Da li znate zbog čega kompanija Tesla Motors nosi ime po slavnom srpskom naučniku?

Da li znate zbog čega kompanija Tesla Motors nosi ime po slavnom srpskom naučniku?

Da li nas očekuje najveći pad trucking marketa od 2019. godine?
Guverner Teksasa poslao prve autobuse sa ilegalnim imigrantima u Čikago
Srpska “Komplet Lepinja” proglašena za najbolji doručak na svetu prema Taste Atlasu

Kompanija Tesla i njen CEO Elon Mask napravili su revoluciju na tržištu automobila. Trenutno najveći proizvođač električnih automobila postao je prva kompanija na svetu koja je uspela da napravi profit od serijske proizvodnje hibridnih vozila. Šta više, na nove modele automobila kompanije Tesla Motors čeka se i duže od godinu dana. Danas u svetu automobila ime Tesla sa razlogom predstavlja reputaciju, kvalitet i ekskluzivnost.

Verovatno ste se nekada zapitali zbog čega su osnivači Martin Eberhard i Marc Tarpenning (CEO Elon Mask se pridružio kompaniji uzbro nakon što je osnovana) izabrali ime po jednom od najvećih svetskih naučnika svih vremena, Nikoli Tesli.

Po navodima starog posta na oficijalnom sajtu kompanije automobila (link):

Bez Tesline vizije i brilijantnosti, naš auto ne bi bio moguć. Sigurni smo da bi, da je danas živ, Nikola Tesla pogledao naš stoprocentno električni automobil i klimnuo glavom u znak razumevanja i odobravanja.“

Prema rečima osnivača ovaj potez je odavanje priznanja Nikoli Tesli (1856-1943), srpskom pronalazaču, najvećem naučniku i inženjeru koji je izmislio indukcioni motor i prenos snage naizmenične struje (AC – Alternating-Current).

Generalni direktor Elon Mask, koji nije bio uključen u osnivanje kompanije, naveo je da pored Nikole Tesle u grupu svojih heroja uključuje i  Tomasa Edisona, velikog rivala Nikole Tesle, kao i Vinstona Čerčila.

Pored svega navedenog, Mask gaji duboko poštovanje prema Tesli što je i pokazao prošle godine obećavajući da će Teslinu laboratoriju, svojim donacijama, pretvoriti u muzej.

Fenomenalni pronalazač ima preko 700 patenata na svoje ime, kreirajući sve od bežične komunikacije do fluorescentnog osvetljenja. Neke od njegovih ideja nisu ugledale svetlost dana uključujući i „Snop smrti“.

Nikola Tesla je zaista bio vanvremenski naučnik! Čak je bio u društvu Alberta Anštajna kada su se, zajedno sa drugim naučnicima, slikali na obilasku bežične stanice u New Jersey-ju 1921.godine!

Tesla nije voleo da sedi i pozira za portrete. Učinio je to samo jednom u životu, po navodima New York Times-a, za umetnicu Princezu Elizabetu Vilmu Lwoff-Parlaghy.

A na sledećoj slici se nalazi u (ne-Teslinom) automobilu sa nepoznatom ženom!

Nikola Tesla je umro u 87.godini života u svojoj sobi 3327 u hotelu New Yorker.

Izvor: Business Insider

COMMENTS

WORDPRESS: 0