Evo kako da pratite status vašeg povraćaja poreza za 2020. godinu

Evo kako da pratite status vašeg povraćaja poreza za 2020. godinu

Evo zbog kojih socijalnih povlastica možete ostati bez zelene karte!
Trampova nova imigraciona pravila otezace proces dobijanja zelene karte!
USCIS će od sada ubrzano obradjivati H-1B vize

Da li ste već podneli zahtev za povraćaj poreza za 2020.godinu Poreskoj Službi ili vam treba još malo vremena kako biste prikupili dokumenta koja su neophodna za podnošenje? Da li vam možda treba više vremena da isplanirate i zatražite produženje? U svakom slučaju, u daljem tekstu ćemo objasniti kako možete da pratite status bilo kog povraćaja poreza koji vam može dugovanje države prema vama nakon podnošenja prijave.

Ove godine imate nekoliko razloga za podnošenje prijave ranije: što pre predate porez, pre biste mogli dobiti povraćaj poreza za 2020.godinu, naravno. Međutim, takođe možete zatražiti bilo koji stimulativni ček koji vam se duguje od poreza ove godine, putem povraćaja kredita. Naš grafikon u nastavku prikazuje neke datume za vreme kojih biste mogli očekivati povraćaj poreza.

Ako želite brži povraćaj sredstava, trebalo bi da predate informacije za direktni depozit umesto da koristite povrat na papiru – uplatu možete pratiti 24h nakon njenog elektronskog podnošenja. Posebno ove godine, Poreska uprava traži od poreskih obveznika da izbegavaju podnošenje prijava na papiru, ako je moguće, kako bi sprečili zaostajanje trenutnog kašnjenja uzrokovanog zaostatkom iz prošle godine, kada je datum dospeća poreza produžen zbog pandemije virusa COVID-19. demokrate su predložile da se i ove godine produži rok za prijavu poreza, navodi Hill.

Sada vam nudimo dve vrste mogućnosti kako možete pratiti svoj povraćaj poreza za 2020.godinu nakon što podnesete zahtev za povraćaj poreza. Međutim, možda ćete želeti da imate na umu da bi poreska sezona može uticati na vašu uplatu za potencijalni treći stimulusni ček do $1.400 po osobi. U nastavku teksta ćemo navesti sve što znamo o tome kada bi vaš treći ček mogao stići i kako može biti upitan, što bi moglo diskvalifikovati više ljudi. Ove informacije se često ažuriraju.

Dve opcije Poreske službe vam mogu pomoći u praćenju statusa povrata novca. Evo kako da ih koristite.

Postoji nekoliko stvari koje će vam trebati da biste pratili status povrata poreza: vaš broj socijalnog osiguranja ili lični identifikacioni broj poreskog obveznika, vaš status prijave – na primer, neoženjen, oženjen ili glava domaćinstva – i tačan iznos povraćaja u celim dolarima, koji se mogu naći u poreskoj prijavi.

Pomoću opcije ’Gde je moj povraćaj’ (Where’s my refund), unesite svoj broj socijalnog osiguranja ili ITIN, status prijave i tačan iznos povrata a zatim pritisnite Pošalji (Send). Ako ste tačno uneli svoje podatke, bićete preusmereni na stranicu koja prikazuje status povrata sredstava. U suprotnom, od vas će se možda zatražiti da verifikujete lične porezne podatke i pokušate ponovo. Ako sve informacije izgledaju tačne, moraćete da unesete datum podnošenja poreza, zajedno sa načinom kako ste predali svoj porez – bilo elektronskim putem ili na papiru.

Postoji i mobilna aplikacija koju možete koristiti za proveru statusa povrata poreza pod nazivom IRS2Go, koja je korisna ako vrlo često proveravate kada će vaš povraćaj stići.

Poreska uprava ažurira podatke u ovoj opciji tokom noći svakoga dana pa, ako ne vidite promenu statusa nakon 24h ili više, proverite ponovo sledećeg dana.

Šta znači vaša trenutna poruka o statusu povrata poreza?

Kada pogledate status povrata poreza u Podešavanjima na stranici Poreske službe, videćete jednu od tri poruke:

  • Primljeno: Poreska uprava sada ima vašu poresku prijavu i radi na njenoj obradi
  • Odobreno: Poreska uprava je potvrdila iznos vašeg povrata.
  • Poslato: Vaš povraćaj novca je sada na putu do vaše banke ili do vaše kućne adrese. (evo kako da promenite adresu ako ste se preselili)

 

Kada možete očekivati primanje vašeg povraćaja novca: Potencijalni datumi

Poreska uprava kaže da većinu povrata poreza izdaje u roku od 21 dan ali mnogi ljudi će svoj povraćaj dobiti daleko ranije. Poreskoj upravi može biti potrebno duže da pošalje povraćaj poreza ako postoje greške ili ako ste podneli zahtev za odobrenje poreza na zarađeni dohodak ili dečijeg dodatka.

To svakako zavisi od toga kako ste podneli svoj zahtev za povraćaj.

Na primer, ako se povraćaj sredstava direktno uplaćuje na vaš bankovni račun, možda će trebati dodatnih pet dana da ga banka prebaci na vaš račun. To znači da, ako je Poreskoj službi potreban 21 dan da izda ček a banci 4 dana da ga prebaci na vaš račun, možda ćete čekati na svoj novac ukupno 26 dana. Tu vam dobro dolazi opcija praćenja vašeg novca.

Ako se šalje poštom, Poreska služba kaže da bi moglo da prođe od šest do osam nedelja. Evo nekoliko mogućih datuma kada biste mogli da primite svoj povraćaj novca u zavisnosti od toga kada ste podneli zahtev.

Da li treba da kontaktirate Poresku službu kako biste pitali o statusu svog povraćaja novca?

Iako možete nazvati Poresku službu kako biste proverili svoj status, telefonska pomoć Službe je trenutno izuzetno ograničena, tako da možda morate neko vreme sačekati kako biste razgovarali sa predstavnikom. Takođe, Poreska služba kaže da biste trebali zvati samo ako je prošlo više od 21.dana od kako se podneli svoj porez putem interneta ili ako vam opcija Where’s My Refund kaže da kontaktirate Poresku Službu.

 

Izvor: CNET 

COMMENTS

WORDPRESS: 0