Državni sekretar Ilinoisa najavljuje ukidanje čitača tablica na putevima u Ilinoisu

Državni sekretar Ilinoisa najavljuje ukidanje čitača tablica na putevima u Ilinoisu

Najmanje slučajeva koronavirusa od marta. Kada Čikago može u “Fazu 4”?
Film “Toma” stiže u Ameriku! Premijera 7. novembra u Čikagu
Bez ulaznice doživite čikaške muzeje: Ovo su besplatni dani tokom leta

Svaki dan, automatizovani čitači registarskih tablica (ALPR) skeniraju tablice automobila na glavnim putevima i autoputevima u Ilinoisu. Oni traže ukradene automobile, nestale osobe ili vozila koja su korišćena u drugim nasilnim zločinima.

Ali sekretar države Ilinois želi da se uveri da se oni ne koriste za suzbijanje žena koje dolaze u državu radi abortusa i druge reproduktivne zdravstvene zaštite.

Aleksi Đanulijas podržava Predlog zakona 332, koji bi ograničio način na koji se deli prikupljeni podaci od strane tih čitača.

Od kada je Vrhovni sud poništio presudu Roe protiv Vejda prošle godine, Ilinois je postao sigurno utočište za ljude koji traže ovaj postupak. Planned Parenthood Illinois tvrdi da sada četvrtina njihovih klijenata dolazi iz drugih država. Za razliku od više od desetak drugih država, Ilinois trenutno nema regulative o tome kako se deli prikupljeni podaci od strane stotina automatizovanih čitača registarskih tablica koji se koriste od strane državne policije, gradova, pa čak i udruženja vlasnika nekretnina.

Novi zakon bi ograničio deljenje podataka koji se koriste za praćenje ljudi koji traže zdravstvenu zaštitu i takođe bi se odnosio na zahteve koji traže podatke o imigracijskom statusu.

Teksas i Oklahoma su već doneli zakone koje kritičari nazivaju “zakonima o nagradama”, koji plaćaju privatnim građanima da tuže osobe koje traže abortus i one koji im pomažu.

Od pet država koje su susedi Ilinoisa, sve su ili uveliko ograničile abortuse ili planiraju to da učine.

Zakon o čitačima registarskih tablica je prošao i kroz Predstavnički dom i Senat Ilinoisa bez podrške republikanaca i čeka potpis guvernera.

COMMENTS

WORDPRESS: 0