Da li je abortus sada legalan u Ilinoisu? Evo šta kaže zakon

Da li je abortus sada legalan u Ilinoisu? Evo šta kaže zakon

Samo 1 slovo se ne nalazi ni u jednom nazivu američke države. Možete li da pogodite koje je slovo u pitanju?
Najveći kruzer na svetu počeo da prihvata rane rezervacije
Ove promene su neophodne pre registracije vozila iz Amerike u Srbiji

Vrhovni sud je u petak poništio Roe protiv Vejda — značajnu presudu kojom je utvrđeno ustavno pravo na abortus u SAD 1973. godine.

Odluka dolazi više od mesec dana nakon zapanjujućeg curenja nacrta mišljenja od strane sudije Semjuela Alita koji ukazuje da je sud spreman da preduzme ovaj značajan korak.

U to vreme nije bilo jasno da li nacrt predstavlja konačnu reč suda po tom pitanju, pošto se mišljenja često menjaju na velike i male načine u procesu izrade.

Međutim, Alito je, u konačnom mišljenju objavljenom u petak, napisao da su Roe i planirano roditeljstvo protiv Kejsija, odluka iz 1992. godine kojom je potvrđeno pravo na abortus, pogrešili na dan kada su doneti odluku i da se moraju poništiti.

Presuda suda znači da će pojedine države sada imati moć da utvrđuju sopstvene zakone o abortusu bez brige o tome da će se sukobiti sa Roeom, koja je skoro pola veka dozvoljavala abortuse tokom prva dva trimestra trudnoće.

Kao rezultat toga, očekuje se da će odluka dovesti do zabrane abortusa u otprilike polovini država.

Gde je Ilinois na toj listi? Evo šta treba da znate.

Da.

Nakon što je nacrt mišljenja procureo, guverner Ilinoisa J. B. Pritzker je tokom konferencije za novinare rekao: „Da budem jasan: bez obzira na kakvo grozno mišljenje Vrhovni sud zvanično iznese ovog leta u vezi sa Roe protiv Vejda, abortus je bezbedan i legalan u Ilinoisu“.

„Sve dok sam ja guverner Ilinoisa“, nastavio je, „i dokle god imamo zakonodavno telo koje podržava izbor, abortus će biti legalan u ovoj državi“.

Ilinois ima „veoma jake zakone o reproduktivnim pravima“, rekla je za NBC 5 prošle jeseni Carolin Shapiro, profesor prava i kodirektor Čikago-Kent College of Lav Institute u Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država, kada je Vrhovni sud dozvolio novi zakon Teksasa koji zabranjuje većinu abortusa.

Pritzker je 2019. godine potpisao Zakon o reproduktivnom zdravlju, kojim se proširuju prava na abortus širom države.

Tačnije, zakonodavstvo ukida zabrane nekih pobačaja u kasnim terminima i 45-godišnje krivične zabrane, kao što su krivične kazne za lekare koji vrše abortuse — sve mere čije je sprovođenje bilo zabranjeno sudskim nalozima.

NBC Chicago

COMMENTS

WORDPRESS: 0