Fast food radnici u Kaliforniji imaće minimalnu zaradu od 20 dolara na sat

Fast food radnici u Kaliforniji imaće minimalnu zaradu od 20 dolara na sat

Deda Mraz je krenuo na put oko sveta, evo gde se trenutno nalazi
Tik Tok tuži Montanu da poništi državnu zabranu aplikacije
NOAA objavila svoja predviđanja za predstojeću zimu. Evo kakvo nas vreme očekuje u Čikagu

Procenjuje se da će oko 1 milion radnika u brzoj hrani i zdravstvu u Kaliforniji dobiti značajno povećanje plate nakon što je postignut dogovor ranije ove nedelje između sindikata i spomenutih industrija.

Prema novom zakonu, većina od 500.000 radnika u brzoj hrani u Kaliforniji zarađivaće najmanje 20 dolara po satu u 2024. godini.

Poseban zakon će povećati plate zdravstvenim radnicima na najmanje 25 dolara po satu tokom sledećih 10 godina.

Savezna država Vašington ima najvišu minimalnu platu u zemlji, koja iznosi 15,74 dolara po satu, a zatim sledi Kalifornija sa 15,50 dolara po satu.

Koliko će se promeniti plate za radnike u brzoj hrani?

Nacrt zakona 1228 će povećati minimalnu platu na 20 dolara po satu za radnike u restoranima koji drže objekte na najmanje 60 lokacija širom zemlje. Jedini izuzetak su restorani koji sami prave i prodaju svoj hleb, kao što je Panera Bread.

Koliko će se promeniti plate za zdravstvene radnike?

Prema predloženom zakonu, minimalne plate će varirati u zavisnosti od klinike. Plate zaposlenih u velikim zdravstvenim ustanovama kretaće se od 23 dolara po satu od naredne godine. Minimalna cena rada po satu će se postepeno povećavati do 25 dolara u naredne tri godine.

Radnici zaposleni u ruralnim bolnicama sa velikim brojem pacijenata koji su pokriveni Medicaid-om će imati minimalnu platu od 18 dolara po satu naredne godine, uz povećanje od 3,5% svake godine dok plate ne dostignu 25 dolara po satu.

Predloženi zakoni moraju da prođu kroz zakonodavstvo savezne države Kalifornija i zatim budu potpisani od strane guvernera Gavina Newsoma. Zakoni su već podržani od strane sindikata u okviru industrije brze hrane i zdravstva i očekuje se da budu usvojeni tokom ove nedelje.

usatoday.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0