Evo kako će se cene nekretnina na američkom tržištu menjati tokom 2022.godine

Evo kako će se cene nekretnina na američkom tržištu menjati tokom 2022.godine

Srpski kovid pasoš: Evo šta on donosi i gde možete da putujete
For Sale – 2022 International Lt Trucks
Srpski fudbaleri u januaru stižu na turneju po SAD. Protiv domaćina u Orlandu

Postalo je zvanično: stopa rasta cena nekretnina u Sjedinjenim Državama konačno počinje da usporava nakon 16 uzastopnih meseci rasta cena!

To usporavanje bi moglo biti početak većeg hlađenja. Barem tako predviđa Realtor.com, sajt za prodaju nekretnina u vlasništvu News Corp. Do kraja 2022.godine, sajt predviđa da će se vrednosti kuća u Americi popeti za samo 2,9% pošto rastuće stope na hipoteke povlače malo pažnje sa tržišta. To bi predstavljalo i najmanji godišnji porast od 2012.godine, i takođe značajno usporavanje u odnosu na skok cena nekretnina u Sjedinjenim Državama od 19,5%, kako se navodi u S&P CoreLogic Case-Shiller Indeksu od septembra 2020.godine do septembra 2021.godine.

Međutim, kupci i prodavci ne bi trebalo nužno da očekuju prognozu sajta Realtor.com o rastu cena kuća od 2,9% na njihovom lokalnom tržištu. Odvojeno od svoje nacionalne prognoze, Realtor.com je takođe modelirao predviđanja za godišnje promene cena kuća na 100 najvećih tržišta širom čitave nacije. Te predviđene stope rasta variraju od 10% u Portlandu, (Mejn), do 0,2% u Honoluluu. Prvi predstavlja snažno tržište koje bi mnogo ličilo na ludi pejzaž 2021.godine, dok bi drugi bio marginu greške daleko od pada cena.

Pridruživanje najvećem gradu Mejna u ovakvom snažnom kampu su tržišta poput Providensa (Providence) R.I. (prognoza za skok od 9,5%); Salt Lake City (8,5%); Worcester, Mass. (8,2%); Boise (7,9%); Palm Bay, Fla. (7,9%); Stockton, Calif. (7,8%); Spokane, Wash. (7,7%); Boston (7,5%); i Seattle (7,5%) zaokružujući prvih 10. Mnoga od ovih tržišta, poput Boise-a i Portland-a, doživela su priliv udaljenih radnika tokom pandemije koji su pokušavali da pobegnu sa tržišta visokih cena poput Sah Jose-a. Taj trend, kako navodi Realtor.com, će verovatno nastaviti da potresa tržište 2022.godine.

U međuvremenu, tržišta koja se pridružuju Honoluluu među prvih deset su Hartford (0,7%); New Haven (1%); Scranton (1,1%); Baton Rouge (1,5%); St.Louis (1,7%); North Port, Fla. (1,7%); Tulsa (1,8%); Chicago (1,9%); i New York City (2,3%).

Iako Realtor.com ne predviđa pad cena ni na jednom od 100 najvećih stambenih tržišta, predviđa da će ukupna prodaja opasti na 16 tržišta. Mnoga od mesta na kojima Realtor.com predviđa da će ukupna prodaja kuća opasti, poput New Yorka (-3%) i Honolulu-a (-3,9%), su tržišta za koja Realtor.com predviđa da će takođe imati najmanji skok cena sledeće godine.

Međutim, čak i ako sledeće godine cene kuća u Honoluluu porastu za samo 0,2%, to teško da bi označilo korekciju cena – a kamoli krah stambenog prostora. A ako dođe do korekcije, mogle bi proći godine da se materijalizuje: insajderi iz industrije kažu da bi pozitivni temelji potencijalno mogli zadržati ovo tržište prodavca u godinama koje dolaze.

Sve se svodi na stalnu neusklađenost ponude i potražnje. Nalazimo se u petogodišnjem periodu (2019.godine do 2023. godine) u kojem će pet najvećih milenijumskih godina rođenja (1989.do 1993.godište) dostići najvažniju dob za prvu kupovinu kuće od 30 godina. oslobađajući se od pada stambenog zbrinjavanja iz 2008.godine i krize koja je usledila, izvođači radova su jednostavno igrali konzervativno tokom protekle decenije i nisu izgradili broj domova potreban da bi u potpunosti zadovoljili potražnju ovog demografskog talasa. Zaista, Freddie Mac procenjuje da je u Sjedinjenim Državama nedovoljno domova izgrađeno, skoro 4 miliona. To objašnjava kako je inventar stanova ove godine mogao da dostigne najniži nivo od 40 godina.

 

Izvor: Fortune.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0