Fast food radnici u Kaliforniji imaće minimalnu zaradu od 20 dolara na sat

Fast food radnici u Kaliforniji imaće minimalnu zaradu od 20 dolara na sat

Da ste uložili $10,000 u S&P 500 pre 20 godina, evo koliko biste novca imali danas
Green Bay proglašen za najbolje mesto za život u SAD. Čikago na dnu liste
Posetite čuveni “The Umbrella Sky Project” pre nego što ode iz Čikaga

Procenjuje se da će oko 1 milion radnika u brzoj hrani i zdravstvu u Kaliforniji dobiti značajno povećanje plate nakon što je postignut dogovor ranije ove nedelje između sindikata i spomenutih industrija.

Prema novom zakonu, većina od 500.000 radnika u brzoj hrani u Kaliforniji zarađivaće najmanje 20 dolara po satu u 2024. godini.

Poseban zakon će povećati plate zdravstvenim radnicima na najmanje 25 dolara po satu tokom sledećih 10 godina.

Savezna država Vašington ima najvišu minimalnu platu u zemlji, koja iznosi 15,74 dolara po satu, a zatim sledi Kalifornija sa 15,50 dolara po satu.

Koliko će se promeniti plate za radnike u brzoj hrani?

Nacrt zakona 1228 će povećati minimalnu platu na 20 dolara po satu za radnike u restoranima koji drže objekte na najmanje 60 lokacija širom zemlje. Jedini izuzetak su restorani koji sami prave i prodaju svoj hleb, kao što je Panera Bread.

Koliko će se promeniti plate za zdravstvene radnike?

Prema predloženom zakonu, minimalne plate će varirati u zavisnosti od klinike. Plate zaposlenih u velikim zdravstvenim ustanovama kretaće se od 23 dolara po satu od naredne godine. Minimalna cena rada po satu će se postepeno povećavati do 25 dolara u naredne tri godine.

Radnici zaposleni u ruralnim bolnicama sa velikim brojem pacijenata koji su pokriveni Medicaid-om će imati minimalnu platu od 18 dolara po satu naredne godine, uz povećanje od 3,5% svake godine dok plate ne dostignu 25 dolara po satu.

Predloženi zakoni moraju da prođu kroz zakonodavstvo savezne države Kalifornija i zatim budu potpisani od strane guvernera Gavina Newsoma. Zakoni su već podržani od strane sindikata u okviru industrije brze hrane i zdravstva i očekuje se da budu usvojeni tokom ove nedelje.

usatoday.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0