Dve nagrade filmu “Teslin narod” u Americi

Dve nagrade filmu “Teslin narod” u Americi

Evo zbog čega Amerika nije dobila ime po Kolumbu već po Amerigu Vespučiju
Prijatelji Glasnika – Srbi za Srbe
Gradonačelnica najavila ponovno otvaranje restorana i barova u Čikagu

Dokumentarno-igrani film “Teslin narod” reditelja Željka Mirkovića osvojio je dve nagrade na osmom Filmskom festivalu “Red Dirt” u Stilvoteru, u američkoj saveznoj državi Oklahoma, objavljeno je na sajtu Filmskog centra Srbije.

Mirkovićev film nagrađen je kao najbolji dokumentarni dugometražni film, a Džek Dimić, koji je u igranim segmentima odigrao lik Nikole Tesle, proglašen je najboljim glumcem.

U filmu se pojavljuju likovi više od 70 istaknutih Srba koji su radom i dostignućima ostavili traga u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pored Tesle, navode producenti, u filmu se govori i o Mihajlu Pupinu, trostrukom dobitniku Pulicerove nagrade Voltu Bogdaniču, Gordani Vunjak Novaković, jedinoj ženi članu Njujorške akademije nauka, srpskim inženjerima iz “Apolo programa”, oskarovcima Karlu Maldenu, Stivu Tešiću, Piteru Bogdanoviču, kao i o prvom Srbinu u Americi Džordžu Fišeru (Đorđu Šagiću), koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a ime mu se nalazi u Livingstonovoj knjizi “100 znamenitih Amerikanaca”.

Film je nastao u produkciji Optimistic filma i RTS-a, na inicijativu Naučne fondacije Tesla iz Filadelfije, a podržali su ga Ministarstvo kulture, ambasada SAD u Beogradu, Savet za kreativne industrije premijerke Ane Brnabić, Filmski centar Srbije, “Go4Yu” i Srpska nacionalna federacija.

Nova

COMMENTS

WORDPRESS: 0