Devet stvari po kojima je Ilinois poznat – znate li neke od njih?

Devet stvari po kojima je Ilinois poznat – znate li neke od njih?

10 najčešćih imena i prezimena u Americi
Chicago Theater – priča o nastanku prvog velelepnog filmskog teatra u Americi
Streeterwille, Little Village, Lincoln Park – Evo kako su ovi delovi Čikaga dobili imena (1.deo)

Ilinois je jedna od najnaseljenijih država u zemlji, iako je sve manja, prema nedavnim rezultatima popisa stanovništva u Sjedinjenim Državama. To je takođe jedna od najsvestranijih država.

Veliki gradovi, mali gradovi, urbano širenje, otvoreno zemljište – Ilinois ima dosta svega. To je nešto što je većina od oko 12 miliona stanovnika oduvek znala. Osim možda nekih stanovnika Čikaga koji nikada ne putuju južno do Autoputa 80 (Interstate 80).

Za njih i ostatak sveta ovih devet stvari su nešto po čemu je Ilinois poznat. Neke su dobre; neke možda i nisu. Iako lista nije velika, sve ove stvari su kritične za razumevanje šta zapravo čini ovu Prerijsku državu tako snažnom.

#1 Čikago

An aerial view of the Chicago skyline.

Ovaj razlog nije velika misterija. Čikago je treći po veličini grad u državi, ali se njegov uticaj proteže daleko izvan njegovih granica.

Čikago je međunarodni centar za finansije, kulturu, industriju, tehnologiju i transport. Međunarodni aerodrom O’Hare je jedan od najprometnijih aerodroma na svetu. Grad je čvorište nacinalne železničke mreže.

Oblast Čikaga je takođe dom za najmanje 11 kompanija sa liste Fortune 500, uključjući Caterpillar Inc., koja je do 2017.godine bila sa sedištem u Peoriji (Peoria). A Čikago je takođe dom Chicago Cubs-a, svetskog šampiona serije 2016.godine (za neke ljude, slušanje ovoga nikada neće biti dosadno).

Kada je negativna strana u pitanju, Čikago bi takođe mogao biti zloglasan po kriminalu, sve od organizovane verzije po kojoj je Al Capone bio poznat pa sve do modernijih verzija današnjeg kriminalnog sveta. Od poslednjeg dana 2020.godine, Čikago je zabeležio 774 ubistva za godinu dana, što je povećanje od više od 50% u odnosu na 506 ubistava koja su se desila 2019.godine.

#2 Abraham Lincoln

Decatur artist John McClarey’s life-sized bronze statue of Abraham Lincoln entitled “Lincoln Draws the Line” stands outside the Peoria County Courthouse in Downtown Peoria. The piece honors a speech by Lincoln on Oct. 16, 1854, in which he took a hard stance against the extension of slavery. The statue was unveiled on Oct. 14, 2001.

Šesnaesti predsednik Sjedinjenih Država je rođen u Kentakiju i živeo je u Indijani kao jako mlad. Međutim, Ilinois je postao poznat kao Linkolnova država, gde je prvi put krenuo sam i započeo svoj uspon ka besmrtnosti.

Deo tog uspona se dogodio u staroj zgradi suda u Metamori, gde se Linkoln bavio pravom u Osmom sudskom okrugu. Zgrada suda je sačuvana kao državno istorijsko mesto.

Linkolnova saslušanja slučajeva u svom okrugu su mu pomogla u ne tako uspešnoj kampanji protiv Stiven A. Douglas-a 1858.godine za mesto u Senatu Sjedinjenih Država. Legendarne debate u toj kampanji su dovoljno pojačale njegov profil da se uspešno kandiduje za predsednika.

Pomogao je u vođenju nacije kroz Građanski rat, očuvanju Unije i ukidanju ropstva pre njegovog ubistva 1865.godine.

#3 Korupcija

In this Dec. 7, 2011, file photo, former Illinois Gov. Rod Blagojevich speaks to reporters as his wife, Patti, listens at the federal building in Chicago after Blagojevich was sentenced to 14 years on 18 corruption counts.

Pogrešno postupanje na javnoj funkciji je dvostranačka afera u Ilinoisu. Tokom proteklih 50 godina, četiri bivša guvernera – Rod Blagojevich, Otto Kerner, George Ryan i Dan Walker – bili su zatvoreni nakon osuđujućih presuda za krivična dela. Generalna skupština je opozvala kaznu za Blagojevich-a i smenila ga sa funkcije.

Iako su optužbe odbačene sporazumom o odloženom krivičnom gonjenju, bivši američki predstavnik Aaron Schock iz Preorije je podneo ostavku 2015.godine usred skandala u vezi sa navodnim republikanskim zloupotrebama javnih sredstava i sredstava za kampanju.

Prema WLS-TV-u u Čikagu, u Ilinoisu je bilo skoro 900 osuđujućih presuda za korupciju u javnosti u poslednje dve decenije, što je najveći ukupan broj u državi.

#4 Poznata hrana

A version of Illinois' classic Chicago dog is available at The Other Dawg, 712 E. War Memorial Drive, Peoria Heights.

Područje Čikaga je, naravno, poznato po jelu koje se zove deep-dish pizza. Jedna kriška može da predstavlja obrok (stanovnici Čikaga smatraju da je ovaj tip jela samo za turiste. Pica sa tankom korom, u kafanskom stilu, isečena na kvardate bi možda bila popularnija u manjim susedstvima).

Hot-dogovi u čikaškom stilu sadrže govedinu, lepinju od maka i bilo koju kombinaciju kiselih krastavaca, paprike, seckanog belog luka, salate i senfa. Bez kečapa! Osim ako nemate pet godina, pa ga baš želite!

Poljoprivredno nasleđe Downstate-a bi najbolje moglo biti otelotvoreno sendvičom od svinjskog mesa, pohovanim i duboko prženim kotletom koji se može naći u restoarnima, drive-in-ovima i vožnjama od Quincy-ja do Danville-a i Cairo-a do East Dubuque-a.

Preovladavajući u oblasti Springield-a je potkovica sendvič. Klasična verzija se sastoji od osnove teksaškog tosta sa pljeskavicom za hamburger, prelivenim sosom od sira i pomfritom.

#5 Farme

A farmer aboard a combine harvests corn Sept. 30, 2020, off VFW Road near Pekin.

Uprkos svim pričama o tome da je Ilinois centar proizvodnje i industrije, poljioprivreda je glavni pokretač. Nijedna druga država ne proizvodi toliko soje kao Ilinois. Prema državnom udruženju za soju, Ilinois je proizveo 532 miliona bušela (ekvivalent od 35.2 litra) u 2019.godini. Ajova je bila druga, sa 503 miliona bušela.

Ilinois je takođe drugi vodeći proizvođač kukuruza u državi, prema Izveštaju Svetske populacije. Tokom 2018.godine, poljoprivrednici u Ilinoisu su uzgajali 2,3 milijarde bušela kukuruza. Samo Ajova (2,5 milijardi bušela) je proizvela više.

Rod po kojem je Ilinois daleko veći lider na nacionalnom nivou u odnosu na bilo koga drugog je zapravo i taj koji ne dobija mnogo pažnje, osim u vreme Noći veštica i praznika koji slede.

Između 90 i 95% prerađenih bundeva u Sjedinjenim Državama se uzgaja u Ilinoisu, prema Ilinois Extention univerzitetu. Od 10 najboljih okruga u državi koji proizvode bundeve, Tazewell je prvi, Mason je treći, Marshall je šesti, a Voodford je deseti.

Selo Morton okruga Tazewell tvrdi da je svetska prestonica bundeve.

Fabrika Nestle USA u Mortonu proizvodi Libinu bundevu u konzervi (Libby’s canned pumkin). To čini oko 80% bundeve prodate širom sveta, prema navodima kompanije.

#6 Porezi

A man picks out tax forms at the Illinois Department of Revenue in Springfield on April 14, 2008.

Oni stanovnici Ilinoisa koji ostanu u šoku kada dobiju svoje račune za porez nisu u zabludi kada tako reaguju. Niti se mogu buniti i zanemariti državne i lokalne poreze.

Prema studiji WalletHub.com, Ilinois ima najviše efektivne državne i lokalne poreske stope na prosečna domaćinstva u Sjedinjenim Državama. Kombinovana stopa je skoro 15%.

Ukupno je za 38,5% veći od republičkog proseka, koji iznosi 10,75%.

Što se ukupnog poreskog opterećenja tiče, Ilinois je na devetom mestu. To meri udeo ukupnog ličnog dohotka koji građani plaćaju prema državnim i lokalnim porezima.

Taj ukupan broj u Ilinoisu je 9,62%, nešto ispod Rhode Island-a i nešto iznad Ajove. Sa 12,28%, Njujork je prvi.

Porezi bi mogli biti jedan od razloga za gore pomenuto smanjenje populacije u Ilinoisu poslednjih godina. od 2010.godine do 2019.godine, populacija Iilnoisa je opala za skoro 169.000, što je najveći pad u zemlji.

#7 Još predsednika: Ronald Reagan, Barack Obama i UlyssesGrant

A bust of the 40th U.S. president, Ronald Reagan, stands out against a background of snow-covered trees near the Ronald Reagan Museum in Eureka.

Linkoln nije bio jedini predsednik povezan sa Ilinoisom. Ulysses Grant i Barack Obama su značajan deo svog odraslog života proveli kao stanovnici Ilinoisa.

Ali je samo jedan predsednik, četrdeseti po redu, rođen i odrastao u Ilinoisu.

Reagan je rođen 6.februara 1911.godine u Tampico-u, selu od oko 800 stanovnika koje se nalazi 75 milja severno od Peorije. Njegova porodica se preselila u Galesburg i Monmut pre nego što se nastanila u Diksonu kada je Reagan imao 8 godina. tokom 1932.godine, diplomirao je na koledžu Eureka.

Na kraju, industrija zabave je odvela Reagan-a u Kaliforniju, gde je glumio na filmu i televiziji, pre nego što je izabran za guvernera 1966.godine. Izabran je za predsednika 1980.godine, služio dva mandata i postao možda najuticajniji glas u modernom konzervativnom pokretu.

#8 Dom Supermena

A statue of Superman, complete with COVID-19 mask, stands next to the Massac County Courthouse in Metropolis.

Izmišljena rezidencija Metropolis Klarka Kenta se često pominje u štampi, na televiziji i na filmu. Međutim, nikada se ne otkriva u kojoj državi se zapravo nalazi.

Grad duže reke Ohajo u južnom delu Ilinoisa polaže pravo na franšizu „Supermen-a“.

Metropolis sebe predstavlja kao rodni grad Supermena, što je čast koju je Generalna skupština Ilinoisa dodelila proklamacijom 1972.godine. Najočiglednija manifestacija je statua Supermena od 15 stopa, u punom sjaju, koja stoji ispred zgrade suda u okrugu Massac.

Svakog juna u Metropolisu se održava Supermen Slavlje, festival svih stvari koje su u vezi sa Čovekom od Čelika. Poznate ličnosti iz Supermen filmova i raznih TV emisija su obično gosti, a grad broji daleko više od svojih standardnih 6.000 stanovnika.

Podsetnici na lozu ovog junaka su svuda, i nisu daleko od običnog stanovnika Metropolisa. Na kraju krajeva, lokalne novine se zovu Planeta, baš kao i one u kojima je Klark Kent radio.

#9 Cheap Trick

Rick Nielsen, Tom Petersson and Robin Zander of the rock band Cheap Trick perform during a concert at the Susquehanna Bank Center on May 18, 2013, in Camden, N.J.

Tokom 1973.godine, četiri momka iz okoline Rokforda su osnovala bend. Taj ben je, 43 godine kasnije, primljen u Rokenrol kuću slavnih.

Popularnost Cheap Trick-a je opadala i rasla od njihovog prvog nastupa, ali oni i dalje idu na turneje i snimaju nove materijale. Njegovi slavni dani su bili kasnih 1970tih, kada su se pesme sa live albuma „At Budokan“čule svakih pet minuta na AM rok radiju.

„I want you to want me“, „Surrender“ i „The Flame“, jedini hitovi su među najpoznatijim u katalogu ovog benda, i ovi hitovi se i dan danas slušaju na pojedinim rok stanicama. Poznat je i član benda, Rick Nielsen, gitarista sa neobičnom gitarom, kapicom i leptir mašnom u stilu Bowery Boys/Huntz Hall.

Nielsen još uvek živi u Rockford-u, gde je njegova supruga investitor u kazinu.

 

Izvor: Pjstar.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0