“Dara iz Jasenovca” ipak u borbi za Oskara

“Dara iz Jasenovca” ipak u borbi za Oskara

“Otišle su i nisu se vratile” – Priča o odlasku mladih sa Balkana!
Lista najmoćnijih pasoša na svetu: Amerika na istom mestu kao i prošle godine
Zastoj u obradi aplikacija za Zelenu kartu povećan za 8% u martu

Akademija filmskih umetnosti i nauka objavila je spisak filmova koji se razmatraju za kandidaturu u kategoriji Najbolji film, i na tom spisku nalazi se i “Dara iz Jasenovca”.

Lista od 366 filmova najduža je lista potencijalnih kandidata u istoriji Oskara u poslednjih 50 godina.

Lista je bazirana na novim pravilima koje je uslovila pandemija koronavirusa, koja je i dodelu pomerila s februara na april. Tako sada za Oskara mogu da se nadmeću filmovi koji su objavljeni do 28. februara i koji su barem sedam dana proveli u bioskopu u barem jednom od ovih područja – okrug Los Anđelesa, Grad Njujork, Zalivska oblast San Franciska, Čikago, Majami i Atlanta.

Podsetimo, 10. februara saopšteno je da je “Dara iz Jasenovca” ispala iz trke za prestižnu nagradu. Naime, američka Akademija filmskih umetnosti i nauka napravila je uži izbor kandidata za Oskara u devet kategorija, a srpski kandidat “Dara iz Jasenovca” nije se tada našao na spisku i u trci za najbolji film na stranom jeziku.

Od 93 nominovana kandidata za kategoriju najbolji film na stranom jeziku, među kojima je bila istorijska drama o devojčici Dari u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac, Akademija filmskih umetnosti i nauka suzila je izbor na 15 ostvarenja.

Srpski kandidat, koji je izazvao brojne polemike, nije se našao u užoj konkurenciji za prestižnu filmsku nagradu u kategoriji Najbolji film na stranom jeziku.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0