Drugi deo: Istorija srpskog naroda u Čikagu!

Drugi deo: Istorija srpskog naroda u Čikagu!

Zašto je starosna granica za konzumiranje alkohola u Americi 21.godina?
Đorđe Šagić – prvi Srbin koji je došao Ameriku i učestvao u stvaranju dve države
Deset najvećih arheoloških misterija Amerike

Prvo srpsko tamburaško društvo Srbadija osnovano je 1905. godine na tlu Čikaga. Njegovi inicijatori bili su Risto Baltić i Milica Ilić, dok je prvi predsednik ovog sastava bio Stanko Ivković. Jedan od njihovih prvih javnih nastupa bio je nakon održane konvencije čikaške federacije. To je bio početak bogate i duge istorije srpske tamburaške muzike u Americi. 

Takodje i prvi srpski hor u Americi, osnovan je u Čikagu 1906.godine. Nosio je ime po srpskom lirskom pesniku iz XIX veka, Branku Radičeviću. Čast da bude prvi direktor ovog hora pripala je učitelju i violinisti iz Bosne – Jovi Kraguljeviću. Hor je u početku brojao oko dvadesetak muških članova, pošto srpskih žena takoreći da nije ni bilo u Čikagu. Kasnije je to postao mešoviti hor u kom se isticala solistkinja Milica Stanižan. Hor je izvodio popularne srpske pesme tadašnjeg vremena kao i versku muziku. Povodom stote godišnjice rodjenja Branka Radičevića, hor je poslao donaciju za spomenik koji je postavljen u Beogradu. Takodje, tokom Prvog svetskog rata donirana su novčana sredstva američkom Crvenom krstu i srpskim dobrotvornim ustanovama. 

 Kao počasni član ovog društva pozvan je Mihailo Pupin 1917. godine. On je to prihvatio uz sledeće obrazloženje: „ Ovo je stvarno velika čast za svakoga da primi poziv za svoja dostignuća i uveravam vas da je moj rad sada važniji kada vidim da ga cenite. Zaista ne tražim nikakvu nagradu za ispunjavanje moje svete dužnosti, ali mi je drago što dobijam uverenje od moje skromne braće da se slažu sa mnom. Ovo priznanje je dragocenije od kraljevskog odlikovanja.

COMMENTS

WORDPRESS: 0