Desetine hiljada vozila na ulicama Čikaga nije bezbedno za vožnju

Desetine hiljada vozila na ulicama Čikaga nije bezbedno za vožnju

Netflix zapošljava i nudi platu do 385.000 dolara. Evo koja pozicija je u pitanju i kako da se prijavite
Šta je Chicagohenge i gde ga možete videti?
Shedd Aquarium najavio rekonstrukciju koja će koštati 500 miliona dolara

Nedavni izveštaj objavljen od strane Carfax-a otkrio je zabrinjavajuću činjenicu da se na putevima u Čikagu nalazi desetine hiljada vozila koja nisu bezbedna za vožnju. Ova vozila su zahvaćena ozbiljnim opozivima, a njihovi vlasnici možda čak nisu ni svesni potencijalnih opasnosti koje predstavljaju.

Svako od tih vozila može predstavljati opasnost ne samo za vozače, već i za njihove komšije. Međutim, postoji dobra vest – postoji besplatan i jednostavan način da se sazna da li ste u opasnosti dok vozite.

Jedan od najrasprostranjenijih i najrizičnijih opoziva koji su još uvek na čekanju za popravku su Takata vazdušni jastuci. Već 2014. godine, vozila opremljena Takata vazdušnim jastucima povučena su sa tržišta nakon što je eksplodiralo 23 vazdušna jastuka u Sjedinjenim Američkim Državama, uzrokujući smrt 23 osobe i povredu čak 400 ljudi, prema Nacionalnoj administraciji za bezbednost saobraćaja na autoputevima (NHTSA).

Nažalost, i danas je potrebno zameniti milione ovih vazdušnih jastuka, a Takata opoziv je samo jedan od mnogih. “Postoje opozivi koji jednostavno ne mogu biti izbegnuti”, izjavio je Patrick Olson iz Carfax-a.

Carfax, poznat po svojim popularnim izveštajima o istoriji vozila, utvrdio je da u Ilinoisu postoji 92.000 vozila koja se trenutno nalaze u “ne voze” ili imaju “parkiraj se napolju” upozorenje, čekajući da budu popravljena. Što se tiče celokupne situacije u državi, Olson je izjavio: “Ima oko 70.000 vozila u Čikagu, što se, naravno, preklapa i sa Indijanom i Viskonsinom“.

Važno je napomenuti da svi opozivi vozila nisu istog stepena ozbiljnosti, ali upozorenja “ne vozi” i “parkiraj se napolju” su najozbiljnija. Nedavno je Jeep Cherokee objavio povlačenje više od 132.000 vozila sa upozorenjem “parkiraj se napolju“, zbog rizika od varničenja, čak i kada motor nije uključen. Proizvođač automobila je naveo da su popravke za ovaj problem još u razvoju.

Jedan od razloga zbog kojih je toliko mnogo automobila još uvek nepopravljeno može biti način na koji vozači dobijaju informacije o ovim opozivima – najčešće putem pošte prve klase. Kao što Olson ističe, “to više nije primarni oblik komunikacije kao nekada“.

Međutim, postoje besplatni načini da saznate da li je vaše vozilo ili bilo koje drugo vozilo opozvano i čeka popravku. NHTSA nudi besplatnu online opciju gde vam je potreban identifikacioni broj vozila (VIN) kako biste proverili da li je vozilo pod opozivom. Da biste koristili tu alatku, posetite njihovu veb stranicu klikom OVDE.

Carfax takođe pruža besplatan alat gde vozači mogu pretraživati opozive vozila koristeći VIN ili registracionu tablicu vozila. Za proveru svog vozila, posetite njihovu veb stranicu, klikom OVDE.

Važno je da vozači budu svesni opoziva vozila i preduzmu potrebne korake da bi se osigurali njihova bezbednost, kao i bezbednost drugih u saobraćaju. Redovna provera opoziva i pravovremena popravka vozila su ključni faktori u održavanju sigurnosti na putevima.

 

 

Izvor: Nbcchicago.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0