prema preovlađujućim kriterijumima vlade SAD, čak i ako se pojedinac prijavljuje za svoj prvi posao. Nacionalna fondacija za analizu američke politike zaključila je da bi takav zahtev postao težak stvaranjem izuzetno visokih minimalnih plata za vlasnike viza H-1B: više od 254.000 dolara godišnje za finansijskog menadžera u Njujorku, 144.165 dolara godišnje za biohemičara u Čikagu,  i $ 172,640 za programera softvera u Kaliforniji.

Nosioci viza L-1 su multinacionalni rukovodioci ili rukovodioci ili zaposleni sa „specijalizovanim znanjem“ transferovani u Sjedinjene Države.

Izvor: Forbes

COMMENTS

WORDPRESS: 0