Da li možete dobiti američki pasoš ako ne govorite engleski jezik?

Da li možete dobiti američki pasoš ako ne govorite engleski jezik?

Razvodite se u toku procesa za Zelenu Kartu? Evo šta treba da znate u ovom slučaju
Imigracioni sudovi širom Amerike ponovo se otvaraju uprkos pandemiji
USCIS: Za ove grupe imigranata radne dozvole će važiti 18 meseci nakon isteka

Ako ste došli u Sjedinjene Države iz zemlje u kojoj se ne govori engleski i želite da postanete njen državljanin, verovatno ste čuli da morate da položite test iz engleskog. Dobra vest je da test nije komplikovan i da postoje besplatni resursi koji će vam pomoći da se pripremite. Uz malu pomoć, trebalo bi da budete u stanju da savladate zahteve testa iz engleskog. I pod nekim okolnostima, možete biti izuzeti od ovog uslova za državljanstvo.

Šta je test engleskog jezika za američko državljanstvo?

Test iz engleskog će se obaviti nakon što predate prijavu za naturalizaciju (Obrazac N-400), tokom ličnog intervjua. To je osnovni test koliko dobro razumete, govorite, čitate i pišete engleski.

Ispitivač za Službe za državljanstvo i naturalizaciju SAD razgovaraće sa vama na engleskom. On ili ona će obratiti pažnju na to koliko dobro možete da odgovorite na jednostavna pitanja, uključujući pitanja o informacijama koje ste dali u svom zahtevu za državljanstvo. Službenik USCIS-a će vam takođe predstaviti jednu ili nekoliko rečenica na engleskom i zamoliti vas da ih pročitate naglas. On ili ona će takođe naglas pročitati jednu do tri rečenice na engleskom i zamoliti vas da ih zapišete.

Službenik USCIS-a neće pokušati da vas prevari ili zahteva da budete savršeno tečni. Cilj ovog testa je da se uveri da imate dovoljno engleskog da biste mogli da funkcionišete kao građanin.

Postoje li izuzeci od testa iz engleskog jezika?

U nekim slučajevima, kao što je gore pomenuto, poništava se zahtev za polaganje ispita iz engleskog jezika za američko državljanstvo. To su takozvani izuzeci (vaiwer) od “50/20” i “55/15”. Ako ste bili zakoniti stalni stanovnik (LPR, ili vlasnik zelene karte) ukupno najmanje 20 godina, a stariji ste od 50 godina, od vas se ne traži da polažete test iz engleskog i možete da obavite intervju za državljanstvo na svom maternjem jeziku. Iako 20 godina nije trebalo da bude neprekidno, najbolje je da su odsustva iz Sjedinjenih Država relativno kratka. Slično tome, „55/15“ odricanje se primenjuje ako ste vlasnik zelene karte, stariji od 55 godina, koji je u Sjedinjenim Državama najmanje 15 godina ukupno.

Takođe postoji i odricanje ako imate neku vrstu fizičkog ili mentalnog invaliditeta koji vas sprečava da naučite engleski. Da bi se kvalifikovao za ovo izuzeće, lekar bi u vaše ime morao da potpiše obrazac N-648, objašnjavajući vaš invaliditet. Imajte na umu da su uslovi za ovo odricanje prilično strogi i da vaš advokat za imigraciju treba da bude uključen u njegovu pripremu ako se primenjuje.

Šta ako ne položim ispit iz engleskog za američko državljanstvo?

Ako ne prođete iz prvog pokušaja, dobićete drugu priliku da budete intervjuisani u roku od 90 dana od prvobitnog intervjua. Postoje studijski materijali dostupni na veb stranici USCIS-a. Takođe možete pitati svog advokata za imigraciju za najbolji način pripreme; on ili ona su imali posla sa mnogim ljudima u vašoj situaciji i biće vam dobar resurs.

 

Immigration

COMMENTS

WORDPRESS: 0