Faza 1B počinje 25.januara. Evo koji se stanovnici Čikaga mogu vakcinisati u ovoj fazi

Faza 1B počinje 25.januara. Evo koji se stanovnici Čikaga mogu vakcinisati u ovoj fazi

Nikola Jokić proglašen za najboljeg igrača prošle sezone u NBA ligi
Posao za koji nije potrebna diploma, radi se od kuće, a satnice idu i do 250 dolara
Možete li poneti marihuanu na let avionom? Odgovor nije jednostavan

Osobe starije od 65 godina koji žive ili rade u Čikagu od ponedeljka će moći da prime vakcine protiv koronavirusa u sledećoj fazi gradskog plana vakcinacije.

Komesarka za javno zdravlje Čikaga dr. Allison Arvadi najavila je promene prošle nedelje zajedno sa gradonačelnicom Lori Lightfoot na konferenciji za novinare sa novog mesta za masovnu vakcinaciju.

Bolnicama i ambulantnim lokacijama upisanim kao dobavljači vakcina protiv COVID-19 naloženo je da nastave da daju prednost zdravstvenim radnicima, posebno nebolničkim radnicima u fazi 1A, prema ažuriranom gradskom planu vakcinacije.

Ali počevši od ponedeljka, ako dobavljači imaju na raspolaganju doze vakcine i nemaju zdravstvene radnike predviđene za vakcinaciju, mogu preći na novu fazu 1B koja omogućava starijima od 65 godina da dobiju vakcinu.

Prioritet će imati oni stariji od 75 godina ili oni stariji od 65 godina koji ispunjavaju osnovne uslove, rekla je Arvadi.

Zvaničnici su takođe prošle nedelje najavili da će grad otvoriti još šest mesta za masovnu vakcinaciju, ali napomenuli su da će se ta mesta i dalje fokusirati samo na zdravstvene radnike faze 1A.

Arvadi je rekla da se oni koji se kvalifikuju, odnosno oni stariji od 65 godina, za vakcinaciju u ovoj sledećoj modifikovanoj fazi, ne moraju se nigde registrovati.

Guverner Ilinoisa J.B.Pritzker takođe je prošle nedelje najavio da će država započeti svoju sledeću fazu vakcinacije, poznatu i kao faza 1B, 25. januara.

Faza 1B obuhvatiće otprilike 3,2 miliona stanovnika Ilinoisa.

Evo ko će sve biti uključen u fazu 1B:

 • Stanovnici od 65 godina i više
 • Osnovni radnici u prvoj liniji, što znači „stanovnici koji nose veći rizik od izloženosti COVID-19 zbog svojih radnih dužnosti, često zato što nisu u mogućnosti da rade od kuće i / ili moraju blisko sarađivati sa drugima bez mogućnosti socijalne distance. Ovo uključuje:
 • First responders: Vatrogasce, policiju, radnike obezbeđenja, školske službenike
 • Obrazovanje: Nastavnici, direktori, vaspitači, radnici u dnevnim boravcima za decu
 • Hrana i poljoprivreda: Prerada, veterinarsko zdravlje, usluge stočarstva, briga o životinjama
 • Proizvodnja: Industrijska proizvodnja dobra za distribuciju u maloprodaji, veleprodaji ili drugim proizvodima
 • Zatvorenici: službenici u  zatvorima, osoblje maloletničkih ustanova, radnici koji pružaju ličnu podršku, zatvorenici
 • Radnici USPS-a
 • Radnici javnog gradskog prevoza: vozači autobusa, kondukteri vozova, taksisti, para-tranzitni vozači, lična podrška, usluge deljenja vožnje
 • Radnici u prehrambenoj industriji
 • Skloništa i osoblje dnevnog boravka: Sklonište za beskućnike, Sklonište za žene, Dnevni program za odrasle, Psihosocijalna rehabilitacija

Izvor:NBC Chicago

COMMENTS

WORDPRESS: 0