Da li sklapanjem braka sa američkim državljaninom možete ponovo ući u Ameriku nakon deportacije?

Da li sklapanjem braka sa američkim državljaninom možete ponovo ući u Ameriku nakon deportacije?

Koja prava imaju deca čiji su roditelji ilegalni imigranati u Americi
Ovo su američke države sa najvećim brojem imigranata
Trump odložio masovne deportacije imigranata pre početka akcije

Imigrant koji je deprotovan iz Amerike će možda imati mogućnost da se prijavi za zahtev za ponovni povratak omogućujući rani povratak i dobijanje imigrantske vize ili zelene karte (zakonito prebivalište).

Jednom kada se desi da je imigrant udaljen (deportovan) iz Sjedinjenih Država, savezni imigracioni zakoni čine vrlo otežavajućim ponovni povratak. U većini slučajeva, imigrant postaje „nepoželjan kandidat“ za ponovni ulazak i mora da provede nekoliko godina van Sjedinjenih Država pre nego što ponovo može da aplicira za povratak.

Ova procedura važi čak i ako bi imigrantu normalno bila odobrena imigrantska viza ili zelena karta, na primer, brakom sa američkim državljaninom. Međutim, u ovom konkretnom slučaju, možda i postoji određena mogućnost ispunjenja zahteva. Imigrant bi mogao da podnese zahtev za ponovni povratak kojim se omogućuje povratak i prijem imigrantske vize ili zelene karte (odnosno zakonito prebivalište).

Na koliko dugo je deportovani imigrant ’nepoželjni kandidat’ za ponovni prijem?

Nakon deportacije iz Sjedinjenih Država, zakoni o zabrani ponovnog ulaska određuju različito vreme tokom kojeg će imigrantu biti zabranjen legalan ulazak u Ameriku, odnosno vremensko ograničenje ponekad varira. Nažalost, pravna terminologija je ovde tehničke prirode. U ovom članku ćemo dati kratak pregled svih osnovnih informacija ali napominjemo da za primenu ovih informacija na konkretan slučaj ili sopstvenu situaciju zahteva asistenciju advokata. Na primer:

  • Osobama koje su deportovane ili uklonjene iz Sjedinjenih Američkih Država nakon 1.aprila 1997.godine a zatim ilegalno vraćene je zabranjeno vraćanje putem člana porodice, bez izuzeća. (iako možete tražiti specijalnu dozvolu za ponovno apliciranje nakon deset godina). Ovo je takozvana „stalna zabrana“ (Pogledati Zakon o imigraciji i državljanstvu (I.N.A) Član 212 (a) (9) (c))
  • Ljudima kojima je naređeno uklanjanje zbog deportacije (odvojena lista u okviru imigracionih zakona zbog načela nepoželjnosti) ili koji su napustili Sjedinjene Države dok je nalog za uklanjanje bio nerešen, su nepoželjni na period od deset godina nakon njihovog odlaska iz Sjedinjenih Država. (Pogledati I.N.A. Član 212 (a) (9) (A))
  • Osobe kojima je naređeno da budu izuzeti ili deportovani pre donošenja zakona pod nazivom IIRIRA iz 1996.godine su nepoželjni na period od deset godina nakon njihovog odlaska. (Pogledati I.N.A. Član 212 (a) (9) (A))
  • Osobe kojima je naređeno uklanjanje jer je njihov status utvrđen kao nepoželjan, najverovatnije nakon pokušaja ulaska u Sjedinjene Države, nisu poželjni na period od pet godina nakon datuma uklanjanja. (Pogledati I.N.A. Član 212 (a) (9) (A) (i))
  • Osobe kojima je naređeno uklanjanje nakon ranijeg uklanjanja ili koji su osuđivani zbog težih krivičnog dela su nepoželjni na period od dvadeseg godina nakon odlaska iz Sjedinjenih Država. (Pogledati I.N.A. Član 212 (a) (9) (A))
  • Osobe koje bez opravdanog razloga nisu prisustvovale njihovom sudskom procesu uklanjanja pred imigracionim sudom su nepoželjni na period od pet ili deset godina od njihovog odlaska ili udaljavanja van granica Amerike, u zavisnosti od toga da li je sudija izdao nalog za uklanjanje u odsustvu (Pogledati Zakon o imigraciji i državljanstvu (I.N.A) Član 212 (a) (6) (b))

 

Da li je zahtev za ponovni ulazak u zemlju moguć?

Ako ste u braku sa američkim građaninom, samim tim se smatrate „užom porodicom“ po zakonima o imigraciji. To znači da, bar u teoriji, možete da se prijavite za imigrantsku vizu (zelenu kartu).

Ipak, svako ko se označi kao ’nepoželjan kandidat’ može biti odbijen. Samim tim, kao deo vaše prijave, morate podneti zahtev za ponovni ulazak u zemlju. Ovakav zahtev je moguć u većini prethodno opisanih situacija ali morate izneti snažan i emotivno razumljiv razlog zašto bi vam ova molba bila odobrena.

Konsultujte se sa advokatom za imigracije

Ako ste uklonjeni ili deportovani iz Sjedinjenih Država a imate želju da se ponovo vratite, konsultujte se sa advokatom specijalizovanim za imigracije. Konkretnije, potražite advokata koji je specijalizovan za povratak nakon uklanjanja, koji poznaje zakone u Americi i ima stopu uspešnosti u prošlim zahtevima za ponovni ulazak. Ovo je vrlo komplikovana oblast zakona i morate imati pravnu pomoć nekoga ko jako dobro poznaje ovu specifičnu oblast američkih zakona.

 

Izvor: Alllaw

COMMENTS

WORDPRESS: 0