Dan za akciju protiv zagađenja vazduha u Ilinoisu

Dan za akciju protiv zagađenja vazduha u Ilinoisu

Dozvola za rad u Americi. Evo koliko dugo važi i šta vam je sve potrebno da je dobijete ili obnovite
Živite na All-Inclusive kruzeru i obiđite ceo svet za samo $2400 mesečno
20 godina čekanja za ovaj model Rolexa. Da li je vredno toga?

U Ilinoisu se dan za akciju protiv zagađenja vazduha proglašava kada se predviđa da će kvalitet vazduha biti u kategoriji Narandžasta ili „Nezdrava za osetljive grupe“ ili iznad nje, rekli su zvaničnici.

Agencija za zaštitu životne sredine Ilinoisa proglasila je ponedeljak za dan akcije protiv zagađenja vazduha u nekoliko okruga u okolini Čikaga, navodeći povišene nivoe ozona.

Dan akcije, koji je prvi ove godine, uključuje okruge Cook, DuPage, Kane, Kendall, Grundy, Lake, McHenry i Will, prema saopštenju za javnost Agencije za zaštitu životne sredine Ilinoisa.

U Ilinoisu se dan akcije protiv zagađenja vazduha proglašava kada se predviđa da će kvalitet vazduha biti u kategoriji Narandžasta ili „Nezdrava za osetljive grupe“ ili iznad nje za dva ili više uzastopna dana. Slično tome, upozorenje o kvalitetu vazduha stupilo je na snagu u nedelju.

Prema AirNow, predviđa se da će Čikago imati Indeks kvaliteta vazduha (AQI) između 100 i 150 u nedelju popodne i u ponedeljak. AQI se meri na osnovu pet glavnih zagađivača vazduha, uključujući ozon na nivou tla, čestice zagađenja i druge. Nivoi ozona imaju tendenciju da budu povišeni tokom toplih vremenskih perioda, a više čestica zagađenja javlja se kada stanovnici koriste klima uređaje u svojim domovima i poslovnim prostorima, kažu zvaničnici.

Osobe sa plućnim bolestima i drugim faktorima rizika kao što su astma, deca i tinejdžeri, starije osobe i pojedinci koji su rutinski aktivni na otvorenom šest ili više sati dnevno, treba da smanje izloženost na otvorenom tokom upozorenja, prema rečima zvaničnika.

Oni koji su zabrinuti zbog mogućeg uticaja treba da obrate pažnju na sledeće simptome: piskanje u grudima, kašalj, ubrzan rad srca, umor, bol u grudima i kratak dah. Ako se simptomi pogoršaju, treba da pozovete svog lekara ili 911.

Ljudi se podstiču da preduzmu sledeće korake kako bi smanjili svoj doprinos zagađenju vazduha, posebno tokom dana akcije, prema državnoj agenciji za zaštitu životne sredine.

– Ograničite vožnju – kombinujte obavljanje poslova, hodajte ili vozite bicikl ako je moguće.
– Ako vozite, izbegavajte rad motora u praznom hodu, konsolidujte obavljanje poslova i održavajte svoje vozilo i druge motore u ispravnom stanju.
– Štedite energiju kako biste smanjili potrebe za energijom.
– Koristite ekološki prihvatljive proizvode za domaćinstvo i čišćenje.
– Izbegavajte upotrebu opreme na pogon benzina kao što su kosačice za travu i duvači lišća.
– Obavestite kolege, prijatelje i porodicu kako biste zaštitili svoje zdravlje i podstakli akcije.

NBC5 Chicago

COMMENTS

WORDPRESS: 0