Deficit vozača kamiona u SAD na putu da se udvostruči u narednoj deceniji!

Deficit vozača kamiona u SAD na putu da se udvostruči u narednoj deceniji!

Svih 11 regiona u Ilinoisu uskoro pod novim ograničenjima
Big Lots zatvara tri prodavnice u oblasti Čikaga, navodeći finansijske teškoće kao razlog
Besplatno gledajte srpske filmove na YouTube kanalu FCS

Ocekuje se da ce se u narednoj deceniji nedostatak kamiondzija u Sjedinjenim Americkim Drzavama vise nego udvostruciti. Transportna industrija ima poteskoca da zameni stare vozace i da regrutuje sto vise zena.

Deficit vozaca u 2018.godini porastao je na 60.800, sto je povecanje od 10.000 u odnosu na godinu ranije, pokazuje studija americkog udruzenja za transport (American Trucking Association). Ocekuje se da ce se deficit vozaca u ovoj godini (2019) blago smanjiti, jer je trgovinski rat izmedju SAD i Kine umanjio potraznju za transportnim uslugama i nakon sto su transportne kompanije povecale plate kako bi privukle nove radnike.

Trgovinski rat i povecanje plata ne mogu biti trajno resenje, zamena starih vozaca postaje sve teza na uskom trzistu rada, rekao je Bob Costello, poznati ekonomista u transportnoj industriji. Nedostatak je posebno izrazen kada su u pitanju vozaci na duge relacije, gde je prosecna starost 46 godina, a vozaci su na putu po nekoliko sedmica.

American Trucking Association (ATA) procjenjuje da ce za deset godina deficit profesionalnih vozaca kamiona dostici cifru od cak 160.000 pozicija.

Pored povecanja plata, kompanije koje se bave transportom pokusavaju da regrutuju vise zena, mladih i bivseg vojnog osoblja. Zene cine manje od 7% vozaca, a industrija se trudi da novim tehnologijama ucini zivot vozacima kamione laksim za i udobnijim.

ATA sa sedistem u Arlingtonu zalaze se da regulatorna tela spuste starosnu granicu za komercijalne vozace za tri godine, sa 21 na 18.godina. Smanjenje starosne granice povecalo bi broj kandidata i omogucio mladim ljudima da direktno iz srednje skole izaberi karijeru vozaca umesto da biraju drugu industriju, kao sto je gradjevinarstvo.

 

Izvor: Bloomberg.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0