Da li je pravo vreme za kupovinu kuće? 5 stvari koje treba da znate pre nego što se odlučite na ovaj korak

Da li je pravo vreme za kupovinu kuće? 5 stvari koje treba da znate pre nego što se odlučite na ovaj korak

Planirate kupovinu električnog automobila? Ovo su američke države sa najviše registrovanih električnih vozila
10 najčešćih američkih fraza koje morate znati ukoliko živite u Americi
Džon Frotingem – američki milioner koji je spašavao srpsku ratnu siročad

Jedan izveštaj je otkrio informaciju da se 11% Amerikanaca preselilo od početka pandemije virusa Korona. Neopterećeni radom na daljinu, vođeni željom da budu u blizini svoje porodice i uživanjem u nižim troškovima života, kupci su otimali primarne rezidencije bežeći iz gradova na obali i naseljavali države poput Teksasa i Floride, kao i manje gradove, prostrana predgrađa i mesta za odmor.

Masovna preseljenja i trgovine – zajedno sa oklevanjem postojećih vlasnika kuća da pronađu novo mesto za život tokom pandemije – doveli su do smanjenja broja domova za prodaju, što je zauzvrat pokrenulo cene kuća na najviše stope u poslednjih 15 godina.

Ratovi sa intenzivnim nadmetanjem su uobičajeni. Uzmimo kao primer jednu kuću u Kaliforniji koja je za dva dana dobila 122 ponude. Izveštaj May Zillow-a navodi da se skoro polovina kuća na prodaju u SAD-u prodaje za manje od nedelju dana.

Zbrojite to i teže je nego ikad probiti se na tržištu nekretnina.

Evo pet stvari koje morate razumeti da biste shvatili da li ste spremni da zakoračite u ozbiljnu stvar kao što je kupovina kuće.

 

1. Postoji upadljiva neravnoteža ponude i potražnje

Konkurencija za kupovinu kuće je jaka. Više je ljudi koji žele da kupe nekretnine nego što ima ponuda na tržištu (U SAD-u ima još više agenata za nekretnine nego što ima domova za prodaju).

Sve manja ponuda stanova je podstakla snažnu konkurenciju koju su obeležila nadmetanja i ponude kupovine direktnim keš plaćanjem!

Takođe, pooštravanje stambenog tržišta navodi potencijalne kupce da kupe veoma skupe domove koji na kraju ne odgovaraju njihovim željama i potrebama. Međutim, za one koji imaju rezerve u gotovini i koji su spremni na kompromis, sada bi moglo biti pristojno vreme za preuzimanje nekretnine.

 

2. Kupovina kuće je i dalje skupa iako su hipotekarne stope i dalje niske

Niske stope hipoteke i želja za ugodnim radom od kuće su podstakle ljude na ogromnu potražnju za kupovinom kuće.

Vrhunac aktivnosti u prometu nekretninama je apsolutno iscrpeo zalihe stanova i povećao cene stanova, što znači da biste verovatno mogli preplatiti imovinu koja bi u svakom slučaju zadovoljila vaše potrebe.

Hipotekarne stope su i dalje na istorijski najnižim novioma, ali visoke cene kuća mogu vas koštati prilike da dobijete više za svoj novac i održavate mesečne uplate pristupačnim.

Ne zaboravite takođe na budžet za troškove nakon kupovine kuće, kao i za osiguranje.

 

3. Izgradnja novog doma možda nije velika alternativa

Iako se postojeće liste smanjuju – delom zbog toga što vlasnici kuća ne žele da preprodaju svoje domove iz straha da možda neće moći da priušte svoj novi dom – moguće rešenje je kupovina zemljišta i izgradnja nove kuće.

Međutim, sirovine neophodne za izgradnju novog imanja su postale preterano skupe zbog pandemije. Pitanja logistike i isporuke su dovela do ogromnih čekanja na određene zalihe.

Takođe postoji i određen broj dobavljača i radnika koji su dostupni za podizanje domova. Ti radnici su traženi, što znači da su i cene njihovog rada visoke. Građevinari širom nacije se suočavaju sa velikim kašnjenjima da bi dovršili nove gradnje ili čak završili projekat obnove na domovima koji zahtevaju popravke.

Dodatni troškovi i kašnjenja usporavaju građevinare, dovode do skupljih cena kuća i deluju kao momenat povlačenja za potencijalne kupce.

 

4. Popularna mesta za život su postala još više nedostupna

Pandemija je ohrabrila mnoge Amerikance – posebno zaposlene koji mogu raditi od kuće – da napuste svoje stanove u velikim gradovima i isprobaju predgrađa, ruralna područja i različite države.

To je dovelo do procvata u državama poput Teksasa, Floride, Kolorada i Severne Karoline.

Kupovina kuće u ovim novopopularnim oblastima može dovesti do još veće konkurencije. Razmislite o višim cenama i manjku kuća između kojih možete birati.

 

5. Temeljno istražite pre nego što date bilo kakve ponude

Tokom protekle godine, neki kupci su žurili i grabili kuće samo kako bi se kasnije suočili sa kajanjem zbog kupovine, dok su drugi srećno profitirali od svojih investicija u nekretnine.

Oni koji polažu nade u lov na kuće se mogu pripremiti za kupovnu uspostavljanjem fonda za vanredne situacije, određivanjem iznosa budžeta i dobijanjem unapred odobrene hipoteke.

 

Izvor: Businessinsider

COMMENTS

WORDPRESS: 0