Evo američkih gradova u kojima renta raste najbrže

Evo američkih gradova u kojima renta raste najbrže

Amerikanci će moći sa pasošem da nastave da putuju u zemlje Šengena
VELIKA AKCIJA YUNET-a! Najbolje serije, filmovi i više od 270 kanala sa Balkana na jednom mestu
Počele prijave za 100 evra pomoći, pravo imaju i državljani Srbije u inostranstvu!

Izveštaji o stanju tržišta nekretnina u Sjedinjenim Američkim Državama otkrivaju dobre i loše vesti za iznajmljivače. Nakon godina stalnog rasta, troškovi iznajmljivanja širom zemlje su porasli za ukupno 26% od početka pandemije. Međutim, nova analiza ukazuje na usporavanje rasta kirija, pružajući izvesno olakšanje za stanovnike.

Prema podacima kompanije za istraživanje nekretnina CoreLogic, kirije za porodične kuće u SAD su porasle u proseku za 3,7% u aprilu u odnosu na prethodnu godinu. Ovo predstavlja dvanaesti uzastopni mesec u kojem su kirije u padu. “Rast zakupa za jednu porodicu je usporen tokom čitave godine, a ukupni dobici se približavaju stopama pre pandemije”, izjavila je Molly Boesel, glavna ekonomistkinja u CoreLogic-u.

Iako je inflacija počela da se usporava, i dalje je iznad ciljnog nivoa od 2% godišnje postavljenog od strane Federalnih rezervi. Međutim, nova analiza pokazuje da se rast kirija širom SAD usporava. Najveći rast kirija zabeležen je u gradu Šarlotu, Severna Karolina, gde su se cene zakupnina povećale za skoro 7% u aprilu u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Prosečna cena zakupa za trosoban stan u ovom gradu, koji ima oko 900.000 stanovnika, sada prelazi 1.900 dolara.

Prema CoreLogic-u, sledeći gradovi su takođe zabeležili brz rast kirija u aprilu u odnosu na prethodnu godinu, zajedno sa tipičnom mesečnom zakupninom za stan sa tri spavaće sobe:

  1. Boston, Massachusetts – rast od 6,2%, prosečna mesečna kirija od 3.088 dolara
  2. Orlando-Kissimmee-Sanford, Florida – rast od 6%, prosečna mesečna kirija od 2.209 dolara
  3. Chicago-Naperville-Arlington Heights, Illinois – rast od 5,9%, prosečna mesečna kirija od 2.319 dolara
  4. New York/Jersey City/White Plains, New York/New Jersey – rast od 5,7%, prosečna mesečna kirija od 3.068 dolara
  5. St. Louis, Missouri – rast od 4,8%, prosečna mesečna kirija od 1.501 dolar
  6. Minneapolis-St. Paul-Bloomington, Minnesota/Wisconsin – rast od 4,6%, prosečna mesečna kirija od 2.097 dolara
  7. Tucson, Arizona – rast od 4%, prosečna mesečna kirija od 2.036 dolara
  8. Houston-The Woodlands-Sugar Land, Texas – rast od 4%, prosečna mesečna kirija od 1.807 dolara
  9. Honolulu, Havaji – rast od 3,7%, prosečna mesečna kirija od 3.563 dolara

U potrazi za najboljom mogućnošću za uloženi novac, iznajmljivači sa budžetom od 1.500 dolara mesečno mogu dobiti najmanje 1.300 kvadratnih stopa stambenog prostora u gradovima kao što su Vichita, Kansas; Toledo, Ohio; Oklahoma City i Tulsa, Oklahoma; i Memphis, Tennessee, prema podacima RentCafe-a. Nasuprot tome, u skupim gradovima poput Bostona, Manhattan-a i San Franciska, 1.500 dolara će vam pružiti manje od 400 kvadratnih stopa stambenog prostora.

Iznajmljivači u Sjedinjenim Američkim Državama mogu pronaći olakšanje u činjenici da rast kirija usporava. Međutim, cene i dalje ostaju visoke, posebno u nekim metropolitanskim oblastima. Stanovnici se nadaju da će ovaj trend usporavanja rasta kirija nastaviti, kako bi se smanjio finansijski pritisak na domaćinstva širom SAD.

 

 

Izvor: Cbsnews.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0