Fitch Ratings tek drugi put u istoriji snizio kreditni rejting Amerike

Fitch Ratings tek drugi put u istoriji snizio kreditni rejting Amerike

Opasno širenje gljivične infekcije širom SAD – Ilinois u vrhu zaraženih država
Svaki peti radnik u Americi je imigrant pokazuje novo istraživanje
Od sledeće godine uvode se nova pravila za putovanje u EU za državljane Srbije

Amerikanci generalno očekuju da budu broj jedan u svemu. Stoga je smanjenje kreditnog rejtinga te zemlje, tek drugo u istoriji, uzdrmalo ponos nacije i globalni finansijski sistem. Fitch Ratings je 1. avgusta oduzeo Americi najviši kreditni rejting, što je potez koji je S&P Global Ratings napravio pre više od jedne decenije. Oba smanjenja su bila podstaknuta žučnim sukobima oko nacionalnog zaduživanja. Istorija sugeriše da bi uticaj na finansijska tržišta mogao biti kratkotrajan, iako bi taj potez mogao da pruži motiv za još političkih bitaka.

Zašto je Fitch smanjio rejting SAD?

Fitch je rekao da jednostepeno snižavanje rejtinga na AA+ oslikava „eroziju upravljanja“ koja se „manifestuje kroz uporne bitke oko limita duga i rešenja doneta u poslednjem trenutku“. To je zato što se svakih nekoliko godina, kroz politiku koju sami kreiraju, SAD suočavaju sa mogućnošću neizmirenja duga. Zakon iz 1917. doveo je do fiksnog ukupnog limita za zaduživanje u dolarima — gornje granice duga — koja se može podići samo uz saglasnost Kongresa i predsednika. Taj bauk se nadvio nad SAD u prvoj polovini 2023, kako se ta zemlja opasno približila limitu duga od skoro 31,4 biliona dolara, a političarima je isticalo vreme. Zastoj je rešen krajem maja, ali je ponovo podstakao neizvesnost u pogledu posvećenosti američkih političkih lidera da ostave po strani rizičnu retoriku i podmire otplate obveznica na ime rastućeg tereta duga.

Šta znači AA+?

AA+ rejting je jedan nivo ispod AAA, što znači da SAD više nemaju ono što Fitch definiše kao „najviši kreditni kvalitet“. Iako Fitch kaže da AA rejtinzi označavaju „očekivanja veoma niskog rizika neispunjenja obaveza“, to je korak niže u odnosu na „najniže očekivanje rizika neizvršenja obaveza“ za AAA zajmoprimaoce. Slično tome, najviši rejting se dodeljuje samo u slučajevima „izuzetno jakih kapaciteta“ za ispunjavanje finansijskih obaveza, dok kreditni rezultati nivoa AA ukazuju na „veoma jak kapacitet“, prema Fitchu. Na globalnom nivou, Fitch se smatra najmanjom od „velike tri“ rejting kompanije koje uključuju Moody’s Investors Service i S&P.

Kako se ocenjuju državne obveznice?

Rejting kompanije procenjuju finansijsku snagu izdavalaca hartija od vrednosti, uključujući vlade, i daju im kreditne ocene, rangirajući njihovu sposobnost da izmire otplate duga. Investitori se često oslanjaju na kreditne rejtinge prilikom kupovine obveznica i te procene mogu da igraju ključnu ulogu u određivanju kolike kamate zajmoprimalac plaća da bi prikupio sredstva na tržištima kapitala. Ipak, kamatne stope u SAD drže se na niskom nivou zahvaljujući potražnji za američkim dolarom, svetskom rezervnom valutom i američkim obveznicama, koji se smatraju svetskom referentnom nerizičnom imovinom. Ministarka finansija Janet Yellen izjavila je nakon smanjenja rejtinga da je taj potez “proizvoljan i zasnovan na zastarelim podacima” i da neće promeniti stavove investitora o dugu američke vlade. Ipak, prinos na 30-godišnje obveznice popeo se na najviši nivo u skoro devet meseci pre nego što je rejting srezan, budući da su se SAD spremale da povećaju prodaju kako bi finansirale sve veći budžetski deficit.

Bloomberg
 

Šta smanjenje rejtinga znači za tržišta?

Kada je S&P smanjio kreditni rejting američke vlade 2011. godine, to je izazvalo zabrinutost za američku ekonomiju u vreme kada je Evropa bila u središtu dužničke krize. I pored toga, ovaj potez nije imao dugotrajniji uticaj. Investitori su ulagali u američka sredstva, a prinosi na državni dug su opali do kraja godine. Do toga je delom došlo zato što je američka ekonomija pokazivala snagu, dok se u isto vreme Evropska unija borila da zaštiti svoju valutnu uniju. Ovog puta, finansijska tržišta su takođe zabrinuta za američku ekonomiju, ali fokus je na najagresivnijem ciklusu povećanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi u poslednjih nekoliko decenija, u cilju obuzdavanja inflacije. U tom smislu, ono što Fed radi će po svoj prilici imati daleko veći uticaj na američke kamatne stope od smanjenja rejtinga od strane Fitcha. Moody’s i dalje dodeljuje najviši rejting za SAD, što je postalo još važnije sada nakon poteza Fitcha.

 Šta ovo znači za druge ocene?

Grupa zemalja koje i dalje dobijaju najbolje ocene svoje kreditne sposobnosti sve je manja. Australija, Nemačka, Singapur i Švajcarska i dalje imaju najbolje ocene od sve tri kompanije, prema podacima koje je prikupio Bloomberg. Fitch takođe ocenjuje Kanadu sa AA+. Kina, druga po veličini svetska ekonomija posle SAD, ima A+ rezultat kod Fitcha, tri stepena niže. Državni rejting može da služi kao gornja granica za procenu kompanija u toj zemlji, ali ne u svim slučajevima. Broj kompanija sa ocenama na nivou AAA od strane bilo koje od tri velike rejting agencije sve je manji, ali uključuje poznata imena kao što su Microsoft Corp. i Johnson & Johnson.

Bloomberg

COMMENTS

WORDPRESS: 0