Da li je putovanje sa putnim dokumentom (Advance Parole) bezbedno tokom imigracionog procesa?

Da li je putovanje sa putnim dokumentom (Advance Parole) bezbedno tokom imigracionog procesa?

Da li je moguće provesti šest meseci van Amerike ako imate zelenu kartu? Evo odgovora na ovo bitno pitanje
USCIS drastično povećao naknade za niz imigracionih aplikacija
USCIS produžava važenje “Zelene karte” na 24 meseca za imigrante koji podnose obrazac I-90

Putovanje van SAD dok ste u procesu prilagođavanja statusa (Adjustment of Status – AOS) može biti složeno i nosi sa sobom određene rizike. Ako se nalazite u ovom procesu, važno je da budete potpuno informisani o pravilima i potencijalnim opasnostima kako biste doneli najbolje odluke za vašu situaciju.

PUTNI DOKUMENT (ADVANCE PAROLE)

Kada podnesete zahtev za prilagođavanje statusa, možete se prijaviti za putni dokument poznat kao Advance Parole. Ovaj dokument vam omogućava da napustite SAD i vratite se bez poništavanja vašeg zahteva za prilagođavanje statusa.

KAKO DOBITI ADVANCE PAROLE?

 • FORM I-131: Morate podneti zahtev za putni dokument koristeći obrazac I-131, Application for Travel Document.
 • OBRADA ZAHTEVA: Nakon što podnesete obrazac, biće potrebno nekoliko meseci da dobijete odobrenje. U nekim slučajevima, može se tražiti hitna obrada, ali to zavisi od specifičnih okolnosti.
 • DOKUMENTACIJA: Uz obrazac I-131, priložite dokaz o statusu u SAD, kopiju pasoša i fotografiju u pasoškom formatu.

RIZICI PUTOVANJA SA ADVANCE PAROLE

Iako Advance Parole omogućava putovanje van SAD, postoje značajni rizici koje treba razmotriti:

 1. PONOVNI ULAZAK U SAD NIJE ZAGARANTOVAN:
  • Iako imate Advance Parole, ulazak u SAD zavisi od procene službenika carinske i granične zaštite (CBP). Moguće je odbijanje ulaska ako se utvrdi da niste ispunili sve uslove ili ako postoje druge zabrinutosti.
 2. OBUSTAVA ADJUSTMENT OF STATUS PROCESA:
  • Ako napustite SAD bez Advance Parole, vaš zahtev za prilagođavanje statusa biće automatski odbačen. Morali biste ponovo podneti zahtev nakon povratka, što može dovesti do dodatnih troškova i kašnjenja.
 3. POTENCIJALNE PROMENE U IMIGRACIONOJ POLITICI:Imigraciona pravila i propisi se mogu promeniti dok ste van zemlje, što može uticati na vašu sposobnost povratka ili nastavka procesa AOS.
 1. NEPLANIRANI DOGAĐAJI:
  • Neplanirani događaji, poput zdravstvenih problema ili promena u porodičnim okolnostima, mogu otežati vaš povratak u SAD na vreme.
 2. DUGOTRAJNI PROCESI NA GRANICI:
  • Vraćanje u SAD sa Advance Parole može uključivati dodatne provere i intervju na granici, što može izazvati stres i neizvesnost.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAVETI ZA BEZBEDNO PUTOVANJE

 • PRETHODNO SAVETOVANJE SA ADVOKATOM: Pre nego što planirate putovanje, konsultujte se sa imigracionim advokatom kako biste bili sigurni da ste svesni svih rizika i da ste pravilno pripremljeni.
 • PONESITE SVU POTREBNU DOKUMENTACIJU: Uvek imajte sa sobom kopiju vašeg Advance Parole dokumenta, obaveštenje o odobrenju za prilagođavanje statusa, kao i važeći pasoš.
 • IZBEGAVAJTE DUGA PUTOVANJA: Ako je moguće, izbegavajte duga putovanja van SAD kako biste minimizirali rizike i brzo se vratili u slučaju promena u vašem imigracionom statusu.
 • PRATITE STATUS VAŠEG ZAHTEVA: Redovno proveravajte status vašeg AOS zahteva i bilo kakve promene u imigracionim propisima koji bi mogli uticati na vaš slučaj.

Putovanje van SAD dok ste u procesu prilagođavanja statusa i imate putni dokument može biti rizično. Iako Advance Parole omogućava izlazak i ponovni ulazak u zemlju, nije zagarantovano da ćete se bez problema vratiti. Pažljivo razmotrite sve rizike i konsultujte se sa stručnjacima pre nego što donosite odluke o putovanju. Na taj način, možete zaštititi svoj imigracioni status i osigurati da vaš proces prilagođavanja statusa teče bez nepotrebnih prepreka.

Advokatska kancelarija OC Law Group LLC iz Chicaga pruža neophodnu ekspertizu i obezbeđuje pravnu potporu kako bi vam olakšala ovaj proces i omogućila uspešan put ka trajnom boravku i životu u SAD.Za dodatne informacije ili pitanja, slobodno nas kontaktirajte putem email adrese: info@oclaw.us ili putem broja telefona: 847/ 258- 9954. 

NAŠ POSAO JE VAŠA BUDUĆNOST – OC LAW GROUP LLC

COMMENTS

WORDPRESS: 0