Forbes: Trampova administracija planira restrikcije H1B viza

Forbes: Trampova administracija planira restrikcije H1B viza

Od sledeće godine uvode se nova pravila za putovanje u EU za državljane Srbije
Novi zakon u Ilinoisu omogućava imigrantima da postanu policajci bez američkog državljanstva
Intervju: Ivana De Armas – Srpkinja koja oživljava platna, zidove i modu “Magičnog grada”!

Administracija predsednika SAD planira privremeno ukidanje H1B viza za visoko kvalifikovane imigrante piše Forbes.

H1B je viza koju američka vlada daje stranim radnicima kako bi došli u SAD da rade za američke kompanije. Strani radnik mora raditi u oblasti koja zahteva visoko kvalifikovano i specijalizovano znanje za poslove za koje poslodavac u Americi nije uspeo da pronađe adekvatne radnike.
Prva dama Melanija Trump jedan je od primera osobe koja je došla u SAD putem H1B vize a kasnije postala američki državljanin.

Prema Forbesu nekoliko izvora je potvrdilo da će Trumpova administracija uskoro primeniti nova ograničenja za vlasnike viza H-1B i međunarodne studente, transfere unutar korporacija a verovatno i za supružnike visoko kvalifikovanih stručnjaka.

22. aprila 2020. Tramp je objavio zabranu ulaska za većinu novih imigranata. (Vlasnici viza H-1B nisu imigranti; oni imaju privremeni status).

Reč “ulazak” pojavljuje se više od desetak puta u saopštenju. Treba imati na umu da se predsednikova ovlašćenja u skladu sa članom 212 (f) Zakona o imigraciji i državljanstvu mogu koristiti samo protiv „ulaska“ ljudi, za razliku od akcija unutar zemlje. „Proglašenje izdato pod 212 (f) može samo ograničiti ulazak stranih državljana“, prema advokatskoj firmi Berri Appleman & Leiden. „Ne može se koristiti za odbijanje peticija za promenu ili produženje statusa ili za uskraćivanje aplikacije za prilagođavanje statusa.“

Zvaničnici administracije diskutovali su o sprečavanju ulaska vlasnika H-1B viza kojima se ne isplaćuje najviši nivo plata (Nivo 4) – prema preovlađujućim kriterijumima vlade SAD, čak i ako se pojedinac prijavljuje za svoj prvi posao. Nacionalna fondacija za analizu američke politike zaključila je da bi takav zahtev postao težak stvaranjem izuzetno visokih minimalnih plata za vlasnike viza H-1B: više od 254.000 dolara godišnje za finansijskog menadžera u Njujorku, 144.165 dolara godišnje za biohemičara u Čikagu,  i $ 172,640 za programera softvera u Kaliforniji.

Nosioci viza L-1 su multinacionalni rukovodioci ili rukovodioci ili zaposleni sa „specijalizovanim znanjem“ transferovani u Sjedinjene Države.

Izvor: Forbes

COMMENTS

WORDPRESS: 0