Evo koliko novca mora da imate da biste se smatrali “bogatim” u Americi

Evo koliko novca mora da imate da biste se smatrali “bogatim” u Americi

ComEd menja način plaćanja, evo šta je potrebno da uradite
Amerika izdala upozorenje svojim građanima koji će za Spring Break putovati u Meksiko
Google rekonstruiše Tompson centar: Pored novog izgleda uvodi i velike promene

Većina Amerikanaca kaže da biste se smatrali „bogatim“ u Sjedinjenim Državama 2021.godine, morate imati neto vrednost od skoro 2 miliona dolara – tačnije 1,9 miliona.

To je manje od neto vrednosti od 2,6 miliona dolara koje Amerikanci navode kao prag koji će vas svrstate među bogate 2020.godine, prema Schwab-ovom istraživanju modernog bogatstva iz 2021.godine.

Očekivanja o bogatstvu su takođe varirala od generacije do generacije, a mlađi Amerikanci su rekli da smatraju da se niža neto vrednost takođe može smatrati odrednicom bogatog.

Evo neto vrednosti svake generacije koju možete smatrati pragom za definiciju bogatog 2021.godine:

  • Milenijalci (od 24. do 39.godine): 1,4 miliona dolara
  • Generacija X (od 40. do 55.godine): 1,9 miliona dolara
  • Baby Boomer-i (od 56. do 74.godine): 2,5 miliona dolara

Pad očekivanja neto vrednosti bi mogao biti posledica pandemije virusa Korona, smatra Schwab. Preko polovine od 1.000 anketiranih, 53%, izjavilo je da je pandemija na neki način finansijski uticala na njih. otprilike 1 od 5 kaže da su otpušteni ili deo viška, dok oko 26% navodi da im je smanjena plata ili skraćeno radno vreme.

Pad prihoda može uticati na neto vrednost, što je u suštini obračun celokupne imovine osobe – uključujući gotovinu na čekovnim i štednim računima, finansijske investicije i vrednost bilo koje nekretnine ili vozila u vlasništvu – minus sav njihov dug, uključujući dugove na kreditnim karticama, studentske kredite i hipoteke.

Ipak, čak i pre nego što je pandemija uticala na zapošljavanje, većina Amerikanaca nije imala ni blizu neto vrednosti od 1,9 miliona dolara. Pre pandemije, američka domaćinstva su imala prosečnu neto vrednost od 748.800 dolara, prema Anketi o potrošačkim finansijama Federalnih rezervi za 2019.godinu. Srednja vrednost neto vrednosti svih američkih domaćinstava bila je mnogo niža, samo 121.700 dolara tokom 2019.godine.

Takođe je vredno napomenuti da je domaćinstvima potrebna neto vrednost od preko 11 miliona dolara da bi se smatrali delom prvih 1%.

Globalna zdravstvena i ekonomska kriza nisu negativno uticale na svačije finansije. Zahvaljujući stimulativnim isplatama i smanjenoj potrošnji, neki Amerikanci su zapravo povećali svoj nivo štednje tokom pandemije.

Bez obzira na to kako se vaša neto vrednost promenila tokom prošle godine, verovatno je vredno odvojiti vreme da procenite gde ste trenutno i počnete da planirate budućnost, kaže Rob Williams, potpredsednik finansijskog planiranja u Charles Schwab-u.

U Schwab-u govorimo o važnosti planiranja u vremenima značajnih promena ili tranzicije u životu, kao što je brak, promena karijere ili gubitak voljene osobe“, navodi Williams. „Sa pandemijom, svi smo zajedno doživeli veliki životni događaj, tako da je posebno važno da odvojite vreme da napravite plan koji će vam pomoći da osigurate da su vaše finansije na pravom putu i da budete spremni za sve što sledi u vašem životu“.

Oni koji kreiraju pisani finansijski plan obično imaju više ušteđevine i finansijske stabilnosti, kao i manje dugova na kreditnim karticama i kasnih plaćanja kredita, pokazalo je Schwab-ovo istraživanje.

Proveli smo veliki deo prošle godine fokusirajući se na to da prođemo danas, ali sada vidimo priliku da gledamo unapred, i planiramo za sutra“, navodi Williams.

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0