Da li će Trampove izvršne uredbe uticati na novi stimulusni ček?

Da li će Trampove izvršne uredbe uticati na novi stimulusni ček?

Apple gubi milijarde dolara: Kina zabranila službenicima korišćenje iPhone-a
Federalni sudija naredio da se okonča program za mlade imigrante
Živite u Ilinoisu i koristili ste TiKTok? Evo kako da zatražite novac od kolektivne tužbe

Trampova administracija nastaviće razgovore sa demokratama kako bi se donela odluka kako će izgledati sedeći stimulusni paket za ublažavanje posledica pandemije koronavirusa – sa ciljem da se uskoro pronađe rešenje, izjavio je u ponedeljak ministar finansija Steven Mnuchin.

Ako možemo da postignemo dobar dogovor, spremni smo da to učinimo ove nedelje“, rekao je Mnuchin tokom intervjua za CNBC.

Rasprave koje su vodili Mnuchin, šef osoblja Bele kuće Mark Meadovs, predsedavajuća Doma Nanci Pelosi,  i a Chuck Schumer, do sada nisu doveli do sporazuma.

Prošle nedelje, demokrate su želele da se usvoji paket pomoći vredan otprilike tri biliona dolara pod nazivom HEROES Act. Republikanci su, međutim, podržali svoj plan vredan jedan bilion dolara.

Kako bi zaobišao sukobe oko pomoći u Kongresu, predsednik Donald Trump je u subotu potpisao memorandum kojim je usvojio 4 izvršne uredbe. Nakon potpisivanja izvršnih uredbi postavilo se pitanje da li sam predsednik može doneti odluku o drugom stimulusnom čeku u visini od 1200 dolara.

Iako su izvršne uredbe predsednika Trampa bile zamišljene kao mera zaustavljanja sukoba demokrata i republikanaca, izgleda da dve strane nisu bliže postizanju dogovora te su započele međusobne kritike u medijima.

Ipak, očekuje se da pregovori budu nastavljeni ove nedelje, pošto i pored izvršnih uredbi predsednika ostaje još mnogo toga da se reši. Na primer, prema predsednikovom memorandumu, države će morati da podnesu zahtev za finansiranje da bi dobile svoj deo, potrebnih 25% od nedeljne pomoći  za nezaposlenei u iznosu od 400 dolara.

Važno je pomenuti da predsednik Tramp prilikom potpisivanja uredbi nijednom nije pomenuo drugi stimulusni ček u iznosu od 1200 dolara iako je do pre nekoliko dana sve delovalo kao izvesna stvar i očekivao se samo datum početka podele ove pomoći. Iako su i demokrate i republikanci podržali ovaj ček za sada nema nikakve potvrde i zvaničnog dokumenta u kome se ovaj dugo očekivani ček pominje.

Izvor: Forbes

COMMENTS

WORDPRESS: 0