Deset najboljih i najposećenijih muzeja u Americi

Deset najboljih i najposećenijih muzeja u Americi

Planirate odmor na Floridi? Ovo su 15 najbolje rangiranih turističkih atrakcija na Floridi za 2021. godinu
Amerika otvara granice za vakcinisane putnike. Evo kada uredba stupa na snagu i koje su vakcine prihvaćene
15 neverovatnih mesta u Americi za koje verovatno niste znali da postoje

U Sjedinjenim Američkim Državama postoji više od 35,000 muzeja – impresivan broj, čak i kada se uzme u obzir veličina ove nacije. Nemoguće ih je posetiti sve ali one najvažnije možete odrediti kao prioritet i uživati u svemu što imaju da ponude.

Od kultnog Metropolitan muzeja umetnosti do Nacionalnog muzeja istorije i kulture Afroamerikanaca, ovaj spisak vas vodi u obilazak muzeja koje apsolutno morate posetiti bar jednom! (i još koji put, ako možete!)

Neki od njih su, poput MoMa, svetski priznati dok su drugi skriveni dragulji Amerike. Unutar svakog od njih ćete steći široko znanje o temama poput svemira, drevnog Egipta, dinosaurusa, renesansne umetnosti, Drugog Svetskog rata i mnogim drugim.

Hajde da vidimo deset najlepših muzeja koje morate posetiti!

  1. The Metropolitan Museum of Art – New York City

(Metropolitan muzej umetnosti)

 

Met je ikona kulture i najveći muzej u Sjedinjenim Državama. Nemoguće je videti apsolutno sve u ovom muzeju u samo jednoj poseti (dve, čak i tri) jer kolekcija uključuje egipatski hram, drevne grčke i rimske skulpture, oklope Srednjeg veka, maske od slonovače iz Nigerije, renesanske slike, savremena remek dela, i tako (mnogo, mnogo) dalje.

Sa više od dva miliona predmeta u svojoj kolekciji, ovaj muzej bi trebalo da se nađe na svim listama umetnosti i istorije. Met takođe priređuje i posebne izložbe donoseći remek dela iz celog sveta u Njujork i često je domaćin divnih serija predavanja.

 

Ono što morate videti u Met-u: Raphael’s „Madonna and Child enthroned with saints

Jedina oltarska slika umetnika je prelepo remek delo. Treba pomenuti i „Lobanja krave“ umetnika Georgia O’Keeffe, Van Gogh-ov „Autoportret sa slamastim šeširom“ kao i Moneov „Most preko jezera sa lokvanjima“ koji čine samo neke od mnogih izloženih klasika.

  1. Museum of Modern Art – New York City

(Muzej moderne umetnosti)

 

Sa delima poput Van Gogh-ove „Zvezdane noći“, Dalijeve „Persistentnosti sećanja“ i „Autoportreta sa ošišanom kosom“ Fride Kalo, MoMa se može pohvaliti jednom od najboljih kolekcija moderne umetnosti u bilo kojoj zemlji. Nalazeći se u centru Manhattan-a, to je obavezna stanica u Njujorku gde pokrovitelji često posećuju muzej više puta kako bi videli svaki od skoro 200,000 komada koji se nalaze u ovom veličanstvenom mestu.

Kolekcija sadrži sve, od impresionizma preko kubizma do apstraktne geometrije i savremenih dela koja pomeraju granice. Ovaj muzej je takođe bolji nego ikada zahvaljujući upravo završenom renoviranju i proširenju od 450 miliona dolara koji je, između ostalih promena, dodao i novi prostor za uživo i eksperimentalno programiranje.

 

Ono što morate videti u MoMa muzeju: Picasso’s „Les Demoiselles d’Avignon

Jedno od najpoznatijih umetnikovih dela bilo je presudno za razvoj kubizma, čineći ga ne samo utemeljivačem pravca već i jednim od najbitnijih na svetu.

Art Institute of Chicago Glasnik

  1. The Art Institute of Chicago

(Institut umetnosti Čikaga)

 

Čuvajući oko 300.000 komada unutar svojih prostorija, Čikaški Institut umetnosti je stekao rang među velikim svetskim muzejima umetnosti i za početak oduševio sa zavidnom lokacijom u graddskom parku Milenijum.

Zbirka pokriva čitav niz veza čovečanstva sa umetnošću, počevši od drevnih zanimljivosti sve do savremenih izložbi. Puno govori činjenica da je ovaj muzej dom umetničkim delima poput Grant Woods-ove „Američke Gotike“ kao i Mary Cassat-ove slike „Dečijeg kupanja“ a nijedno od njih se neće naći kao istaknuto i najznačajnije delo koje se ovde treba videti!

 

Ono što morate videti u Čikaškom Institutu umetnosti: George Seurat’s „A Sunday afternoon on the Island of La Grande Jatte

Možda najpriznatije delo pointilizma prikazuje prelep dan u Parizu duž obale Sene. Ovo je jedan od onih komada u kojima se lako možete izgubiti, gledajući.

  1. National Museum of American history – Washington D.C.

(Nacionalni muzej američke istorije)

 

Uklapanje istorije jedne nacije u muzej je jako težak zadatak ali je ovaj muzej više nego dorastao tom izazovu!

Izložbe pokrivaju različite periode, od života autohtonih zajednica pre evropske kolonizacije do danas. Kolekcija uključuje originalna pisma iz Građanskog rata, rekvizite koji se koriste za kultne filmove, propagandne plakate za Drugi Svetski rat pa čak i kuhilju Julie Child.

Očigledno ne obuhvata sve što treba da znate o istoriji Amerike ali dah i raznovrsnost ove kolekcije će vas zaista iznenaditi!

 

Ono što morate videti u Nacionalnom muzeju američke istorije: „Originalna zastava sa zvezdama

Smeštena u središtu drugog sprata, ovo je zastava koja je inspirisala Francis Scott Key-a da napiše pesmu koja će postati prelepa himna nacije.

  1. United States Holocaust Memorial Museum – Washington D.C.

(Memorijalni muzej holokausta Amerike)

 

Ovaj muzej je zvanični nacionalni spomenik u znak sećanja na jednu od najstrašnijih tragedija u ljudskoj istoriji. Po ulasku, posetioci dobijaju karticu sa imenom i pričom žrtve ili preživelog holokausta. Ovo je način da se gotovo nerazumljiv broj žrtava učini manje apstraktnim.

Stalne isložbe sa originalnim pismima žrtava, audio i vizuelnim zapisima njihovih svedočenja i raznim pronađenim artefaktima i dalje pomažu da se ova priča ispriča do bolnog, ali važnog, efekta u srcima ljudi.

 

Ono što morate videti u Memorijalnom muzeju holokausta Amerike: Dvorana sećanja

U ovoj sumornoj Sali gori večni plamen u znak sećanja na žrtve. Posetioci se podstiču da zapale sveću kao način iskazivanja poštovanja.

  1. American Museum of natural history – New York City

(Američki muzej istorije)

 

Iako je Smithsonian nacionalni muzej prirodne istorije u Vašingtonu neverovatan, prvi muzej Njujorka mu krade pažnju! Među zidovima ove veličanstvene institucije, koja se smatra jednim od najboljih naučnih muzeja na svetu, sačuvano je više od 32 miliona primeraka.

Videćete fosile dinosaurusa, taksidermovane losove i podvodna bića iz celog sveta. Muzej je interaktivnog karaktera sa izuzetno zabavnim svemirskim krilom i prikazima 3D filmova.

 

Ono što morate videti u Američkom muzeju istorije: Fosil dinosaurusa

Prikazan u položaju koji vreba, ovaj fosil istovremeno izaziva strahopoštovanje i divljenje. To je samo jedan deo velike kolekcije fosilnih sisara i dinosaurusa, najveće takve vrste na svetu.

  1. National Gallery of Art – Washington D.C.

(Nacionalna galerija umetnosti)

 

Smeštena u blizini Capitol Hill-a, teško je zamisliti da je ova prostrana galerija započela svoj put ličnom donacijom pokrovitelja. Osnovan 1937.godine, muzej se uglavnom fokusira na evropsku i američku umetnost, ponoseći se delima poput Henri-ja, Monet-a i Degas-a. (Da li ste čuli za njih?)

Kao i većina muzeja u Vašingtonu, i ovaj je besplatan za istraživanje.

 

Ono što morate videti u Nacionalnoj galeriji umetnosti: Leonardo Da Vinci’s „Portrait of Ginevra de’ Benci

Ova zapanjujuća slika koja prikazuje pripadnika aristokratije iz 15.veka je jedini Da Vinčijev rad koji je izložen u bilo kom delu Amerike.

  1. National museum of African American history and culture – Washington D.C.

(Nacionalni muzej afričko-američke istorije i kulture)

Otvoren 2016.godine sa velikim priznanjima, ovaj relativno mladi Smithsonian muzej je uživao ogromnu popularnost i samim tim obezbedio sebi mesto na listi od deset najboljih muzeja.

Njegova kolekcija pažljivo edukuje posetioce o istoriji ropstva, segregacije i Pokreta građanskih prava, ističući figure koje je istorija često ignorisala. Fotografije, usmena predanja istorije, snimci odeće i pesama doprinose zadivljujućem iskustvu pripovedanja.

 

Ono što morate videti u Nacionalnom muzeju afričko-američke istorije i kulture: Privatne stvari Harriet Tubman

Saznajte o neobičnoj ženi koja je pomogla robovima da steknu slobodu korišćenjem podzemne železnice, istražujući njenu kolekciju ličnih predmeta – uključujući poklone koje joj je poklonila kraljica Viktorija.

  1. Museum of Fine arts – Boston

(Muzej finih umetnosti)

 

Nakon Met-a, ovaj izvor ponosa za sve Bostonce se može pohvaliti drugom po veličini kolekcijom umetnosti u Severnoj Americi, činjenicom kojom će vam se svaki lokalni stanovnik vrlo rado pohvaliti.

Iako se uglavnom fokusira na evropsku i američku umetnost – čak ima više Moenovih radova nego bilo koji muzej van Pariza – ovaj muzej ima veoma raznovrsnu ponudu. Posebno vredi potražiti drevne egipatske skulpture.

 

Ono što morate videti u Muzeju finih umetnosti: Gilbert Stuart’s „George Washington

Ova nedovršena slika prvog američkog predsednika je model koji je korišćen za novčanicu od jednog dolara.

  1. Detroit Institute of Arts

(Detroit Institut umetnosti)

Naveden kao nacionalno istorijsko mesto i kao jedan od najposećenijih muzeja umetnosti na svetu, ovaj muzej je podsetnik da je Detroit nekada bio glavni, napredni američki grad u usponu. (Srećom, poslednjih godina radi na tome da povrati svoj status).

Kao i kod drugih velikih instituta ove vrste, muzej pokriva hiljade godina istorije umetnosti, počevši od drevnih egipatskih šifrovanja pa sve do savremene umetnosti. Naravno, možete očekivati i dela velikih imena zapadne kulture uključujući Degas-a i Vah Gogh-a.

 

Ono što morate videti u Detroit Institutu umetnosti: Diego Rivera’s Detroit Industry Murals

Naručena 1930tih, ova serija freski koje prikazuju rad u kompaniji Ford Motor i istoriju Detroita su umetnikovo lično omiljeno delo.

 

Izvor: Faranwide

COMMENTS

WORDPRESS: 0