Evo koje zemlje mogu da posete turisti sa srpskim pasošem

Evo koje zemlje mogu da posete turisti sa srpskim pasošem

Google plaća 390 miliona dolara odštete zbog praćenja lokacije Amerikanaca
7 stvari zbog kojih bi trebalo da angažujete imigracionog advokata
Dolar Tree povećava maksimalnu cenu proizvoda na 7 dolara

Nagli rast novih slučajeva koronavirusa pogodio je čitavu planetu. Nažalost, Srbija je jedna od zemalja koje su najteže pogođene novim talasom, pa je nekoliko zemalja iz okruženja već zabranilo ulazak državljanima Srbije. Ukoliko imate srpski pasoš i planirate odmor vam Sjedinjenih država i domovine donosimo vam listu država koje trenutno možete da posetite.

Od 15. jula srpski turisti moći će na letovanje u Egipat, od 20. jula u Tunis, ukoliko se do tada nešto ne promeni, kažu u turističkim agencijama.

Razlog što Grčka uvodi nove stroge mere prema građanima Srbije nije samo teška epidemiološka situacija u našoj zemlji i veliki broj testiranih turista iz Srbije na graničnom prelazu Promahonas koji su bili pozitivni na ovaj virus, nego i celokupna situacija u kojoj se Grčka nalazi u odnosu na sve veći broj turista iz Evrope koji su kovid pozitivni. To dodatno komplikuje zdravstvenu situaciju i u ovoj zemlji.

– Ispostavilo je da je oko 10 odsto testiranih turista koji su u ovu zemlju ušli od 1. jula pozitivno na virus. Nisu to samo građani naše zemlje, nego i veliki broj gostiju iz Nemačke, Belgije, Švajcarske… Sve to komplikuje značajno situaciju u Grčkoj, a mi smo samo deo problema i budući da već imamo zabranu, da se epidemiološka situacija kod nas ne popravlja, logično je da je Grčka donela ovakvu odluku – ističe naš sagovornik koji se bavi turizmom i kome su, kaže, strani partneri već nagovestili ovakvu odluku grčke Vlade.

Na pitanje šta sada očekuju u agencijama kažu da će verovatno domaći turisti odustajati od putovanja u ovu zemlju i da je sada jasno da će veliki broj aranžmana biti otkazan. Turisti iz Srbije za sada bez posebnih uslova, testiranja i karantina mogu da putuju u Bugarsku i Tursku, kao i Hrvatsku koja i dalje, bez obzira na najave, nije uvela obaveznu dvonedeljnu samoizolaciju za naše građane.

U agencijama kažu da od 15. jula naši turisti mogu da putuju i za Egipat, a od 20. jula i za Tunis. Poslednjih godina broj poseta domaćih turista Tunisu opada, ali je  Egipat i dalje interesantna destinacija. Samo prošle godine ovu zemlju je posetilo oko 30 hiljada turista iz Srbije i to uglavnom zbog velikih popusta koje je ova zemlja davala, naročito za decu čiji je boravak u okviru aranžmana bio besplatan.

– Važna je informacija da i Egipat i Tunis u slučaju razboljevanja turista pokrivaju kompletne troškove lečenja. Egipat nema ni obavezna testiranja, nego se ona sprovode samo kod putnika koji imaju temperaturu. Oni su otvorili samo 50 odsto kapaciteta kako bi ostatak bio na raspolaganju za moguće karantine i kako bi obezbedili bezbedan boravak turista – kaže Aleksandar Seničić, direktor Jute.

Inače redovan avio-saobraćaj se za Egipat uspostavlja 16. jula, a za Tunis 20. jula.

Izvor: Politika.rs

COMMENTS

WORDPRESS: 0