Federalne rezerve ponovo povećavaju kamatne stope; Evo kako bi to moglo uticati na vas

Federalne rezerve ponovo povećavaju kamatne stope; Evo kako bi to moglo uticati na vas

Američki senat usvojio zakon kojim se ubrzava proces izdavanja viza i radnih dozvola
Predstavljena nova karantinska lista za putnike koji dolaze u Čikago
Čikago se suočava sa budžetskim deficitom od 538 miliona dolara

Ključne tačke:

  • Federalne rezerve će verovatno povećati svoju ciljanu stopu federalnih fondova za još 0,75 procentnih poena na sastanku ove sedmice radi borbe protiv inflacije
  • Evo analize kako to može uticati na vašu kreditnu karticu, zajam za automobil, hipoteku, studentski dug i štednju

Ove nedelje, Federalne rezerve će verovatno povećati stope za još tri četvrtine procentnog poena treći put uzastopno u pokušaju da smanje visoke troškove života.

Centralna banka Sjedinjenih Država je ove godine već četiri puta podigla kamatne stope, za ukupno 2,25 procentnih poena.

Zvaničnici FED-a su „proglasili inflaciju kao državnog neprijatelja br.1“, rekao je Mark Hamrick, viši ekonomski analitičar u Bankrate.com.

Oni žele da svoju referentnu stopu prenesu na restriktivnu teritoriju i tamo je zadrže duže čekajući ono što je predsedavajući Jerome Powell rekao da mora biti ’ubedljiv dokaz da inflacija opada’“, rekao je on. „Ostajemo daleko od te destinacije“.

Stopa federalnih fondova, koju utvrđuje Centralna banka, je kamatna stopa po kojoj banke pozajmljuju i daju jedna drugoj preko noći. Iako to nije stopa koju potrošači plaćaju, potezi FED-a i dalje utiču na stope koje potrošači vide svaki dan na stvari kao što su privatni studentski zajmovi i kreditne kartice.

Predstojeće povećanje kamatne stope će odgovarati porastu osnovne kamatne stope i odmah će povećati troškove finansiranja za mnoge vrste potrošačkih kredita.

„Uvek kada potrošači pozajmljuju, oni zavise od kamatnih stopa“, bilo da se radi o „stambenim zgradama, automobilima ili uređajima“, rekao je Tomas Philipson, profesor studija javnih politika na Univerzitetu u Čikagu (University of Chicago) i bivši vršilac dužnosti predsednika Veća ekonomskih savetnika Bele kuće.

Šta povećanje stope može značiti za vas

Evo analize nekih od glavnih načina na koje bi povećanje stope moglo uticati na vas, preciznije, na vaše kreditne kartice, zajam za automobil, hipoteku, studentski dug i štedne depozite.

#1 Kreditne kartice

Pošto većina kreditnih kartica ima promenljivu stopu, postoji direktna veza sa FED-ovim referentnim pokazateljem. Kako stopa federalnih fondova raste, tako raste i primarna stopa, a stope kreditnih kartica prate to.

Godišnje procentualne stope su trenutno blizu 18%, u proseku, što je rekord svih vremena, prema Ted Rossman-u, višem analitičaru industrije na CreditCards.com.

Dalje, skoro polovina vlasnika kreditnih kartica prenosi dug iz meseca u mesec, prema izveštaju Bankrate.com.

U dugovanje na kreditnoj kartici je vrlo upasti, ali je, nasuprot tome, veoma teško izaći iz njega“, naveo je Rossman. „Visoka inflacija i rastuće kamate to dodatno otežavaju“.

Ako FED najavi povećanje od 75 baznih poena kao što se očekivalo, potrošači sa dugom na kreditnim karticama će samo ove godine potrošiti dodatnih 5,3 milijarde dolara na kamatu, prema novoj analizi WalletHub-a

#2 Hipoteke

Hipoteke sa prilagodljivom kamatnom stopom i krediti za vlasnički kapital (home equity lines of credit) su takođe vezane za primarnu kamatnu stopu, ali 15-godišnje i 30-godišnje hipoteke su fiksne i vezane za prinose Trezora i ekonomiju. Ipak, svako ko kupuje novi dom izgubio je značajnu kupovnu moć, delom zbog inflacije i poteza politike FED-a.

Uz obećanje Centralne banke da će ostati oštra kada je inflacija u pitanju, prosečna kamatna stopa na 30-godišnju  hipoteku sa fiksnom kamatnom stopom dostigla je 6% prvi put od Velike recesije, duplo više nego pre godinu dana, prema najnovijim podacima iz Udruženja hipotekarnih bankara.

Kao rezultat toga, potražnja kupaca nekretnina za hipotekama je opala za skoro trećinu od prošle godine, a manje zajmoprimaca bi moglo imati koristi od refinansiranja.

Pošto je nadolazeće povećanje kamatne stope uglavnom povezano sa hipotekarnim stopama, kupci će sada platiti oko 30.600 dolara više kamate, pod pretpostavkom da 30-godišnje fiksne stope na prosečni stambeni kredit od 409.100 dolara

#3 Krediti za automobile

Iako su krediti za automobile fiksni, isplate su sve veće jer cene svih automobila rastu zajedno sa kamatama na nove kredite, pa ako planirate da kupite automobil, u narednim mesecima ćete morati da izdvojite više novca.

Sledeći potez FED-a bi mogao povećati prosečnu kamatnu stopu na novi zajam za automobil preko 6%, iako bi potrošači sa višim kreditnim rezultatom mogli osigurati bolje uslove kredita.

Kupovina automobila je skupa roba gde su kamatne stope važne“, rekao je Ivan Drury, direktor Edmunds-a za Insights. „Oni mogu sklopiti ili prekinuti dogovor, a brzo rastuće kamatne stope mogu lako da gurnu mnoge potrošače van njihove zone komfora za mesečna plaćanja“.

Plaćanje godišnje procentualne stope od 6% umesto 5% koštalo bi potrošače 1.348 dolara više kamate na sumu od 40.000 dolara, 72-mesečnog zajma za automobil, prema podacima Edmunds-a

#4 Studentski krediti

Kamata na federalne studentske kredite za školsku 2022/2023.godinu je već porasla na 4,99%, u odnosu na 3,73% prošle godine i 2,75% u 2020/2021. školskoj godini. Neće biti promene na bolje sve do sledećeg leta: Kongres svakog meseca u maju određuje stopu za savezne studentske zajmove za narednu akademsku godinu na osnovu desetogodišnje stope Trezora. Ta nova stopa stupa na snagu u julu.

Privatni studentski zajmovi mogu imati fisknu ili varijabilnu stopu vezanu za Libor, glavne stope ili stope Trezora – a to znači da će, kako FED bude povećavao te stope, ti zajmoprimci takođe plaćati više kamatne stope. Koliko više, međutim, zavisiće od referentne vrednosti.

Trenutno, prosečne fiksne stope privatnih studentskih kredita mogu da se kreću od 3,22% do 13,95% i 1,29% do 12,99% za varijabilne stope, prema Bankrate-u. Kao i kod auto kredita, oni se takođe veoma razlikuju u zavisnosti od vašeg kreditnog rezultata.

Naravno, svako ko ima dug kada je obrazovanje u pitanju treba da proveri da li ima pravo na oprost saveznog studentskog zajma.

#5 Štedni računi

Sa druge strane, kamatne stope na štedne račune rastu nakon uzastopnih povećanja stopa.

Iako FED nema direktan uticaj na kamatne stope na depozite, one imaju tendenciju da budu u korelaciji sa promenama u ciljnoj stopi saveznih fondova, a stope štednih računa u nekim od najvećih banaka za maloprodaju, koje su bile blizu dna tokom većeg dela pandemije COVID-a, sada su u proseku do 0,13%.

Delimično zahvaljujući nižim režijskim troškovima, stope na online štedni račun sa najvećim prinosom su čak 2,5%, što je mnogo više od prosečne stope tradicionalne banke.

Kako Centralna banka nastavlja svoj ciklus povećanja kamatnih stopa, ovi prinosi će takođe nastaviti da rastu. Ipak, svaki novac koji zarađuje manje od stope inflacije vremenom gubi kupovnu moć.

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0