Danas je Sveti Nikola! Srećna slava!

Danas je Sveti Nikola! Srećna slava!

Stefan Unić dobio priznanje za najboljeg mladog naučnika, inovatora i istraživača na svetu!
Pohađanje osnovne ili srednje škole u Sjedinjenim Državama na osnovu F-1 vize – Evo najvažnijih informacija
Srpski plivač Đurđe Matić oborio rekord Majkla Felpsa star deset godina!

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija ima 2,5 miliona domaćinstava, a ako pođemo od one čuvene da “Svetog Nikolu pola Srbije slavi, a druga polovina ide u goste”, onda se ova krsna slava obeležava u više od milion domaćinstava u našoj zemlji.

Sveti Nikola je slava nepromenljivog datuma – 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine taj svetitelj preminuo.

Sveti Nikola se slavi i 22. maja, u znak sećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine prenete iz Mira u Likiji u tada pravoslavni Bari, u Italiji, i položene u crkvu svetog Jovana. Preteče, koja je ubrzo postala stecište hodočasnika. Tri godine potom gradjani Barija podigli su velelepnu crkvu tom svecu. Tom hramu je docnije, u 14. veku, srpski kralj Stefan Dečanski slao bogate priloge i celu crkvu ukrasio srebrom u znak zahvalnosti što muje, kako je verovao, Sveti Nikola povratio vid.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0