Evo zbog čega Amerika danas slavi dva praznika,“Kolumbov dan” i “Dan domorodačkih naroda”

Evo zbog čega Amerika danas slavi dva praznika,“Kolumbov dan” i “Dan domorodačkih naroda”

Američki FED rekordno podigao kamatnu stopu – šta to znači za građane?
Čikago: Grupa osuđena za prevaru sa SBA kreditima u visini od 16 miliona dolara
Chicago Skyway će povećati putarine od 1. januara

Svakog drugog ponedeljka u mesecu oktobru u Sjedinjenim Američkim Državama obeležava se Kolumbov dan.

Praznik je posvećen dolasku Kristofera Kolumba u Ameriku, 1492. godine, mada je država dobila ime po drugom moreplovcu. Kristofera Kolumba je u Novi Svet dolazio tri puta, ali nikada nije shvatio da je izvan Azije i stalno je mislio da je našao Indiju, pa je za to njegove stanovnike nazvao Indijancima.

Kolumbov dan je državni praznik i sve federalne kancelarije su zatvorene, kao i većina banaka i pošti širom države.

Šta je Dan domorodačkih naroda – “Indigenous Peoples’ Day”?

1990. godine država Južna Dakota zvanično je preimenovala Dan Kolumba u Dan domorodačkih naroda“Indigenous Peoples’ Day” u čast različitih autohtonih naroda Južne Dakote. 1992. godine grad Berkeley u Kaliforniji prvi je proslavio Dan domorodačkih naroda kao rezultat organizovanog protesta protiv planirane proslave 500. godišnjice dolaska Kolumba. Odbor koji je vodio stanovnik Berkeley-a John Curl takođe je uspešno podneo peticiju gradskom veću za preimenovanje Kolumbovog dana u Dan domorodačkih naroda.

Kristofer Kolumbo je vrlo kontroverzna ličnost kako zbog njegovog ličnog učešća u trgovini robovima, tako i zbog zlostavljanja domorodačkih naroda sa kojima se susreo. Takođe je kontroverzno pamtiti ga po tome što je „otkrio“ deo sveta u kome su mnoge različite i složene kulture već živele hiljadama godina.

Kolumbovo „otkriće“ Amerike takođe je podstaklo mnoge druge evropske istraživače da putuju preko okeana i započnu kolonizaciju zapadne hemisfere. Ova dugačka, nasilna era evropskog kolonijalizma rezultirala uništavanjem domorodačke kulture i načina života i raseljavanjem iz njihovih zemalja.

Od 1990-ih, mnoge države i gradovi širom Sjedinjenih Država – zemlje čija se istorija ne može odvojiti od ovog kolonijalizma i osvajanja – zamenili su Kolumbov dan Danom domorodačkih naroda. Dan domorodačkih naroda slavi domorodački narod Amerike, prepoznaje trajni uticaj kolonijalizma na njih i slavi mnoge različite kulture domorodačkih naroda. Danas 14 država i okrug Kolumbija zvanično slave Dan domorodačkih naroda. Sve veći broj gradova širom SAD takođe ga obeležava umesto Kolumbovog dana.

Očekuje se da će Kolumbov dan biti mnogo drugačiji ove godine u Čikagu i neće biti tradicionalne godišnje gradske parade.

Ipak, članovi italijansko američke zajednice u Čikagu planirali su skup u parku Arrigo u Maloj Italiji, proslava za koju kažu da je ove godine važnija nego ikad.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0