Da li znate ko je Pokahontas i kako je nastao mit o ovoj hrabroj Indijanki? Evo odgovora!

Da li znate ko je Pokahontas i kako je nastao mit o ovoj hrabroj Indijanki? Evo odgovora!

Da li ste znali zašto je Čikago dobio nadimak „vetroviti grad“?
Chicago River – Jedina reka na svetu koja teče unazad
Đorđe Šagić – prvi Srbin koji je došao Ameriku i učestvao u stvaranju dve države

Prvenstveno, Pokahontas nije mit!

Izvor: Indiancountrytoday.com/archive/true-story-pocahontas-historic-myths-versus-sad-reality

Pokahontas (Pocahontas) je bila indijanska žena rođena oko 1595.godine. bila je ćerka moćnog poglavice Powhatan-a, vladara plemenske nacije Powhatan, koja je u svom najjačem sastavu obuhvatala oko 30 algonkijskih zajednica (Algonquian communities) koje se nalaze u regionu Tidewater u Virdžiniji. Koliko istoričari znaju, ništa u detinjstvu Pokahontas nije ukazivalo na to da će postati ikona svog naroda. Međutim, kada su prvi evropski doseljenici stigli na zemlju Powhatan-a kako bi započeli koloniju Jamestown-a, Pokahontas se uplela u niz događaja sa kapetanom John Smith-om i John Rolfe-om koji su je trajno povezali sa američkim kolonijalnim nasleđem.

Pocahontas Matoaka

Pokahontas je dobila ime Amonute po svom rođenju i nosila je ime Matoaka. Navodno je dobila nadimak Pokahontas zbog svog značenja – „razigran“ – jer je i sama bila srećne, radoznale i vesele prirode.

Kao ćerka poglavice Powhatan-a, Pokahontas je možda imala više luksuza od mnogih svojih vršnjaka i vršnjakinja, ali je ipak morala da uči takozvane ženske poslove kao što su poljoprivreda, kuvanje, sakupljanje bilja, izgradnja kuće, pravljenje odeće, kasapljenje mesa i sl.

Pokahontas i John Smith

Prvi engleski doseljenici su stigli u koloniju u Jamestown u maju 1607.godine. te zime, Pokahontas-ov brat je oteo kolonistu kapetana John Smith-a i napravio spektakl od njega pred nekoliko Powhatan plemena, šre nego što ga je odveo da se sastane sa poglavicom.

Prema navodima Smith-a, njegova galva je stavljena na dva kamena i ratnik je bio spreman da mu razbije glavu i ubije ga. Međutim, pre nego što je ratnik stigao da napadne, Pokahontas je pojurila i stavila svoju glavu na njegovu, tako sprečavajući napad. Poglavica Powhatan se tada sprijateljio sa njim, nazvao ga sinom i poslao dalje.

O Smith-ovim zapisima o spašavanju od strane Pokahontas se žestoko raspravlja, delom zbog toga što je napisao različite verzije ovog sastanka sa poglavicom Powhatan-om. Mnogi istoričari veruju da Smith nikada nije bio u opasnosti i da je postavljanje glave na kamenje bilo ceremonijalno.

Čak i u tom slučaju, ako je Smith-ovo objašnjenje incidenta istinito, nije imao načina da zna za ceremonijalne običaje Powhatan-a, pa je u svakom slučaju Pokahontas nesumnjivo bila njegov spasilac.

Pokahontas ponovo spašava John Smith-a

Pokahontas je postala poznata kao važan izaslanik Powhatan-a. Povremeno je donosila hranu gladnim doseljenicima i pomagala u uspešnim pregovorima o oslobođenju Powhatan zatvorenika 1608.godine. međutim, odnosi između kolonista i Indijanaca su ostali napeti.

Do 1609.godine, suša, glad i bolesti su poharali redove kolonista i oni su postajali sve zavisniji od Powhatan-a kako bi preživeli. Očajni i na samrti, zapretili su da će popaliti gradove Powhatan-a radi hrane, pa je poglavica predložio razmenu sa Kapetanom Smitho-m.

Kada su pregovori propali, poglavica je navodno planirao zasedu i Smith-ovo pogubljenje, ali je Pokahontas upozorila Smith-a na očeve planove i ponovo mu spasila život.

Ubrzo nakon toga, Smith je povređen i vratio se u Englesku; poglavici i Pokahontas je rečeno da je preminuo.

Kidnapovana od strane Engleza

Smatra se da se Pokahontas udala za Indijanca po imenu Kocoum 1610.godine. nakon toga je izbegavala Engleze sve do 1613.godine kada je namamljena na engleski brod kapetana Samuel Argall-a i oteta tokom Prvog anglo-Powhatan-skog rata.

Argall je obavestio poglavicu da neće vratiti Pokahontas ako ne pusti engleske zatvorenike, ne vrati ukradeno oružje i ne pošalje hranu kolonistima. Na veliko razočarenje Pokahontas, njen otac je poslao samo polovinu otkupnine i ostavio je u zatočeništvu.

Dok je bila u zatočeništvu, Pokahontas je živela u naselju Hnericus pod brigom ministra Alexander Whitaker-a, gde je učila o hrišćanstvu, engleskoj kulturi i kako da govori engleski jezik. Pokahontas se preobratila u hrišćanstvo, krstila i dobila ime Rebecca.

Brak sa John Rolfe-om

Izvor: en.wikipedia.org/wiki/John_Rolfe

Tokom svog zatočeništva, Pokahontas je upoznala udovca i sadioca duvana John Rolfe-a. Par je odlučio da se venča, verovatno iz ljubavnih, ali i političkih razloga – iako odluka nije bila laka za upornog hrišćanina Rolfe-a sve dok se Pokahontas nije preobratila u veru hrišćanstva.

Poslali su vesti poglavici sa obaveštenjem da žele da se venčaju; poglavica je pristao, kao i guverner Virdžinije, sir Thomas Dale. Nije jasno šta se dogodilo sa prvim mužem Pokahontas, obzirom na poznatu činjenicu da je razvod bio dozvoljen u njihovoj kulturi.

Pokahontas se udala za Rolfe-a u aprilu 1614.godine. njihov brak se smatrao značajnim korakom ka ponovnom uspostavljanju pozitivnih odnosa između kolonista i Indijanaca. Brak je zaista i doneo sezonu mira toj regiji.

Putovanje u Englesku

1616.godine, sir Thomas Dale je otplovio za Englesku kako bi skupio finansijsku podršku za kompaniju Virginia Company, kompaniju u vlasništvu bogatih građana Londona koja je finansirala Jamestown koloniju.

Kompanija je takođe želela da dokaže da je ispunila svoj cilj prevođenja starosedelaca Amerike u hrišćanstvo, pa su Rolfe, Pokahontas, njihov mali sin Thomas (rođen 1615.godine) i desetak Powhatan Indijanaca ispratili Dale-a na putovanje.

Pokahontas je u Londonu bila poštovana kao princeza i nazivana je „Lady Rebecca Wolfe“. Pohađala je predstave i balove i čak je predstavljena kraljevskoj porodici.

Na njeno veliko iznenađenje, Pokahontas je u Londonu naišla na kapetana Smith-a (za koga je mislila da je mrtav). Iako su je obuzele emocije kada ga je videla živog i nazvala ga „ocem“, navodno ga je takođe kaznila zbog njegovog postupanja sa poglavicom i njenim narodom.

Virginia Company je naručila portret Pokahontas, obučene u skupu odeću sa ugraviranom natpisom na kojem je pisalo: „Matoaka, Rebecca, ćerka najmoćnijeg princa Powhatan carstva Virdžinije“. To je jedina njena lična slika.

Kako umire Pokahontas?

U martu 1617.godine, Pokahontas, njen muž i sin su krenuli u Virdžiniju. Međutim, jedva da su napredovali kada se ona teško razbolela i biva odvedena na obalu u Gravesend-u, u Engleskoj.

Nije sigurno koju je bolest imala. Neki spekulišu da je u pitanju tuberkuloza, upala pluća, dizenterija ili velike boginje; drugi veruju da je otrovana. Prema Rolfe-u, Pokahontas je na samrti rekla: „Svi moraju umreti. Ali, dovoljno je da moje dete živi“.

Pokahontas je sahranjena u crkvi Sv.Đorđa u Gravesend-u 21.marta 1617.godine. Rolfe se vratio u Virdžiniju, ali je njen sin Thomas ostao kod rođaka u Engleskoj. Vratio se skoro dve decenije kasnije sa 20 godina da potraži nasledstvo do svog oca i dede. Postao je uspešan farmer duvana.

Poglavica Powhatan je bio skrhan kada je saznao za smrt svoje ćerke. Umro je godinu dana kasnije, a odnosi između kolonista i Powhatan plemena su se brzo promenili.

Veći deo života Pokahontas je romantizovan i senzacionalistički predstavljen u filmovima i knjigama. Međutim, pisani izveštaji i usmena istorija Indijanaca pokazuju da je živela kratak, ali značajan život.

Ona je bila ključna u održavanju odnosa između njenog oca i kolonista iz Jamestown-a i veruje se da je to bila prva Indijanka koja se preobratila u hrišćanstvo. Pamćena je kao hrabra, snažna žena koja je ostavila neizbrisivi trag u istoriji kolonijalne Amerike.

 

Izvor: History.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0