Da li imigrant može da pristupi vojsci Sjedinjenih Država?

Da li imigrant može da pristupi vojsci Sjedinjenih Država?

Želite da radite van Amerike sa zelenom kartom? Evo šta morate da znate
Sezona povraćaja poreza počinje u petak. Evo šta sve treba da znate
Reforma imigracionog sistema – Imigracionim agencijama naređeno da ne upotrebljavaju izraz „Illegal Alien“

Ne morate biti državljanin Sjedinjenih Država da biste se prijavili za vojsku, ali morate da ispunite neke specifične uslove. U nastavku teksta pročitajte sve o ovom važnom pitanju

Preko 120.000 imigranata vojnog osoblja je dobilo status državljanina Sjedinjenih Država od 2001.godine. Imigranti koji služe vojsku u Sjedinjenim Državama su počeli sa ovom praksom iz dubokih i dugih istorijskih korena. Od Revolucionarnog rata, nedržavljani su služili u i uz Oružane snage Sjedinjenih Država.

Hiljade nedržavljana svake godine se upiše u registar vojske, prema Službi za državljanstvo i imigraciju Sjedinjenih Država (USCIS). Naturalizacija kroz vojnu službu je legalan način da se podstakne regrutacija, a istovremeno se omogućava imigrantima da postanu građani.

Ako ste zainteresovani da se pridružite američkoj vojsci, ne morate da budete državljanin Sjedinjenih Država da biste se pridružili, ali morate da živite na teritoriji Sjedinjenih Država. Ako niste stalni stanovnik, ponekad poznat kao nosilac zelene karte, niste u mogućnosti da se pridružite vojsci. Prijavljivanje sa zelenom kartom je nekada bio brz put do punopravnog državljanstva, ali od februara 2018.godine, uslovi su se promenili.

Može li se imigrant pridružiti vojsci Amerike?

Služenje vojske je dobrovoljno i za građane i za dokumentovane imigrante. Svaka grana vojske ima svoj skup kriterijuma za regrutaciju, međutim, postoji nekoliko kriterijuma koji se odnose na sve rodove.

Jedan od ovih uslova je da samo američki državljani mogu postati oficiri ili služiti u kategorijama američke vojske koje zahtevaju posebne bezbedonosne dozvole.

Napomena: nedržavljani sa odgovarajućom dokumentacijom se mogu registrovati za služenje. Kada steknu državljanstvo, tada mogu postati i oficiri.

Državljani Portorika (Puerto Rico), Severnih Marijanskih ostrva (the Northern Mariana Islands), Federalnih država Mikronezije (Federated states of Micronesia), Guama (Guam), Devičanskih ostrva (United States Virgin Islands), Američke Samoe (American Samoa) i Maršalovih ostrva (Marshall Islands) imaju pravo da se pridruže vojsci (sve dok su građani tih teritorija, republika ili država).

Da bi se steklo pravo da se pridruži vojsci, nedržavljanin mora da ispuni određene kvalifikacije. Moraju imati zelenu kartu I-551 ili važeći inostrani pasoš sa odštampanim rečima „obrađeno za I-551“.

Da bi se pridružilo vojsci, imigrant takođe mora prvo da završi proces imigracije kod USCIS-a (ranije poznat i kao INS, ili Služba za imigraciju i naturalizaciju) pre nego što započne proces prijave.

Osoba koja želi da se pridruži vojsci mora imati važeću zelenu kartu i/ili vizu za vreme upisa.

Predstavnik USCIS-a je prisutan u većini vojnih objekata kako bi objasnio i pomogao tokom administrativong procesa podnošenja zahteva za državljanstvo.

Od nedržavljana iz država sa istorijom neprijateljstva prema Sjedinjenim Dražvama se može tražiti da dobiju izuzeće (waiver). Savezna vlada ne može da podnese peticiju u ime neovlašćenog imigranta koji traži legalni status i vojnu službu.

Regrutacija za jedan termin (do naturalizacije)

Nedržavljanima koji se upišu u vojsku je dozvoljeno da služe samo jednu godinu. Nedržavljani koji već služe se mogu ponovo prijaviti ako postanu državljani Sjedinjenih Država.

Kada se imigrant pridruži vojsci Sjedinjenih Država i bude u aktivnoj službi, proces dobijanja državljanstva se može ubrzati. U vreme mira, nedržavljani moraju služiti 12 meseci pre podnošenja zahteva za državljanstvo.

Mogu li se stranci pridružiti vojsci Sjedinjenih Država?

can an immigrant join the army

Zelena karta

Stranci koji žele da žive u Sjedinjenim Državama imaju različite alternative prema američkom zakonu o imigraciji. Kartica stalnog boravka (zelena karta) , kao što sam naziv govori, omogućava vam da živite i radite u Americi na neodređeno vreme. Možete se prijaviti u američkom konzulatu dok ste u inostranstvu ili nakon što ste u Sjedinjenim Državama. Da biste osvojili svoju kartu, morate da spadate u jednu od sledećih kategorija:

  • Ako ste rodbina američkog građanina
  • Ako ste vredan radnik sa izuzetnim veštinama; Nekvalifikovani radnici su takođe dobrodošli da se prijave, ali će imati niži prioritet
  • Ako ste politički azilant
  • Ako ste bili žrtva zlostavljanja ili trgovine ljudima

Sve alternative su dostupne na web stranici Službe za državljanstvo i imigraciju Sjedinjenih Država. Od spoznora se obično traži da podnese zahtev za status stalnog boravka. Dodatni formulari, intervju, fotografije i otisci prstiju su standardni deo procedure prijave.

Da li se kandidat može prijaviti za vojsku bez zelene karte?

Zelena karta sama po sebi ne daje pravo da služite u vojsci Amerike. Morate da živite u Sjedinjenim Državama i da tečno govorite engleski jezik (govor, čitanje i pisanje). Takođe morate da ispunite sledeće preduslove koji se primenjuju na sve regrute vojske:

  • Morate imati najmanje 17 i ne više od 35 godina; ovo važi za redovnu vojsku, rezerve i Nacionalnu gardu
  • Vaše zdravlje mora biti u veoma dobrom stanju
  • Morate imati završenu srednju školu, međutim, možete se prijaviti i sa GED-om (General Educational Diploma – Opšta obrazovna diploma)
  • Morate da položite ispit za profesionalne sposobnosti u Oružanim snagama
  • Ako imate aspiracije da postanete oficir, morate imati kompletno obrazovanje

Možete tražiti od vojske da vam uvaži odricanje od diskvalifikacionog uslova, kao što su zdravstveni razlozi ili krivični dosije. Ne postoji garancija da će vam biti odobreno odricanje, ali se ne naplaćuje nadoknada za to.

Ograničenja za nedržavljane Sjedinjenih Država

can an immigrant join the army

Upis u američku vojsku kao nedržavljanin može ubrzati vaš put do punopravnog državljanstva. Dok ne postanete državljanin, vaša vojna karijera je vrlo ograničena. Nećete moći ponovo da se prijavite, steknete bezbednosnu dozvolu ili da budete uzeti u obzir za misije u inostranstvu ako niste državljanin. Vojna služba poništava neke od uslova za državljanstvo u Sjedinjenim Državama: ako ste stacionirani u inostranstvu, na primer, ne morate da budete fizički prisutni u Sjedinjenim Državama.

Od 11.septembra, više od 100.000 stranaca je steklo status stanovnika Sjedinjenih Država nakon služenja vojnog roka. Vojna regulativa, od februara 2018.godine, je zaustavila ovaj proces, zahtevajući detaljnije provere prošlosti i duže vremenske okvire primanja. Provera prošlosti, koja može da potraje godinu dana ili više, je neophodna pre nego što regruti mogu da započnu osnovnu obuku. Upis može postati teži nego što je bio pre nekoliko godina, osim ako se politika u međuvremenu ne promeni.

Dakle, može li se imigrant pridružiti vojsci? DA, ali mora se imati na umu da postoje određeni uslovi koji se prvo moraju ispuniti kako bi kandidat dobio zelenu kartu i postao stalni stanovnik Sjedinjenih Država, jer je to najbitniji uslov za razvijanje dalje vojne karijere. Više od 44.000 nedržavljana se pridružilo Oružanim snagama između 2013. i 2018.godine. Vojska ima puno koristi od službe svojih građana rođenih u inostranstvu. Regruti koji nisu državljani su raznovrsniji u pogledu rase, etničke pripadnosti, lingvistike i kulture od regruta građana. S obzirom na rastući globalni cilj vojske, ova raznolikost je posebno važna.

 

Izvor: Asvab-prep.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0