Da li ste znali da “Krivi Toranj” u Pizi ima svog “mlađeg brata” na svega 15 minuta vožnje od Čikaga?

Da li ste znali da “Krivi Toranj” u Pizi ima svog “mlađeg brata” na svega 15 minuta vožnje od Čikaga?

Srpska Mokra Gora proglašena za najbolje turističko selo u svetu
Planirate odmor na Floridi? Ovo su 15 najbolje rangiranih turističkih atrakcija na Floridi za 2021. godinu
16 najboljih mesta u Americi koje treba da posetite tokom marta 2022.godine

Verovatno da nema osobe koja nije čula i videla Krivi Toranj u Pizi. Međutim, da li ste znali da se replika ove popularne turističke destinacije u Italiji nalazi nedaleko od Čikaga. Leaning Tower of Niles kako se zapravo zove nalazi sve svega 15 minuta severoistočno od međunarodnog aerodroma O’Hare.

Ova replika italijanskog krivog tornja u Pizi otprilike je upola manja od originala, visoka je 94 stope nasuprot autentičnih 177 stopa, čak je nagib zgrade nešto manji.

Američki krivi toranj sagradio je 1934. godine (600 godina nakon originala) biznismen Bob Ilg, koji ga je napravio u betonu kako bi njegov nagib ostao identičan. Prvobitno je to bio pomoćni toranj, napravljen od čelika, betona i prefabrikovanog kamena, dizajniran da sakrije rezervoare za filtraciju vode. Ploča u njenom dnu kaže da je izgrađena u čast izvanrednog naučnika Galilea Galileija, koji je bacio razne predmete sa vrha tornja u Pizi da bi dokazao svoju teoriju gravitacije.

Trg oko kule obnovljen je krajem devedesetih, dodajući fontanu, reflektujući bazen i druge detaljje, baš u vreme posete čelnika sestrinskog grada – Pize.

Kula je zavedena u Nacionalnom registru istorijskih mesta 2020. godine
Adresa: 6300 W Touhy Ave, Niles, IL 60714

COMMENTS

WORDPRESS: 0