Federalni agenti stižu u Čikago kao odgovor na porast nasilja

Federalni agenti stižu u Čikago kao odgovor na porast nasilja

Amerika menja testove za državljanstvo: Teži put za one koji ne govore engleski
Čikago neće slediti Njujork. Za sada nije neophodan dokaz o vakcinaciji za boravak u zatvorenom prostoru
Inflaciјa u Americi porasla u septembru 6,2 odsto na godišnjem nivou

Predsednik Donald Tramp planira da pošalje federalne agente u Čikago, ali se gradonačelnica Lori Lightfoot u pismu upućenom predsedniku usprotivila ovom planu.

Trampova administracija kaže da se za ovaj potez odlučila kao odgovor na nasilje u gradu koje je u porastu u prethodnih nekoliko nedelja.

Zvaničnici Ministarstva pravde rekli su novinarima ABC7  da plan za slanje federalnih agenata ne bi uključivao angažovanje agenata kao reakciju ne demonstrante već da bi njihov zadatak bio da spreče pucnjavu i nasilje na ulici.

Trampov plan da pošalje federalne agente u Čikago kao sredstvo za suzbijanje nasilja izazvao je brze i ljute reakcije lokalnih zvaničnika.

Američki predstavnik Chui Garcia osudio je ovaj potez .

Planovi za raspoređivanje stotina saveznih agenata na ulicama Čikaga predstavljaju pretnju našoj demokratiji i javnoj bezbednosti naših zajednica. To predstavlja opasnu eskalaciju Trumpove upotrebe federalnih resursa za zastrašivanje Amerikanaca koji se sa njim ne slažu“, rekao je Garcia.

Lightfoot je rekla da se ne slaže sa dolaskom tajne policije u grad Čikago, te da je napisala pismo predsedniku zatraživši od njega da agenti neće biti u kontaktu običnim ljudima i demonstranatima.

Lightfoot je rekla predsedniku Trumpu da se očekuje da federalni agenti dolaze da pomognu u borbi protiv nasilja na ulicama i da ne budu tajni policajci za borbu rotiv demonstranata.

Izvor: ABC 7

COMMENTS

WORDPRESS: 0