Da li znate zašto se američka valuta zove dolar?

Da li znate zašto se američka valuta zove dolar?

Republikanci predlažu novi paket pomoći vredan 300 milijardi dolara
10 dobrih stvari koje su se desile u 2020.godini
Šaljete novac iz Srbije u Ameriku? Evo koje poreske propise i smernice treba da znate

Reč ’dolar’ je anglicizovana verzija nemačke reči thaler (češki tolar i holandska reč daalder ili daler), skraćena verija reči Joachimthalers. Reč thaler potiče od nemačkog korena „thal“ što znači dolina, a „thaler“ označava osobu ili stvar iz doline.

Thaler se prvobitno odnosio na srebrne novčiće iskovane iz rudnika srebra u gradu zvanom Joachimsthal u Češkoj, sada Jachymov u Češkoj. Originalni thalir je nosio lava sa grba Kraljevine Bohemije na jednoj od svojih strana.

220px-Thaler.jpg

Joachimsthal je proizvodio thalir-e od 16.veka. U stvari, naselje su prvobitno formirali nemački doseljenici zbog otkrića srebra. Grad, danas deo Češke, pripojen je Nemačkj 1938.godine, kao deo Sudeta. Posle Drugog svetskog rata, nemačko stanovništvo je proterano, a grad je postao češki i preimenovan u Jachymov.

Od svog nastanka, reč ’dolar’ se tada koristila za predstavljanje srebrenjaka u mnogim valutama, uključujući španski pezos i portugalski komad od osam reala. U ranim Sjedinjenim Državama, britanske funte su bile retke u kolonijama, ali je bilo dosta španskih pezosa ili „dolara“. Dakle, Sjedinjene Države su usvojile dolar kao svoju zvaničnu valutu kada su postale nezavisna država.

Izvor: Czechcenter.org

COMMENTS

WORDPRESS: 0