Elon Musk pokrenuo  xAI, svoju kompaniju fokusiranu na veštačku inteligenciju

Elon Musk pokrenuo xAI, svoju kompaniju fokusiranu na veštačku inteligenciju

Novo pravilo će zahtevati od avio kompanija povraćaj novca za putnike čiji letovi kasne
Kako da pribavite dokumenta iz Srbije ukoliko živite u inostranstvu
Korisnici se masovno žale, iPhone 15 se pregreva

Elon Musk je u sredu objavio osnivanje nove kompanije koja će se fokusirati na veštačku inteligenciju, nakon meseci nagađanja o planovima za izgradnju konkurencije ChatGPT-u.

Kompanija, nazvana xAI, predstavila je svoj veb sajt i tim od dvanaest članova. Prema informacijama sa veb sajta, novom kompanijom će rukovoditi sam Musk, a “blisko će sarađivati sa kompanijama X (Twitter), Tesla i drugim kompanijama kako bi napredovali u ostvarivanju naše misije”.

“Cilj xAI-a je da razume pravu prirodu univerzuma”, navodi se na veb sajtu, što odražava reči koje je Musk koristio ranije kako bi opisao svoje ambicije u vezi veštačke inteligencije.

Musk je bio jedan od prvih investitora u OpenAI, tvorca ChatGPT-a, ali je kasnije kritikovao tu kompaniju zbog implementacije zaštita koje sprečavaju da viralni čet-bot iznosi pristrane ili seksističke odgovore.

“Opasnost od obuke veštačke inteligencije da bude ‘budna’ – drugim rečima, da laže – je smrtonosna”, tvitovao je Musk u decembru, odgovarajući na pitanje korisnika Twittera koji je pitao CEO-a OpenAI-a da li je moguće “isključiti postavke ‘budnosti'” na ChatGPT-u.

U intervjuu za tadašnjeg voditelja Fox News, Tuckera Carlsona, u aprilu, Musk je nagovestio planove za svoj novi poduhvat u vezi sa veštačkom inteligencijom. “Pokrenućemo nešto što nazivam TruthGPT”, rekao je, opisujući ga kao “veštačku inteligenciju maksimalno usmerenu na pronalaženje istine” koja “brine o razumevanju univerzuma”.

Muskova najava nove kompanije dolazi nekoliko meseci nakon što je upozorio u jednom intervjuu da misli da veštačka inteligencija može izazvati “uništenje civilizacije” i pridružio se drugim liderima iz tehnološke industrije u pozivu za zaustavljanje “nekontrolisane” trke u vezi sa veštačkom inteligencijom.

Ostale detalje o misiji kompanije za sada nije bilo moguće saznati, ali veb sajt ukazuje da aktivno regrutuje osoblje. Trenutno, svi članovi tima na veb sajtu izgledaju da su muškarci.

Najava Muskovog najnovijeg poduhvata dolazi u trenutku punom izazova za njega.

COMMENTS

WORDPRESS: 0