Evo kolika je neto vrednost prosečnog Amerikanca

Evo kolika je neto vrednost prosečnog Amerikanca

Zanimaju vas državni kursevi koje možete polagati online, potpuno besplatno? Predstavljamo vam 15 najboljih
Harvardska studija: Distanciranje u SAD možda i do 2022. godine
Isplata $300 federalne pomoći za neke države počinje ove sedmice, evo kada stiže u Ilinois

Neto vrednost je mera vašeg finansijskog zdravlja. Pogledajte kakva je vaša neto vrednost u poređenju sa prosečnim Amerikancem, u vašoj starosnoj dobi

Serious young couple planning budget over laptop at table. Young man and woman calculating monthly expenses at home. They are in casuals.

Znati koliko novca imate na raspolaganju na vašim tekućim i štednim računima važno je za svakodnevno planiranje budžeta i troškova. Ali, te brojke ne uzimaju u obzir druge ključne aspekte koji doprinose vašoj ukupnoj finansijskoj situaciji, uključujući i imovinu koja se može likvidirati, i obaveze kao što su neplaćeni dugovi. Zato poznavanje vaše neto vrednosti – i kako se ona upoređuje sa drugima u Sjedinjenim Državama koji su otprilike vaših godina – mogu biti od pomoći.

Šta je neto vrednost?

Vaša neto vrednost je ukupna vrednost svih vaših sredstava nakon oduzimanja vaših obaveza. Imovina može uključivati gotovinu, imovinu, vozila, antikvitete, fini nakit, polise osiguranja, investicije ili bilo šta drugo što bi se moglo likvidirati radi profita. Obaveze mogu uključivati neplaćene studentske zajmove, račune za kreditne kartice, hipoteke ili bilo koja druga plaćanja koja dugujete nekom drugom, bilo osobi ili poslovanju.

Prihodi od plate se obično ne smatraju imovinom, iako je to novac koji dolazi u vaš džep. To je zato što možete imati visok prihod, ali potrošiti sav taj novac na obaveze; suprotno tome, možete imati relativno umerenu platu koja dolazi u vaš dom, ali značajan iznos vašeg prihoda može ići direktno na račune za penzionisanje. Dakle, važniji broj je ono što se redovno nalazi na vašim štednim, penzionim i tekućim računima.

Vaša neto vrednost može biti pozitivna ili negativna, u zavisnosti od toga da li sadašnja vrednost vaše imovine nadmašuje onu vaših obaveza, ali svakako uvek želite da težite pozitivnoj neto vrednosti. Kombinovanje ukupne vrednsoti vaše imovine i obaveza otkriva da li finansijski idete u pravom smeru.

Na primer, ako dugujete 99.000 dolara za svoje studentske kredite i imate 1.000 dolara neplaćenih računa, vaše ukupne obaveze bi bile 100.000 dolara. Ali, ako takođe imate 30.000 dolara u gotovini, onda bi vaša neto vrednost bila negativnih 70.000 dolara.

Sa druge strane, da imate 100.000 dolara imovine, 51.000 dolara u gotovini i 1.000 dolara neplaćenih računa kreditne kartice, vaša neto vrednost bi bila 150.000 dolara.

Zašto je poznavanje vaše neto vrednosti korisno?

Vaša neto vrednost nije kraj vašeg finansijskog života, već samo slika trenutnog stanja. Teoretski, mogli biste da imate visoku neto vrednost, ali nisku kreditnu ocenu, što bi vam potencijalno otežalo uzimanje kredita za sticanje veće imovine. Ili možda imate nisku neto vrednost, ali visoku kreditnu ocenu i teret dug kojim možete lako upravljati.

Pored toga, postoje trenutci kada vaša neto vrednost može stalno da opada, ali se to ne mora nužno smatrati crvenom zastavicom, na primer, ako likvidirate imovinu i potrošite nastali novac tokom penzionisanja. I negativna neto vrednost kada ste mladi i tek počinjete svoju karijeru nakon odlaska na koledž i nagomilavanja duga za studentski zajam takođe možda nije znak upozorenja, s obzirom na broj decenija rada kojima ćete morati da otplatite tu obavezu i akumulirate sredstva.

Bez obzira na to, ako znate svoju neto vrednost i koji faktori podstiču taj broj na gore ili dole, možete proceniti kako najbolje da povećate svoju vrednu i stabilnu imovinu ili na drugi način eliminišete sredstva koja se amortizuju, kao i nagomilane obaveze.

Prosečna neto vrednost američke porodice

I srednja i prosečna porodična neto vrednost je porasla između 2016. i 2019.godine, prema Federalnim rezervama Sjedinjenih Država. Prosečna neto vrednost je porasla za 2% na 748.800 dolara između 2016. i 2019.godine, izvestila je banka u septembru 2020.godine, poslednje godine kada je objavila takve podatke. Međutim, srednja neto vrednost je porasla za 18% u istom vremenskom periodu na 121.700 dolara.

Možda se pitate zašto su prosečne i srednje vrednosti neto iznosa različite. To je zato što uzimate prosek nečega, saberete svaku vrednost u skupu podataka, a zatim podelite tu cifru brojem pojedinačnih vrednosti. Kada izračunavate srednju vrednost (medijanu), jednostavno gledate srednju cifru unutar skupa podataka. Uz to, prosečna cifra može biti znatno veća ili niža od srednje cifre ako postoje ekstremna odstupanja – što znači da grupa ljudi sa znatno većom neto vrednošću od ostatka grupe može povećati prosek.

Prosečna neto vrednost prema godinama

Prosečna neto vrednost nekoga mlađeg od 35 godina je 76.300 dolara, od 2019.godine. Odatle, prosečna neto vrednost stalno raste unutar svake starosne grupe. Između 34. i 44. godine, prosečna neto vrednost je 436.200 dolara, dok se između 45. i 54. godine taj broj povečava na 833.200 dolara. Prosečna neto vrednost prelazi granicu od miliona dolara između 55. i 64. godine, dostižući cifru od 1.175.900 dolara.

Prosečna neto vrednost ponovo raste za one uzrasta od 65. do 74. godine, na 1.217.700 dolara, pre nego što pada na 977.600 dolara za nekoga starijeg od 75 godina.

Međutim, srednja neto vrednost unutar svake starosne grupe je niža od prosečne neto vrednosti.

Način da povećate svoju neto vrednost

Bez obzira na to kolika je prosečna neto vrednost, vaš cilj neto vrednosti treba da se zasniva na vašim finansijskim, ličnim i profesionalnim ciljevima. Ako želite da se penzionišete ranije i da odmarate na plaži tokom preostalih decenija, poželećete da brzo povećate svoju neto vrednost. Ali, ako imate nekoliko ciljeva koji zahtevaju značajna sredstva za postizanje, onda finansijski savetnik može predložiti da težite relativno nižoj neto vrednosti.

Pitanje kolika bi vaša neto vrednost trebalo da bude „zaista ukazuje na procenu vaših ciljeva i vrednosti“, navodi Martha Sallivan, predsednica Provenance Hill Consulting LLC. „Zato što je podrazumevani odgovor „koliko je više moguće“. Ali, ako razmislite o tome, taj broj nije onoliko koliko je to moguće“.

Da li bih bila srećnija sa duplo većom neto vrednošću od mene? Ne znam odgovor na to pitanje“, navodi ona. „Morate da razmislite o tome: šta treba da uradim da bih to postigao?“.

Bez obzira na broj koji vi i vaši savetnici odlučite da postignete za svoj cilj neto vrednosti, evo nekoliko saveta za povećanje vaše neto vrednosti:

  1. Eliminišite teret dugova, rešavajući dugove sa visokim kamatama što je pre moguće – u smislu izgradnje vaše neto vrednosti, dug sa visokim kamatama je poput odvoda koji nosi vaša sredstva koja biste inače mogli da iskoristite za postizanje svojih ciljeva. Otplatite ovakve dugove što je pre moguće
  2. Smanjite neozbiljnu i luskuznu potoršnju, držeći se što ej moguće bliže postavljenom budžetu – vratite se osnovama. Iako ne bi trebalo da odustanete od svega što vam život čini zanimljivim i prijatnim, pokušajte da pronađete alternative koje vam omogućavaju da se i dalje zabavljate, a da ne izgubite mnogo novca odjednom
  3. Stavite štednju i sredstva za hitne slučajeve na likvidne račune rasta kao što su štedni računi sa visokim kamatama – iako štedni računi sa visokom kamatom nisu najbrži način da povećate svoj onovac, vaša štednja će porasti barem nešto više nego kada bi se nalazila na računu sa nižom kamatom. Ali, uverite se da bilo koji račun sa višom kamatom koji izaberete za čuvanje hitnih sredstava i ušteđevine dozvoljava da brzo pristupite novcu
  4. Razmislite o povećanju doprinosa za penziju do maksimalnog iznosa, koristeći prednosti poslodavaca i odlaganje poreza – Kada postignete svoje kratkoročne finansijske ciljeve, razmislite o tome da li bi vam povećanje doprinosa za penziju moglo pomoći. Ali, čak i ako samo preusmerite neke prihode na svoje penzione račune, i dalje pomažete „budućem sebi“ da bolje priuštite svoje zlatne godine
  5. Razmislite o rizičnijim investicijama ako ste mlađi i imate vremena da nadoknadite gubitke – „Verujem da ako još uvek gradite svoje finansijsko bogatstvo, mogli biste da preuzmete više rizika“, kaže Ba Minuzzi, osnivač finansijske savetodavne firme sa sedištem u San Francisku, koja se fokusira na pojedince visoke neto vrednosti, ukazujući na izobilje tehnologija i resursa koji će vam pomoći da donesete obrazovane odluke o novijim vrstama investicija kao što su kriptovalute. „Nećete izgraditi finansijsko bogatstvo tako što ćete sedeti na onome što imate i ne rizikovati
  6. Ne stavljate sve svoje mogućnosti u jednu opciju – diverzifikujte svoja ulaganja i sredstva u slučaju da neko od njih posustane. Ako, na primer, uložite sav svoj novac u akcije jedne kompanije, vaš investicioni portfolio u suštini postaje zavisan od učinka samo tog jednog poslovanja. Pronađite načine da diverzifikujete svoje investicije da biste se zaštitili ako jedna investicija prestane da ispunjava vaša očekivanja
  7. Razmislite o pokretanju ili sticanju svog poslovanja – „Ne verujem da je vlasništvo biznisa za svakoga, jer nije“ kaže Salliven-ova. „Ali, ako ćete biti vlasnik preduzeća, ulažete u imovinu i zaslužujete da imate povraćaj ulaganja u tu imovinu kao i bilo koju drugu“, i dok ste vlasnik kompanije i kada je napustite. Posao usmeren ka izgradnji neto vrednosti ne bi trebalo da zavisi od učešća vlasnika, primećuje ona, pošto to drastično menja sposobnost vlasnika da kasnije proda posao

 

Izvor: Money.usnews.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0