“Dara iz Jasenovca” ipak u borbi za Oskara

“Dara iz Jasenovca” ipak u borbi za Oskara

Kompaniji Magnum Expedited potreban Dispečer sa radnim iskustvom.
Srbija među najboljim svetskim destinacijama za 2022. godinu
11 načina kako da imate zdravstveno osiguranje ako ste bez posla ili imate male prihode

Akademija filmskih umetnosti i nauka objavila je spisak filmova koji se razmatraju za kandidaturu u kategoriji Najbolji film, i na tom spisku nalazi se i “Dara iz Jasenovca”.

Lista od 366 filmova najduža je lista potencijalnih kandidata u istoriji Oskara u poslednjih 50 godina.

Lista je bazirana na novim pravilima koje je uslovila pandemija koronavirusa, koja je i dodelu pomerila s februara na april. Tako sada za Oskara mogu da se nadmeću filmovi koji su objavljeni do 28. februara i koji su barem sedam dana proveli u bioskopu u barem jednom od ovih područja – okrug Los Anđelesa, Grad Njujork, Zalivska oblast San Franciska, Čikago, Majami i Atlanta.

Podsetimo, 10. februara saopšteno je da je “Dara iz Jasenovca” ispala iz trke za prestižnu nagradu. Naime, američka Akademija filmskih umetnosti i nauka napravila je uži izbor kandidata za Oskara u devet kategorija, a srpski kandidat “Dara iz Jasenovca” nije se tada našao na spisku i u trci za najbolji film na stranom jeziku.

Od 93 nominovana kandidata za kategoriju najbolji film na stranom jeziku, među kojima je bila istorijska drama o devojčici Dari u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac, Akademija filmskih umetnosti i nauka suzila je izbor na 15 ostvarenja.

Srpski kandidat, koji je izazvao brojne polemike, nije se našao u užoj konkurenciji za prestižnu filmsku nagradu u kategoriji Najbolji film na stranom jeziku.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0