Da li znate zašto se američka valuta zove dolar?

Da li znate zašto se američka valuta zove dolar?

Facebook nudi novčano poravnanje za sve Amerikance koji su ga koristili proteklih 16 godina
“Swizzle Rum Bar & Drinkery” našeg Danila Božovića proglašen za drugi najbolji bar u Americi
Ovo su najpopularniji lanci brze hrane u Americi za 2021.godinu

Reč ’dolar’ je anglicizovana verzija nemačke reči thaler (češki tolar i holandska reč daalder ili daler), skraćena verija reči Joachimthalers. Reč thaler potiče od nemačkog korena „thal“ što znači dolina, a „thaler“ označava osobu ili stvar iz doline.

Thaler se prvobitno odnosio na srebrne novčiće iskovane iz rudnika srebra u gradu zvanom Joachimsthal u Češkoj, sada Jachymov u Češkoj. Originalni thalir je nosio lava sa grba Kraljevine Bohemije na jednoj od svojih strana.

220px-Thaler.jpg

Joachimsthal je proizvodio thalir-e od 16.veka. U stvari, naselje su prvobitno formirali nemački doseljenici zbog otkrića srebra. Grad, danas deo Češke, pripojen je Nemačkj 1938.godine, kao deo Sudeta. Posle Drugog svetskog rata, nemačko stanovništvo je proterano, a grad je postao češki i preimenovan u Jachymov.

Od svog nastanka, reč ’dolar’ se tada koristila za predstavljanje srebrenjaka u mnogim valutama, uključujući španski pezos i portugalski komad od osam reala. U ranim Sjedinjenim Državama, britanske funte su bile retke u kolonijama, ali je bilo dosta španskih pezosa ili „dolara“. Dakle, Sjedinjene Države su usvojile dolar kao svoju zvaničnu valutu kada su postale nezavisna država.

Izvor: Czechcenter.org

COMMENTS

WORDPRESS: 0