Da li Vam je i kada potreban REAL ID? Evo kako da ga nabavite

Da li Vam je i kada potreban REAL ID? Evo kako da ga nabavite

Važi za sve korisnike Gmail-a: Google od danas uvodi važne izmene
Maske se sada preporučuju u 12 okruga Ilinoisa nakon porasta broja slučajeva
Porodično zdravstveno osiguranje oko 24.000 dolara godišnje

Već se godinama priča o tome, ali rok za dobijanje lične karte ili vozačke dozvole koja je u skladu sa Zakonom o REAL ID-u je za samo godinu dana.

Ovaj zakon će zahtevati od stanovnika koji žele da lete unutar zemlje ili da uđu u određene federalne zgrade da poseduju unapređene identifikacione kartice, koje dolaze sa dodatnim sigurnosnim karakteristikama i specifičnim koracima koje aplikanti moraju pratiti.

Evo pregleda svega što treba da znate o REAL ID-u.

Kada je rok za REAL ID? Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova, identifikaciona kartica koja je u skladu sa REAL ID-om će biti obavezna u određenim slučajevima počevši od 7. maja 2025. godine.

Bilo je nekoliko rokova u prošlosti, sa nekoliko promena zbog pandemije COVID-19. Najnovija promena roka je uspostavljena u decembru 2022. godine, prema zvaničnicima.

Zašto je REAL ID usvojen? REAL ID Zakon je usvojen od strane Kongresa 2005. godine nakon objavljivanja Izveštaja Komisije 11. septembra, uz pozive zvaničnika državnim vladama da pojačaju napore kako bi proizvele sigurne identifikacione kartice koje bi bile teže krivotvoriti ili izmeniti, prema zvaničnicima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Šta je REAL ID? Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da će svi američki putnici morati imati REAL ID da bi se ukrcali na domaće letove počevši od 7. maja 2025. godine. Evo šta treba da znate.

Kada će vam biti potreban REAL ID? Identifikaciona kartica koja je u skladu sa REAL ID-om će biti potrebna za stanovnike koji planiraju da lete unutar zemlje nakon 7. maja.

Gde možete dobiti REAL ID? REAL ID-ove možete dobiti putem vozačkih ustanova Sekretara države u Ilinoisu. Mnoge ustanove zahtevaju zakazivanje termina, ali se stanovnici pozivaju da provere svoju lokalnu ustanovu za više detalja.

Šta vam je potrebno da biste dobili REAL ID? Potrebno je ukupno pet oblika identifikacije da biste dobili vozačku dozvolu ili identifikacionu karticu koja je u skladu sa zakonom. Država Ilinois ima kontrolnu listu kako bi pomogla aplikantima da se pripreme za proces.

nbcchicago.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0