DHS predlaže povećanje naknada za produženje H-1B i L-1B viza

DHS predlaže povećanje naknada za produženje H-1B i L-1B viza

Kakav je bio život Nikole Tesle u Americi? Evo nekoliko zanimljivosti o velikom srpskom naučniku
Nikola Jokić ponovo igrač meseca u NBA ligi
Citigroup deli otkaze: Oko 300 menadžera ostaje bez posla

Poslodavci će možda uskoro morati da plate hiljade dodatnih dolara za produženje radnih viza za strane radnike.

U novom predlogu pravilnika, Ministarstvo za unutrašnju bezbednost (DHS) će zahtevati od poslodavaca da plate 4.000 dolara za produženje H-1B vize i 4.500 dolara za produženje L-1 vize kao deo Naknade za odgovor na 11. septembar i za biometrijski ulazak-izlazak. Trenutno, poslodavci plaćaju naknadu samo za inicijalne peticije i promene poslodavca.

Pozadina Naknade za odgovor na 11. septembar
Naknada za odgovor na 11. septembar i za biometrijski ulazak-izlazak finansira programe nacionalne bezbednosti, uključujući sistem za praćenje ulaska i izlaska neameričkih državljana. Ova naknada, postavljena Zakonom o konsolidovanim aproprijacijama iz 2016. godine, odnosi se na određene H-1B i L-1 peticije za vize.

Trenutno se naknada primenjuje na:

– H-1B peticije: 4.000 dolara
– L-1 peticije: 4.500 dolara

Ova naknada se naplaćuje poslodavcima koji imaju 50 ili više zaposlenih u Sjedinjenim Državama, s više od 50% tih zaposlenih na H-1B ili L-1 vizama. Naknada se trenutno zahteva samo za inicijalne peticije ili kada dolazi do promene poslodavca.

Novi pravilnik predlaže proširenje zahteva za naknadu tako da obuhvati i peticije za produženje. To znači da bi poslodavci koji ispunjavaju kriterijume morali da plate naknadu od 4.000 ili 4.500 dolara ne samo kada podnose inicijalne H-1B ili L-1 peticije ili menjaju poslodavca, već i kada produžuju radni period postojećem nosiocu H-1B ili L-1 vize.

DHS je naveo sledeće razloge za predloženi pravilnik:

– Proširenje naknade na peticije za produženje će obezbediti dodatna sredstva potrebna za kontinuirano funkcionisanje i unapređenje biometrijskog sistema ulaska-izlaska.
– Promena ima za cilj da stvori dosledniju i pravedniju primenu naknade na sve tipove peticija, osiguravajući da poslodavci doprinose merama nacionalne bezbednosti bez obzira na tip peticije.
– Obezbeđivanjem dovoljno sredstava, DHS može održavati i unapređivati biometrijski sistem ulaska-izlaska, koji je ključan za praćenje i upravljanje imigracijom i poboljšanje nacionalne bezbednosti.

Ako pravilnik stupi na snagu, poslodavci koji podležu naknadi će videti povećanje troškova vezanih za H-1B i L-1 peticije za vize. Ovo bi moglo posebno uticati na velike kompanije koje se u velikoj meri oslanjaju na ove vize za svoju radnu snagu.

Na primer, poslodavac sa značajnim brojem nosilaca H-1B ili L-1 viza koji trebaju produžiti svoje vize će se suočiti sa dodatnim finansijskim opterećenjem. Ova promena može takođe navesti kompanije da promene svoje strategije zapošljavanja, moguće pristupajući opreznije kada produžuju zaposlenje za strane radnike.

DHS trenutno traži javne komentare na predloženi pravilnik. Javnost ima priliku da pruži povratne informacije tokom perioda komentarisanja, koji se završava 8. jula 2024.

BOUNDLESS

COMMENTS

WORDPRESS: 0