Evo zbog čega Amerika danas slavi dva praznika,“Kolumbov dan” i “Dan domorodačkih naroda”

Evo zbog čega Amerika danas slavi dva praznika,“Kolumbov dan” i “Dan domorodačkih naroda”

Šta se dešava ako izgubite svoj posao dok i dalje otplaćujete hipoteku
Olympic 50 ft pool paradise perfect for all family events,10 min from Anna Maria
Da li ste znali da kupovinom na Amazonu možete pomoći najugroženije srpske porodice na Balkanu?

Svakog drugog ponedeljka u mesecu oktobru u Sjedinjenim Američkim Državama obeležava se Kolumbov dan.

Praznik je posvećen dolasku Kristofera Kolumba u Ameriku, 1492. godine, mada je država dobila ime po drugom moreplovcu. Kristofera Kolumba je u Novi Svet dolazio tri puta, ali nikada nije shvatio da je izvan Azije i stalno je mislio da je našao Indiju, pa je za to njegove stanovnike nazvao Indijancima.

Kolumbov dan je državni praznik i sve federalne kancelarije su zatvorene, kao i većina banaka i pošti širom države.

Šta je Dan domorodačkih naroda – “Indigenous Peoples’ Day”?

1990. godine država Južna Dakota zvanično je preimenovala Dan Kolumba u Dan domorodačkih naroda“Indigenous Peoples’ Day” u čast različitih autohtonih naroda Južne Dakote. 1992. godine grad Berkeley u Kaliforniji prvi je proslavio Dan domorodačkih naroda kao rezultat organizovanog protesta protiv planirane proslave 500. godišnjice dolaska Kolumba. Odbor koji je vodio stanovnik Berkeley-a John Curl takođe je uspešno podneo peticiju gradskom veću za preimenovanje Kolumbovog dana u Dan domorodačkih naroda.

Kristofer Kolumbo je vrlo kontroverzna ličnost kako zbog njegovog ličnog učešća u trgovini robovima, tako i zbog zlostavljanja domorodačkih naroda sa kojima se susreo. Takođe je kontroverzno pamtiti ga po tome što je „otkrio“ deo sveta u kome su mnoge različite i složene kulture već živele hiljadama godina.

Kolumbovo „otkriće“ Amerike takođe je podstaklo mnoge druge evropske istraživače da putuju preko okeana i započnu kolonizaciju zapadne hemisfere. Ova dugačka, nasilna era evropskog kolonijalizma rezultirala uništavanjem domorodačke kulture i načina života i raseljavanjem iz njihovih zemalja.

Od 1990-ih, mnoge države i gradovi širom Sjedinjenih Država – zemlje čija se istorija ne može odvojiti od ovog kolonijalizma i osvajanja – zamenili su Kolumbov dan Danom domorodačkih naroda. Dan domorodačkih naroda slavi domorodački narod Amerike, prepoznaje trajni uticaj kolonijalizma na njih i slavi mnoge različite kulture domorodačkih naroda. Danas 14 država i okrug Kolumbija zvanično slave Dan domorodačkih naroda. Sve veći broj gradova širom SAD takođe ga obeležava umesto Kolumbovog dana.

Očekuje se da će Kolumbov dan biti mnogo drugačiji ove godine u Čikagu i neće biti tradicionalne godišnje gradske parade.

Ipak, članovi italijansko američke zajednice u Čikagu planirali su skup u parku Arrigo u Maloj Italiji, proslava za koju kažu da je ove godine važnija nego ikad.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0