Da li znate kako je nastala zastava grada Čikaga?

Da li znate kako je nastala zastava grada Čikaga?

Evo zbog čega Amerika nije dobila ime po Kolumbu već po Amerigu Vespučiju
Mali gradić u Kaliforniji dom je najstarije Srpske Crkve u Americi!
Predstavaljeno do sada nepoznato pismo slavnog srpskog naučnika Nikole Tesle

Ideja o izradi zastave grada Čikaga postojala je jako dugo a došla je na realizaciju 1915. Te godine, gradonačelnik Villiam Hale Thompson imenovao je opštinsku komisiju koja je bila zadužena da odabere dizajn zastave.

Alderman James A. Kearnes predsedavao je komisijom, u koju su učestvovali i ugledni građani kao što su industrijalac Charles Deering i Lawtovn S. Parker, poznati slikar.

Komitet je izabrao autora, predavača i pesnika Valasa Rajsa kako bi osmislio pravila za javni konkurs za dizajn zastave Čikaga.

Na konkurs se prijavilo više od 1.000 različitih dizajnova. Međutim, odbor se na kraju odlučio za zastavu koju je dizajnirao Rajs. Rajs je otkrio koja priča stoji iza njegovog dizajna: „Nakon što sam ja napravio više od četiri stotine različitih verzija, konačno sam pogodio takvu šestokraku zvezdu koja se nikada ranije nije pojavila na bilo kojoj zastavi, posebnu i jedinstvenu, čikašku zvezdu, koju je stvorio čovek rođen u Čikagu, zbog svog izuzetno voljenog grada, jednog Amerikanca iz desete generacije u ovoj zemlji, čiji su se preci borili protiv Velike Britanije, za većinu američkih gradova u Americi. ”

„Razlikuje se od svih drugih zvezda koje se koriste u evropskoj heraldici, državnim i nacionalnim zastavama i grbovima“, nastavio je Rajs, „i posebno se odnosi na Čikago i nigde drugde na zemlji.“ Ključna razlika u dizajnu zvezde bile su njihove prave tačke pod uglom od 30 stepeni, a ne uobičajeni ugao od 60 stepeni koji se postiže nanošenjem dva trougla.

4. aprila 1917. godine preporuka odbora za Rajsovu zastavu dobila je odobrenje gradskog veća. Prva verzija čikaške zastave uključivala je dve crvene zvezde. Svaka od zvezda predstavljala je ključne događaje u istoriji grada: Veliki požar u Čikagu 8. do 10. oktobra 1871. i svetska izložba iz 1893. World’s Columbian Exposition!

Svaka od zvezda ima određenu simboliku. Prva Zvezda vezana za Veliki Požar simbolizuje religiju, obrazovanje, estetiku, pravdu, dobročinstvo i građanski ponos;

Druga zvezda tačke predstavlja raznovrsnu istoriju vladavine Ilinoisa: Francuska, 1693; Velika Britanija, 1763; Virginia, 1778; Severozapadni teritorija, 1798; Indijska teritorija, 1802; i država države Ilinois, 1818.

Zvaničnici su 9. oktobra 1933. godine dodali treću zvezdu u znak sećanja na izložbu
Century of Progress Exposition. Ove zvezda predstavlja važne atribute Čikaga 1933. godine: treći najveći grad na svetu; Latinski moto Urbs in Horto; Veliko centralno tržište; Wonder Citi; i Kongresni grad.

Gradsko veće u Čikagu dodalo je četvrtu zvezdu 21. decembra 1939. godine u čast Fort Dearborna, izgrađenog 1803. godine u Čikagu, uništeno u ratu 1812. godine, obnovljenog 1816. i ugašenog 1837.

Tačke zvezde Fort Dearborn označavaju prevoz, rad, trgovinu, finansije, naseljenost i blagostanje. Peticije za dodavanje pete zvezde i dalje se povremeno pojavljuju.

Svaka traka takođe ima značenje, a gornja i donja bela pruga predstavljaju severnu i južnu stranu grada; središnja bela pruga zapadna strana Čikaga; Plave pruge predstavljaju jezero Mičigen i severni ogranak reke Čikago za gornju traku, i južni ogranak reke Čikago i Veliki kanal za donju prugu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0