Evo zbog kojih socijalnih povlastica možete ostati bez zelene karte!

Evo zbog kojih socijalnih povlastica možete ostati bez zelene karte!

Šta ako se razvedete od supružnika koji je vaš U.S. sponzor? Evo najbitnijih informacija
Da li znate razliku između koledža i univerziteta u Americi?
Rekordan zastoj: Više od 3 miliona imigracionih aplikacija je na čekanju

Legalni imigranti u Sjedinjenim drzavama suočiće se sa novim preprekama nakon 15.oktobra, kada na snagu stupa najnovije pravilo odeljenja za unutrašnju bezbednost (Department of Homeland Security).

Novi zakon deo je napora Trampove administracije za suzbijanje legalne imigracije i uticaće na imigrante koji žive u Sjedinjenim Drzavama koji žele da promene svoj status i da dodju do zelene karte, kao i na strane državljane u inostranstvu koji se prijave za imigrantske i neimigrantske vize.

Jedna od najrestriktivnijih mera admnistracije ogleda se u tome da će biti uskraćena zelena karta i vize za imigrante sa malim primanjima koji koriste socijalne beneficije u vidu bonova za hranu i medicinske pomoći.

Otkako je pre dve nedelje DHS (Department of Homeland Security) obelodanio novi zakon pod nazivom “Inadmissibility on Public Charge Grounds”, pojavili su se strah i zabuna medju imigrantima širom zemlje, koji se prijavljuju za olakšice koje su im ponudjene, i nisu sigurnu da li se socijalna pomoć smatraju “javnim troskom“ (public charge).

Imigracione vlasti izdale su saopštenje u kome su jasno definisale termin “public charge”, a u tu kategoriju spada bilo koji pojedinac “ koji prima jednu ili više socijalnih povlastica u trajanju duzem od 12 meseci, gledano u periodu od 36 meseci.

Prema pravnom vodiču koji je objavila agencija za imigraciju, evo devet razloga koji će osobu kategorisati kao nedovoljnu za prijem u status legalnog stalnog prebivališta (zelene karte).

▪ Federal, state, local, or tribal cash assistance for income maintenance

▪ Supplemental Security Income (SSI)

▪ Temporary Assistance for Needy Families (TANF)

▪ Federal, state or local cash benefit programs for income maintenance (often called “General Assistance”)

▪ Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP, or formerly called “Food Stamps”)

▪ Section 8 Housing Assistance under the Housing Choice Voucher Program

▪ Section 8 Project-Based Rental Assistance (including Moderate Rehabilitation)

▪ Public Housing under Section 9 the Housing Act of 1937

▪ Federally funded Medicaid (with certain exclusions)

USCIS je naveo i koje pogodnosti nisu obuhvaćene uredbama DHS-a. To su: lečenje kod hitnog medicinskog stanja, lečenje osoba sa invaliditetom, školovanje, medicinska pomoć osobama ispod 21 godine, trudnice.

Bilo je dosta zabune da li i članovi porodice podnosioca prijave mogu koristiti ove imigracione beneficije. USCIS je pojasnio da će DHS razmotriti povlastice samo za pojedinca koji je podneo prijavu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0