Evo u koje sve države širom sveta Amerikanci mogu trenutno da putuju i pod kojim uslovima

Evo u koje sve države širom sveta Amerikanci mogu trenutno da putuju i pod kojim uslovima

Može li zelena karta biti oduzeta? Evo šta sve treba da znate
Prve doze Fajzerove vakcine stigle u Čikago
Amazon Prime otkupio još dve sezone serije “Ubice moga oca”

Više od pedeset zemalja trenutno dopušta posete američkim građanima međutim određene mere predostrožnosti moraju biti poštovane.

Trenutna situacija povodom globalne pandemije je promenila planove za putovanje mnogim američkim građanima. Putovanja i kampovanja postaju sve popularniji jer su mnogi Amerikanci otkrili da njihova nacija ima mnogo više da ponudi od prirodnih pejsaža Velikog Kanjona pa sve do Nacionalnog Parka Acaida.

Ipak, ako svakako planirate da napustite Ameriku, postoji nekoliko zemalja koje dopuštaju građanima Sjedinjenih Država pristup (sa negativnim testom na Korona virus) sa merama zaštite koje se moraju imati na umu. Ako odlučite da putujete, dobro se raspitajte o ograničenjima i rizicima kao i načinima za najbezbednije putovanje. Takođe možete razmisliti o tome da potpuno zaštitite sebe i druge korišćenjem što bolje zaštitne maske za putovanje.

Imajte na umu da se, zbog trenutne situacije, smernice za putovanja konstantno menjaju; proverite zvanični sajt destinacije na koju putujete nekoliko puta pre nego što otputujete kako biste bili u toku sa najnovijim informacijama. Još jedan od korisnih saveta jeste i ideja o putnom osiguranju kako ne biste izgubili novac ako u poslednjem momentu vaš američki pasoš više ne bude prihvaćen.

U nastavku teksta ćete videti koje države trenutno primaju putnike iz Amerike. Ako odlučite da putujete, proverite sa službom State Department-a informacije u vezi povratka jer postoje ograničenja u vidu određenih aerodroma kroz koje morate proći i potencijalnih pravila karantina nakon povratka.

(Obratite pažnju: Sva pominjanja testova na Korona virus se odnose na Test lančane reakcije ili PCR test (Polymerase chain reaction) ukoliko nije drugačije naznačeno. Ove informacije su bile tačne u vreme objavljivanja ovog teksta.)

Albanija

Američki građani mogu da putuju u ovu državu bez negativnog testa na Korona virus, međutim, moraće da se podvrgnu postupcima zdravstvene provere na aerodromu koji mogu uključivati dezinfekciju i smanjeni fizički kontakt. Obratite pažnju da, u toku vašeg povratka kući, postoje ograničenja kroz koje zemlje možete proći, po navodima sajta Ambasade.

 

Antigua i Barbuda

Pristup ovom delu Kariba zavisi od negativnog testa na virus urađenom najviše sedam dana pre dolaska na aerodrom. Američki građani će biti podvrgnuti merenju temeprature i zdravstvenoj proveri, nezavisno od vrste prevoznog sredstva kojim su došli. Više informacija se može pronaći na zvaničnom sajtu turizma ove zemlje.

 

Jermenija

Ova zapadnoazijska zemlja dozvoljava ulazak američkim državljanima sve dok sa sobom imaju negativan test na virus Korona ili odluče da pristanu na karantin na 14 dana od momenta dolaska. Maske za lice su neophodne na javnim mestima širom zemlje. Više informacija možete saznati na sajtu Ambasade Jermenije ili na zvaničnom sajtu Vlade Jermenije.

 

Aruba

Na osnovu podataka sa sajta, Aruba dozvoljava pristup američkim turistima. Međutim, ulazak zavisi od popunjenih onlajn kartica za ukrcavanje/iskrcavanje i zdravstvenu procenu plus negativni test na Korona virus (za sve osobe starije od 15 godina) urađen ne više od 72 sata nakon dolaska. Posebna napomena: u zavisnosti iz koje države dolazite, možete biti podvrgnuti drugim oblicima testiranja. Takođe, morate posedovati Aruba osiguranje za turiste. Na ovom sajtu možete proveriti koliko košta pomenuto osiguranje.

put na bahame miami glasnik

Bahami

Popularna destinacija takođe dozvoljava pristup onim američkim građanima koji imaju popunjenu Travel Health Visa Prijavu i negativan test na virus Korona urađen ne više od pet dana od momenta polaska. Putno osiguranje je takođe neophodno (čija je cena uključena u plaćanje naknade za Travel Health Visa Prijavu). Više o ovim informacijama možete saznati na sajtu turizma ove zemlje.

 

Bangladeš

Sve dok američki turisti imaju negativan test na Korona virus koji je urađen u okviru 72 sata od putovanja zajedno sa odgovarajućom dokumentacijom za putovanje, dobrodošli su u Bangladeš. Važna napomena je da vas negativan test ne oslobađa mogućeg karantina na 14 dana. Posetite njihov zvanični sajt kako biste dobili detaljnije informacije o pravilima ulaska i izlaska iz zemlje.

 

Barbados

Sve dok putnici popune Obrazac za putovanje putem interneta najmanje 24 sata pre leta i obezbede negativan rezultat testa na Korona virus koji je urađen u okviru 72 sata od ulaska na ostrvo, mogu pristupiti na njegovo tlo bezbedno. Međutim, američki državljani moraju da prihvate obavezan karantin ili u odobreni hotel o svom trošku ili u Vladinu ustanovu besplatno dok ne dobiju drugi negativan test.  Posetite sajt Barbadosa kako biste aktivno bili obavešteni o svakoj meri zaštite i potencijalnim promenama.

 

 

Belorusija

Američki državljani mogu putovati u Belorusiju sa određenim ograničenjima. Putnicima neće trebati negativan test na virus Korona pre dolaska ali će biti podvrgnuti zdravstvenim pregledima pri ulasku,  poput provere temperature. Posetite sajt Američke Ambasade u Belorusiji za dodatne informacije.

 

Belize

Ako ste voljni da rezervišete boravak u hotelu Gold Standard, možete ući u ovu državu. Pored ovoga, američki putnici će morati da daju na uvid negativan test na Korona virus urađen ne više od 72 sata pre polaska. Ako nemate negativan test, moraćete da platite nadoknadu od 50 dolara i uradite test po dolasku. Takođe, američki turisti moraju popuniti zdravstvene obrasce putem aplikacije Belize Health App da bi ušli u zemlju. Za više informacija, posetite zvanični sajt turizma Belizea ili sajt Američke Ambasade u Belizeu.

 

Bermuda

Ova zemlja zahteva negativan test na Korona virus urađen ne više od pet dana  pre polaska. Putnici će ponovo biti testirani pri dolasku i smešteni u karantin dok rezultati testa ne budu gotovi (rezultati su gotovi u roku od 24 sata). Takođe, putnici su u obavezi da podnesu Obrazac za odobrenje putovanja i naknadu od 75 dolara za odobrenje ulaza. Tokom prvih 14 dana boravka, posetioci moraju nositi putničku narukvicu; ako je skinu, suočiće se sa plaćanjem visokih kazni. Za dodatke informacije, posetite sajt Američkog Konzulata u ovoj zemlji kao i sajt turizma.

 

Bosna i Hercegovina

Američka Ambasada u Bosni i Hercegovini navodi da je američkim turistima dozvoljen pristup sve dok imaju sa sobom negativan test na virus Korona koji je urađen u okviru od 48 sati pre ulaska u zemlju.

 

 

Brazil

Iako Vlada Sjedinjenih Država savetuje svoje građane protiv putovanja u Brazil zbog Nivoa 4 uzbune kada su nivo zaraženh i stope kriminala pomenute zemlje u pitanju, ne postoje konrektna ograničenja za putovanje čak ni u vidu negativnog testa na Korona virus, sem ako ga ne zatraži aviokompanija kojom se putuje. Za više informacija možete posetiti oficijalni sajt Američke Ambasade u Brazilu.

 

Kambodža

Američki građani moraju imati negativan test na Korona virus urađen u roku od 72 sata pre dolaska. Biće ponovo testirani pri sletanju na aerodrom. Ako više ljudi bude imalo pozitivan test na Korona virus, svi putnici sa pomenutog leta će biti u karantinu, u odajama odobrenim od strane Vlade, gde će biti ponovo testirani. Ako su rezultati negativni, putnici su u obavezi da budu u izolaciji u svom mestu boravka. Važna napomena je da će putnici morati da plate određenu nadoknadu u vidu depozita od 2,000 dolara kako bi se pokrili troškovi testiranja, smeštaja i drugih potencijalnih medicinskih usluga. Povrh svega, putnici će morati da izdvoje dodatnih 90 dolara za ograničeni paket zdravstvenog osiguranja, kako se navodi na zvaničnom sajtu Ambasade.

Čile

Američki državljani mogu putovati u Čile pod uslovom dostavljanja popunjenog elektronskog obrasca “Potvrda putnika“, negativan test koji je obavljen u roku od 72 sata pre putovanja kao i dokaz o osiguranju koji će se pobrinuti za bilo koje zdravstvene probleme povezane sa virusom Korona. Takođe, moraće da budu u samoizolaciji tokom 14 dana od momenta ulaska u Čile, osim ako ne doputuju nakon 7.decembra. posetioci treba da očekuju i zdravstvene preglede na aerodromima. Za više inforamcija, posetite zvanični sajt Američke Ambasade Čilea.

 

Kolumbija

Kako biste otputovali u Kolumbiju, nije vam potreban negativan test na virus Korona. Ipak, moraćete popuniti Formular o imigraciji a Američka Ambasada u Kolumbiji na svom sajtu navodi da putnici trebaju biti spremni na zdravstvene provere na samom aerodromu.

 

Kostarika

Ova zemlja ne zahteva negativne testove na Korona virus ali su posetioci u obavezi da kupe zdravstveno osiguranje kako bi se pokrili potencijalni medicinski troškovi kao i da popune obrasce za zdravstvene propusnice, kako se navodi na sajtu Američke Ambasade u Kostariki. Za dodatne informacije, možete posetiti i zvanični sajt turizma Kostarike.

 

Kurasao (Curacao)

Stanovnicima Konetikata, Floride, Nju Džerzija i Njujorka je dozvoljen pristup na ovo ostrvo sa negativnim testom na Korona virus koji je urađen u okviru od 72 sata pre dolaska. Putnici moraju imati osiguranje kao i popunjenu online karticu za imigracije. Svi ostali posetioci moraju imati specifičnu vrstu dozvole za putovanje na ostrvo, zajedno sa negativnim testom i obaveznim karantinom od 14 dana nakon dolaska. Dodatne informacije možete naći na zvaničnom sajtu Američke Ambasade ovog ostrva.

 

Demokratska Republika Kongo

Svi putnici koji su stariji od 11 godina moraju obezbediti negativan test koji je urađen u okviru od sedam dana pre putovanja. Ponovljeni test na aerodromu je obavezan kao i karantin dok rezultati ponovljenog testa ne budu gotovi. Dokaz o zdravstvenom stanju i medicinskoj proceni je obavezna uz popunjavanje određenog Formulara.
Postoje i ograničenja pri izlasku iz zemlje: putnici moraju imati sa sobom negativan test koji je urađen u okviru od tri dana pre napuštanja zemlje i sami putnici moraju platiti troškove testiranja.

Posetite zvanični sajt kako biste dobili još dodatnih informacija.

 

Džibuti

Ne postoje ograničenja pri putovanju do Džibutija međutim putnici će proći kroz zdravstvena testiranja na aerodromu kao i brzom testu na COVID-19 putem uzimanja uzorka iz usta (koji košta 30 dolara). Samo oni putnici koji imaju negativne rezultate pomenutog testa mogu da uđu u zemlju; oni koji imaju pozitivan test se mogu vratiti prvim letom nazad ili biti u karantinu tokom lečenja.

 

Dominika

Amerikancima je dozvoljeno da posete Dominiku ako popune zdravstveni upitnik i prilože dokaz o negativnom testu na COVID-19 koji je urađen u okviru 72 sata pre polaska. Drugi test pri sletanju je takođe obavezan kao i karantin na najmanje pet dana. Nakon karantina sledi treći test koji takođe mora biti negativan. Za više informacija, posetite sajt Američke Ambasade u Dominiki ili zvaničnom sajtu turizma Dominike.

 

Dominikanska Republika

Iako zemlja ne zahteva negativan test na Korona virus pre posete, nekoliko posetioca će biti odabrano pri dolasku kako bi se testirali. Zdravstvene procedure kao i merenje temperature su obavezni na aerodromu. Putnici takođe moraju da izjave da u poslednja 72 sata nisu imali nijedan simptom povezan sa COVID-19 virusom i da pruže privatne podatke za kontakt u narednih 30 dana u obliku Putničke Zdravstvene Izjave. Više informacija možete pronaći na sajtu turizma ove zemlje.

Ekvador

Posetioci moraju imati negativan test na COVID-19 urađen u rasponu od 10 dana pre dolaska. Svi oni koji nemaju test, biće podvrgnuti pomenutom testu pri dolasku na aerodrom i u obavezi da budu u karantinu na unapred određenom mestu. Ako je test negativan, putnici mogu napustiti karantin. Međutim, ako je test pozitivan, ostaće u karantinu i primiti neophodnu medicinsku pomoć. Više o protokolima u Ekvadoru možete naći na sajtu Amerčike Ambasade.

 

Egipat

Ako želite posetiti Egipat, morate imati negativan test na COVID-19 urađen u okviru 72 sata (do 96 sati) pre dolaska. Ne postoji obavezan karantin ali postoje moguća ograničenja putovanja kroz Egipat o kojima možete više saznati na sajtu Ambasade.

 

Salvador

Ova zemlja zaheva negativan test na virus Korona koji je urađen u okviru od 72 sata pre dolaska. Obavezne zdravstvene mere su neophodne pri dolasku. Ne postoji obavezan karantin, po navodima Američke Ambasade u Salvadoru na njihovom zvaničnom sajtu.

 

Ekvatorijalna Gvineja (Equatorial Guinea)

Američkim državljanima je dozvoljeno da posete ovu zemlju be potrebe za karantinom pod uslovom da dostave dokaz o negativnom testu urađenom najkasnije 48 sati pre dolaska, navodi se na zvaničnom sajtu Američke Ambasade.

 

Etiopija

Negativan test na COVID-19, koji je urađen u vremenskom rasponu od 120 sati pre dolaska, je obavezan, navodi se na zvaničnom sajtu Ambasade. Zdravstvene mere su obavezne pri dolasku i ako neki od putnika ima potencijalne simptome virusa, biće odvedeni u privremenu izolaciju. Bilo koji američki putnik koji ne obezbedi negativan test biće u obavezi da bude u karantinu 14 dana.

 

Francuska Polinezija

Mesta poput Bora Bora i Tahiti-ja obavezuju američke građane da prilože negativan test na COVID-19 urađen u okviru od 72 sata pre dolaska kako bi mogli da uđu u zemlju. Nakon četiri dana od dolaska, drugi test je obavezan za one koji posećuju Tahiti. Takođe je potreban i „Sanitarni obrazac“ kako bi putnici mogli da daju detalje o svom zdravlju pre dolaska. Zaštitne maske su obavezne u javnosti. Za više informacija, posetite sajt turizma Francuske Polinezije.

Gana

Negativan test na COVID-19 urađen u roku od 72 sata od dolaska je obavezan kako biste posetili Ganu. Dodatne zdravstvene provere će biti sprovedene na aerodromu a putnici će morati da urade i brzi test na COVID-19 koji će koštati 150 dolara. Za više informacija, posetite sajt Američke Ambasade u Gani.

 

 

Grenada

Po navodima sajta, američki državaljani mogu putovati sve dok svi oni koji su stariji od 5 godina imaju sa sobom negativan rezultat na test COVID-19, urađen u okviru od 7 dana pre putovanja. Svi posetioci se moraju prijaviti za Pure Safe Travel Sertificat onlajn, kako bi ušli u zemlju. Neki od uslova za ovaj sertifikat uključuju boravak u prethodno odobrenom hotelu minimum četiri dana ili samoizolaciju od minimum sedam dana. Posetioci mogu ostati tu gde jesu za svoje putovanje ili se odlučiti za polaganje drugog testa četvrtog dana putovanja koji će utvrditi da li mogu slobodno da se kreću kroz zemlju.

 

Gvatemala

Zajedno sa zdravstvenim pregledima na aerodromima i popunjavanjem zdravstvene prospusnice onlajn, američki građani moraju obezbediti i negativan test na Koronu koji je urađen 72 sata pre putovanja. Uz ispunjene uslove, neće biti potrebe za karantinom niti posebnih mera za putovanje kroz Gvatemalu. Detaljnije informacije možete naći na oficijalnom sajtu Ambasade.

 

Haiti

Putnici moraju da obrazlože svoje zdravstveno stanje u zvaničnoj izjavi i budu spremni za javljanja u Ministarstvu javnog zdravlja. Takođe, biće podvrgnuti zdravstvenim pregledima pri dolasku i mogu biti kontaktirani do tri puta na osnovu podataka otkrivenih u njihovoj zdravstvenoj izjavi radi praćenja znakova bolesti, po navodima Američke Ambasade na njihovom sajtu. Ne postoji zahtev za obaveznim testom na COVID-19 ali putnici koji dolaze iz država visokog rizika će biti u obavezi da ispoštuju potencijalni karantin.

 

Honduras

Negativan test na COVID-19 je obavezan. Zdravstvene mere će biti sprovedene na aerodromu a određene aktivnosti poput šopinga će biti zabranjene.

Važna napomena: Ramon Villeda Morales Internacionalni aerodrom u San Pedro Sula je zatvoren na 30tak dana zbog štete od poplave nakon uragana Eta.

Za detaljnije informacije, posetite sajt Američke Ambasade u Hondurasu ili zvanični sajt Vlade Hondurasa.

Irska

Negativan test pre ulaska nije neophodan međutim mora se popuniti zdravstveni formular na aerodromu, po navodima Ambasade na njihovom zvaničnom sajtu. Posetioci su obavezni da ostanu u karantinu nakon dolaska dok ne urade potrebni test na COVID-19. (koji mogu biti primenjeni najmanje pet dana od sletanja u Irsku). Ako su rezultati negativni, posetioci mogu napustiti karantin i kretati se širom zemlje. Proverite detaljnije informacije na zvaničnom sajtu turizma Irske.

 

Jamajka

Svako ko ima preko 12 godina i želi da otputuje na Jamajku – moraće da pruži na uvid negativan COVID-19 test iz akreditovane laboratorijske ustanove (PCR test, NAA test (Nucleic Acid Ampification) ili RNA kao i molekularni i antigen test) urađen u okviru od 10 dana pre putovanja. Zahtev za ulazak je takođe potreban za američke turiste, kao što je navedeno na sajtu turizma Jamajke.

 

Kenija

Sve dok mogu pružiti dokaz o negativnom testu na COVID-19 urađenom u roku od 96 sati od dolaska u zemlju i stići bez temperature, kašlja ili otežanog disanja i gripa (bilo kakvih simptoma nalik COVID-19 infekciji), Amerikanci mogu putovati u Keniju radi turizma. Po navodima zvaničnog sajta Ambasade, zdravstvene provere su podrazumevane uključujući merenje temperature na aerodromima.

 

Liban

Liban obavezuje američke građane da imaju negativan test na COVID-19 virus, urađen u roku od 96 sati pre putovanja. Kako biste proverili detaljnije informacije o ograničenjima i mogućem policijskom času, posetite zvanični sajt Ambasade.

 

Liberija

Da bi ušli u Liberiju, posetioci moraju da imaju negativan test na virus COVID-19 pripolasku iz Sjedinjenih Država ili da budu podvrgnuti testu pri sletanju u Liberiju. Primena zdravstvenih mera na samom aerodromu će biti obavezna u vidu merenja temperature. Turistička viza je obavezna za putovanje. Dodatne informacije možete saznati na sajtu Ambasade.

 

Maldivi

Neophodan je negativan test na virus COVID-19. Posetioci će morati da pokažu dokaz o plaćenom smeštaju kako bi pristupili ostrvu. Svaki putnik koji na aerodromu bude imao bilo koji od potencijalnih simptoma infekcije virusom COVID-19, biće testiran i zamoljen da bude u samoizolaciji.

Dodatne informacije možete saznati na oficijalnom sajtu za turizam.

 

Malta

Direktno putovanje iz Sjedinjenih Država je zabranjeno ali ako američki turisti provedu 14 dana u karantinu u ’koridor’ državi poput Hrvatske ili Turske, mogu ući na Maltu. Proverite listu ’koridor’ zemalja i specifičnih smernica za putovanja na oficijalnom sajtu Ambasade. Primene zdravstvenih mera u vidu merenja temperature na aerodromu su podrazumevane.

 

Meksiko

Amerikanci mogu putovati u Meksiko pod uslovom da imaju negativan rezultat na test virusa COVID-19. Provera zdravstvenog stanja na aerodromu je obavezna. U određenim gradovima je na snazi policijski čas pa se informacije o tome moraju unapred znati. Za više informacija, proverite oficijalni sajt Ambasade.

 

Crna Gora

Negativan test na virus Korona koji je urađen u roku od 72 sata pre polaska je obavezan za američke građane. Poseta bilo koje druge zemlje koja je na listi označena kao visoko rizična pre dolaska u Crnu Goru se ne preporučuje. Takođe, na snazi je policijski čas koji traje od 22h do 05h. Lista visoko rizičnih zemalja kao i dodatne informacije se mogu naći na sajtu Ambasade.

 

Maroko

Granice Maroka su otvorene za određene američke građane. Putnicima koji su ili dvojni državljani Maroka ili imaju rezervacije kod Marokanskih turističkih grupa ili hotela je ulaz dozvoljen. Moraju pokazati dokaz negativnog testa na virus COVID-19 urađenog u roku od 72 sata od polaska i biti podvrgnuti zdravstvenom pregledu pri dolasku na aerodrom. Putnici treba da budu spremni na iznenadna ograničenja u Maroku kao što je primena policijskog časa ili promene u putovanjima između država. Dodatne informacije možete naći na sajtu Ambasade ili sajtu za turizam Maroka.

 

Namibija

Negativan test urađen u roku od 72 sata pre polaska je neophodan za ulazak u Namibiju. Zdravstvene provere su obavezne na aerodromu ali nakon svih negativnih testova, ne postoje ograničenja unutar države. Detaljnije informacije možete naći na sajtu Ambasade.

 

 

Niger

Posetioci Nigera moraju takođe da imaju negativan test na virus Korona koji je urađen u okviru 72 sata pre sletanja. Američki građani će takođe biti podvrgnuti zdravstvenoj proveri na aerodromu. Za detaljnije informacije, posetite sajt Ambasade.

 

Nigerija

Američki putnici stariji od 10 godina moraju da imaju negativan test na COVID-19 urađen u okviru 120 sati pre dolaska u Nigeriju. Takođe moraju potpisati zdravstvenu potvrdu pre putovanja i platiti ponovno testiranje nakon provedenih sedam dana u Nigeriji. Detaljnije informacije možete naći na sajtu Ambasade.

 

Severna Makedonija

Američki građani ne moraju da imaju negativan test na Korona virus ali će biti podvrgnuti medicinskom ispitivanju na samom aerodromu, po navodima Ambasade na njihovom zvaničnom sajtu.

 

Panama

Panama nije označila bilo čije građane kao posebne pa samim tim ne postoje posebni zahtevi sem negativnog testa na COVID-19 urađenog u okviru od 48 sati pre polaska. Ako je test istekao, putnici se moraju testirati na aerodromu, pored merenja temperature, a službenik Ministarstva zdravlja Paname može nasumično odabrati nekoliko putnika i uraditi brzi test na COVID-19. Dodatne informacije možete pronaći na sajtu Ambasade.

 

Peru

Amerikanci mogu ući u Peru sve dok imaju negativan test na COVID-19 koji je urađen u roku od 72 sata pre dolaska. Zdravstvene provere su takođe obavezne na aerodromima. Za više informacija, posetite zvanični sajt Ambasade.

 

Puerto Riko

Putnici koji nemaju simptome infekcije virusom COVID-19 a koji se zatim testiraju u roku od 72 sata nakon dolaska u zemlju i dobiju negativan rezultat a zatim predaju popunjeni Travel Declaration Formular su slobodni da putuju unutar Puerto Rika. Socijalna distanca i zaštitne maske su obavezne. Važna napomena je i policijski čas koji traje od 21h do 05h kao i dvadesetočasovni policijski čas svake nedelje osim u hitnim situacijama do 07.januara. Više informacija možete naći na sajtu za turizam Puerto Rika.

Ruanda

Turisti moraju imati negativan test na COVID-19 koji je urađen u okviru od 120 sati pre putovanja. Takođe, moraju popunit ii Formular za lokaciju putnika koji sadrži informacije iz pasoša kao i detaljan plan putovanja. Pri dolasku, Amerikanci moraju proći kroz zdravstvene preglede a zatim odsesti u hotelu po svom izboru dok rezultati drugog testa na COVID-19 ne budu gotovi (drugi test plaćaju sami turisti). Samoizolacija je neophodna dok rezultati drugog testa ne budu gotovi. Sve informacije možete pronaći na sajtu Ambasade.

 

Senegal

Negativan test na virus COVID-19 je obavezan. Test mora biti urađen u roku od pet dana pre dolaska. Zdravstvene provere na aerodromima su neophodne. Detaljnije informacije i smernice o tome kako da isplanirate svoje putovanje kroz Senegal možete pronaći na sajtu Ambasade.

Srbija

Srbija dozvoljava pristup američkim građanima sve dok oni učestvuju u procesu samo-procene svog zdravstvenog stanja kako bi obavestila državu o tome. Rezultati testa će diktirati da li je potrebno da putnici posete neku od klinika. Ako poseta klinici nije neophodna, putnici mogu slobodno ući u unutrašnjost Srbije međutim moraju ponoviti proces samo-procene nakon 10 dana od momenta dolaska. Ako američki građani putuju preko Severne Makedonije, Hrvatske, Bugarske ili Rumunije, moraju imati negativan test na COVID-19 urađen u prethodnih 48 sati. Detaljnije informacije možete pronaći na sajtu Ambasade.

 

Južna Afrika

Bilo koji putnik mora imati negativan test na COVID-19 urađen u rasponu od 72 sata pre polaska. Ako bilo ko od putnika nema sa sobom negativan test, biće u karantinu koji neće biti plaćen. Važna napomena jeste da postoji policijski čas u toku noći i socijalna distanca je obavezna. Za više informacija, posetite sajt Ambasade.

 

Južna Koreja

Putnici iz Amerike su u obavezi da budu u karantinu od 14 dana nakon obezbeđenog negativnog testa na COVID-19 pre dolaska. Putnici takođe moraju odgovarati na zdravstvena pitanja na dnevnom nivou putem mobilne aplikacije kako bi Vlada pratila odnosno sprečila širenje bolesti. Za više informacija, posetite zvanični sajt Ambasade.

 

 

St. Barts

Test na COVID-19 mora biti urađen u roku od 72 sata pre polaska. Američki građani takođe moraju potpisati izjavu pod zakletvom da su zdravi i da nisu bili u kontaktu sa zaraženim osobama dve nedelje pre putovanja. Za više informacija, posetite sajt Ambasade.

 

St.Kitts i Nevis

Američki putnici moraju popuniti formular na nacionalnom sajtu kao i imati negativan test na COVID-19 urađen u akreditovanoj laboratoriji u okviru 72 sata pre putovanja. Nakon ovih uslova, mogu se smestiti u dodeljeni hotel. Zdravstvene provere su obavezne u vidu merenja temperature, popunjavanja zdravstvenog upitnika koa i skidanja aplikacije na svom mobilnom telefonu SKN COVID-19 koja je vrsta aplikacije za praćenje. U prvih sedam dana, putnici su ograničeni na ostanak u hotelu. Biće testirani ponovo nakon sedam dana (uz naknadu od 100 dolara). Ako je test negativan, mogu potražiti ekskuzrije i slična dešavanja. Nakon ponovljenog testa nakon 14 dana i negativnih rezultata, putnicima je dozvoljeno da se potpuno integrišu u zajednicu.  Za više informacija, posetite sajt turizma ove destinacije.

 

St. Lucia

Negativan test na COVID-19 koji je urađen u okviru sedam dana od polaska je neophodan za američke građane. Takođe, pre polaska, građani će morati da daju svoje zdravstvene informacije u obrascu za registraciju putovanjakao a nakon dolaska će biti obavezni da učestvuju u zdravstvenim proverama. Za više informacija, posetite sajt Ambasade ili sajt turizma.

 

St. Maarten

Negativan test urađen u roku od 120 sati od polaska je neophodan za američke građane. Takođe, moraju popunuti obavezan Formular za zdravstveno odobrenje pre polaska. Putno osiguranje je takođe obavezno kako bi se pokrili eventualni troškovi lečenja infekcije virua COVID-19. Za više informacija, posetite sajt St.Maarten-a.

 

St. Vincent i Grenadines

Amerikanci koji žele da posete ovu državu će biti podvrgnuti mnogim testovima na COVID-19. Prvi test mora biti urađen ne više od pet dana pre dolaska. Druig test mora biti primljen po dolasku i nezavisno od rezultata testa, karantin od 5 dana je obavezan. Treći test se obavlja četiri ili pet dana nakon dolaska pre nego što nastave svoj odmor u dodeljenoj ustanovi od 9 do 16 dana.

 

Tanzanija

Američki putnici će morati da prođu kroz zdravstvene provere pri sletanju na aerodrom. Uslov o negativnom testu na virus COVID-19 zavisi od aviokompanije kojom putnici putuju. Za više informacija, posetite sajt Ambasade.

Turska

Turska nema nikakve propise kada su u pitanju američki putnici sem njihovih informacija o zdravlju u popunjenom formularu i negativnim nalazima na zdravstvenim proverama na aerodromu. Ako postoje određeni simptomi, američki putnici će biti zamoljeni da urade test na Korona virus. Više informacija možete saznati na sajtu Ambasade.

Ostrva Turks i Kaisos

Svi američki putnici stariji od 10 godina moraju imati sa sobom negativan test na virus COVID-19 koji je urađen u okviru od 5 dana pre dolaska. Putnici takođe moraju dati odgovore na pitanja u vezi svog zdravlja popunjavajući upitnik nakon sletanja. Više informacija možete dobiti na sajtu za turizam ovih ostrva.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Svi američki putnici stariji od 12 godina moraju imati negativan test na Korona virus sa sobom, urađen u okviru od 96 sati pre polaska. Napredna ispitivanja zdravstvenog stanja putnika će se obaviti na aerodromu. Takođe, postoje različite mere u zavisnosti u koji deo Emirata putnici putuju. Za više informacija, posetite sajt Ambasade.

 

Ujedinjeno Kraljevstvo

Engleska, Škotska, Vejls i Severna Irska zahtevaju od američkih putnika da budu u karantinu u trajanju od 10 dana nakon dolaska. Putnici koji odbiju karantin plaćaju kaznu. Svaka zemlja može promeniti svoje regulative pred planirano putovanje pa je naš savet da se ove informacije proveravaju regularno na sajtu Ambasade. Putnici moraju pružiti informacije o detaljima putovanja i privatne kontakt informacije u upitniku koji se popunjava na aerodromu. Od 15.decembra, putnici koji putuju u Englesku mogu učestvovati u „test to release“ programu koji daje mogućnost plaćanja privatnog testa na COVID-19. Posetioci se moraju izolovati u trajanju od 5 dana kako bi mogli da rade test. Vlada savetuje da se rezerviše rađenje testa pre putovanja.

Devičanska ostrva

Potreban je negativan test na COVID-19 urađen u okviru od 5 dana od trenutka putovanja kao i potvrda o odobrenju putovanja sa USVI portala. Testovi su neophodni za sve starije od 5 godina. Nakon sletanja, putnici će morati da prođu kroz proveru zdravstvenog stanja u vidu merenja temperature kao i popunjavanja upitnika. Za više informacija, posetite sajt Ambasade.

Zambija

Zambija sada dozvoljava svim internacionalnim putnicima da doputuju u zemlju. Amerikanci moraju da imaju sa sobom negativan test na virus Korona koji je urađen u okviru od 14 dana pre sletanja. Ako postoje određeni simptomi kod putnika, uvodi se obavezni karantin u trajanju od 14 dana u ustanovi koju je Vlada obezbedila. Za više informacija, posetite sajt Ambasade.

 

 

Izvor: Travel

COMMENTS

WORDPRESS: 0